Cumartesi, Nisan 21, 2007

BAHARIN TONLARI

İnsanların bahardan rahatsız olabileceklerini, çoğumuza iyi gelen taze, temiz havanın, sırayla açan çiçekler ve ağaçların kimisini huzursuz ettiğini anladığımda çok şaşırmıştım.





Kendimi bildim bileli baharları çok severim ki, buna sonbahar -yani güz- dahildir. Sonda başka bir dönüşüm vardır, ilkde başka.
İşte, ilkbahar renklerinden bazısı...




Yukarıda "Mor Salkımlı Ev" var.
Aşağıda ise, ağacından ayrı kalmış bir demet leylak. Kokusu evi dolaşsın diye aldım onları.




Sırada, yapraklarını büyütmeye başlayan, şamdanlarının parlaması eli kulağında gözüken atkestaneleri var.
Demek ki, Sultanahmet'e yine yollanacağız. Evet, oradaki yavru ağzı-turuncu tonlu at kestanesi çiçeklerini kaçırmak olmaz.

2 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışsınız ekmekcikiz :)

    Bu arada sizin leylaklar bana bugün arkadaşımın uyarısıyla farkına vardığım birşeyi hatırlattı. Bağdat Caddesi'ne ekilen laleler büyüyünce kesip kesip satıyormuş çiçekçiler. Ne kötü değil mi?

    Sevgiler,

    P.S. Çeşm-i bülbül vazonun içinde ayrı bir güzel durmuş leylaklar. Uzun süre misler gibi kokar ve evinize baharın kokusunu taşır umarım.

    YanıtlaSil
  2. “Kim bilir ki dün’dür, ölgündür kalbimiz
    Yollarsa her zaman biraz küskündür
    Yokuşlarda ve inişlerde...
    Zamandır seni sardığım kumaş
    Bekledin örtünsün ki yavaş yavaş..
    Erguvandın, kayboldun dile gelişlerde.”

    Hilmi Yavuz'dan bu. Benim şairim Edip Cansever de yazmış ama bu daha güzel.

    ***

    Ankara cebeci'de Kurtuluş Parkı'nda çoktur bu at kestaneleri. Baharda parkın içinden geçerek, yürüryerek giderdik Kızılay'a. Gökhan (ilk aşkım) dedi ki; " ne hoş şu ağaçlar!" Recep, daha entelektüel ve derin, bunu bildiğinden sanırım, kırmamaya da çalışarak pes perdeden " ben sevmem, pek formel görünür" dedi. Neden yıllar geçmesine rağmen unutmadım bu diyaloğu bilmem. Hiçbirimiz adını bilmiyorduk ağacın. Geçen ayın Bilim Çocuk dergisinin kartlarında, at kestanesinin sandığım gibi Japon kökenli değil; Balkan yarımadasının güneyine özgü bir ağaç olduğunu, kışın yapraklarını döktüğünü, ülkemizde özellikle kentlerde yol kenarlarına dikildiğini, kestaneye benzeyen meyvelerinin zehirli olduğunu okudum.

    ***

    Erguvanlar, leylaklar ne güzel görünüyor fotoğrafta.

    sevgiler.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!