Perşembe, Temmuz 19, 2007

EKMEK YAPMA MAKİNASI




Sonunda, eve, bir ekmek yapma makinası aldım.


Aslında şöyle oldu:

Sıcaklardan çok bunalıyordum ya, dayanamadım artık eve klima taktırmaya karar verdim.
Geçen hafta bir gün büroda işin gevşek vaktinde iken internetten bir klima markası seçip, tamam bu olsun deyip, eve yakın bir yetkili satıcı bulup, akşamüstü evde keşif için anlaştım. Keşifte, evde klimanın takılacağı yer ve uygun kapasite belirlendi. Cumartesi sabahı söyledikleri saatte geldiler ve söyledikleri sürede takıp gittiler. Çok memnun kaldım.

Sonra delme, takma esnasında oluşan tozları süpürürken, elektrik süpürgesinin artık nerdeyse çalışmadığını ve çekmediğini anladım. Bir alet edinme işine girişince devamı geliyor anlaşılan. Büyük alışveriş merkezi-marketlerden birine gittim. Elektrik süpürgesi biçim ve fiyat tesbiti yaptım.

Tesbitlerim şöyle:
Artık toz torbalı değil, toz hazneli ve su hazneli elektrik süpürgeleri kullanılmaya başlanmış, bu nedenle de önceki toz torbalı modeller gayet uygun fiyatla satılıyorlar.

Daha sonra da, kızkardeşimden rica edip satın alıp-taşıma işini yapmak için tekrar onun arabasıyla gittik. Bu taşıma yardımcılığı kardeşime de evine yeni bir elektrik süpürgesi alma sonucunu getirdi.

Derken, ne zamandır aklımda olan ekmek yapma makinalarında da bazı indirim imkanları görünce "şu makina parkı kurma işi tam olsun bari" diyerek onu da aldım. İnanılır gibi değil! Bir günde üç farklı makine aldım ve de kullanmaya başladım.

Klima iyi, sessiz ve verimli çalışıyor; geceleri bunalmadan uyumaya başladım.
Yaşasın!

Elektrik süpürgesi çok iyi çekiyor ve bir dolu başlığı var, kullanışlı.
Bu da çok iyi oldu.

Ekmek makinası sayesinde, sıcaklar nedeniyle bir süredir ara verdiğim ekmek yapma keyfine kavuştum. Makinenin sistemine ve onunla yapılacaklara alışmaya çalışıyorum. Şimdilik bir denememde başarısız oldum, yanlış programa ayarlamış olduğumdan kabarmamış katı bir hamur çıktı ortaya. Neyse ki, diğer denemeler çok iyi sonuç verdi. Şimdi bunu yazarken çavdarlı ekmek pişti ve çok iyi gözüküyor.

Son macera şu:
Ekmek yapma makinası alma fikrini bende uyandıran Binnur Akhun Önen'in, çıktığı hafta aldığım güzel kitabı "Taze Ekmekler Sıcak Öyküler" kitabı olmuştu. Bu arada akla ziyan bir şey oldu. Kitabı evin içinde kaybettim, bulamıyorum. Tam "şeytan aldı götürdü"! Satamadan getirsin umarım.

*Köşedeki pisi yeğenlerimin kedisi SARMA. Evet, konuyla doğrudan ilgili değil, ancak takdir edersiniz ki, anlattığım makinaların hepsinden daha sevimli.

16 yorum:

  1. Güle güle kullanın :) Oooh çavdarlı ekmek de mis gibi koktu :D

    YanıtlaSil
  2. hah haa, evet gerçekten en uygun fotoğrafı kullanmışsınız ekmekçi hanımcım.

    ben de kış mevsimini bekliyordum ekmek makinamla ilk denemeyi yapmak için ama demek ki yazın da kullanabilirim. benim ekmek makinası esse marka. bora, indirim olduğunu görüp almış, geçen yıl haziran'da. evet,hala kullanmadım. ama acaba önce bir klima mı almak gerekir?:) bora'nın annesine yeni aldık klima, mitsubishi. çok memnunlar. sizinki ne marka? burada yazmak istemediniz mi markaları? (ben sen'e geçmiş miydim, siz mi diyordum size karıştırdım yine:)

    güle güle kullanın hepsini.

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Elif,
    Teşekkür ederim.
    Keşke aynı şehirde olsaydık, sizin için de ekmek pişirirdim. Bayılıyorum, pişirdiğim ekmeklerin sevdiklerim tarafından yenilmesine ve onları mutlu etmesine. :))

    YanıtlaSil
  4. Periciğim,

    Bir ara "sen"di, sonra yine "siz" oldu. Ben "sen"i tercih ederim, ama, "siz" kolay geliyorsa, o da kabulüm; keyfine bak.:)

    Makinaların markasını kasten vermemiş değilim, yazarken öyle denk düşmüş. Sana yazayım:
    Klima Toshiba, satıcısı Alarko, 12 ay taksitle aldım.
    Elektrik süpürgesi Fakir, aldığım model 149.-YTL olmuştu.
    Ekmek yapma makinası Kenwood, onu da taksitle aldım.

    Ben de makinanın çalışırken çok ısı yayacağını sanıyordum, değilmiş. Fırın çalıştırmak, hele de bu mevsim de benim evi terketmeme neden oluyor. Ayrıca hamur yoğururken sarfettiğim efor nedeniyle de müthiş ter döküyorum. Bu da beni yıldırıyor. Şimdi rahatım, makinanın ayarlarını yapınca sana arada gidip neler olduğunu seyretmek kalıyor.

    İşte böyle.:))

    YanıtlaSil
  5. Aaa ne tatlısınız ya :)) Yemiş kadar oldum valla sağolun :D

    YanıtlaSil
  6. ekmekçikız,
    bir makina bin makina öyküsünü kendi yaşamımdan da yakinen bilirim.
    'al geldi' günleri derim ben onlara kısaca:)
    ama ne iyi olmuş ekmek makinan.
    ekmek kokusu, en sevdiğim koku. mutlulukla ilgisi var. kesin...
    evde bir şey kaybetme mevzuusu,bana denk düştü, yazayım sana da. sinek kovucu tablet kutumu arıyorum iki gündür.en son gördüğümde oğlumun odasındaki aparata takıldı tarafımdan ve yerine kondu. ama iki gündür yok. hakan yenisini aldı ama, ben takıntı yaptım, hala arıyorum. çıldıracağım yok...rahmetli babaannem bir şey kaybettiğinde, ' raşiiiit, raşiiit' diye seslenip arardı ve ne hikmetse bulurdu. ne raşit kaldı iki gündür, ne cemşit. yok.
    ama, sen bir raşit'i dene:)

    YanıtlaSil
  7. Bizim kulturlerde ekmek kokusu var da, mesela uzak doguda neyin kokusu evi hatirlatir, insani melankolik eder? Taiwanli arkadasım var, ben bunu sorayim.

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  8. amerika'ya ilk geldigimde en buyuk dert guzel ekmek bulamamakti. cok kucuk bir sehirdi, bende zaten ne nedir bilmiyordum. bir yil sonra falan, baska bir sehre tasininca bir ekmek makinasi aldim, cok kullandim o makinayi. aksamdan malzemeleri koyup sabaha sicak ekmek bulmak cok guzeldi gercekten. sonra sehri kesfetmeye baslayinca, italyan ekmekleri satan yerler buldum, hele bir de fransiz ekmekleri yapan bir firin var ki, ekmek makinasi coktan unutuldu:)yine de cok ise yaradi, keyif verdi makinam uzun zaman.
    siz de gule gule kullanin yeni makinalarinizi.

    YanıtlaSil
  9. Elektracım,
    "Şeytan aldı götürdü,
    Satamadan getirdi"
    demek işe yaradı.:)
    Yazıyı yazdığımın ertesi günü kitabı buldum. "Raşiit"e gerek kalmadı, bir dahaki kayıp için aklımda tutuyorum.
    Dün, o kitaptan irmikli ekmek tarifini yaptım. Çok lezzetli oldu.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Elif,

    Sıcak ekmek ve simit kokusu kültürümüzün vazgeçilmezlerinden, sanırım. Bir de pide kokusu var.

    Sor bakalım, Taiwan'da ne varmış, merak ettim.

    YanıtlaSil
  11. Pelin, çok teşekkür ederim.

    Çocuklar (benimkiler ve yeğenlerim) taze ekmeğe bayılıyorlar. Bu onlar için harika olacak. Gerçi, bizimkilerin merakı, geçen seneden, ben elde ekmek yapmaya başlayalı beri var. Makinanın bir de oyuncaklı tarafı onları daha çok çekti sanırım.

    YanıtlaSil
  12. Ekmek Makinasiyla ekmek yapan ekmekci kiz :)

    Cagimizin ekmekci kizlari böyle artik demek ki.

    Ben de cok heves ediyorum ekmek makinasina ama yerim yurdum henüz belli olmadan istedigim hic bir ev esyasini alamiyorum malesef.

    Güle güle kullan.
    Keske, müzik, fotograf yayinlar gibi koku da yayinlayabilsek arada. Pisen ekmeklerin kokusunu yazi esliginde yayinlasan falan...
    Fantaziye bak sen! :)

    YanıtlaSil
  13. Teyzencim,
    Eminim, Japonlar yakında o fikrine uygun birşeyler yaparlar; şu ana kadar yapmadılarsa tabii ki...

    Sürekli ekmek yapmaya başladığım için, her gün her gün yoğurmak zor olmaya başlamıştı. Şimdi, makina o kolaylığı sağlıyor. Böylece, ben de keyif için istediğim ekmeği yoğurarak yapabileceğim.

    Darısı başına!

    YanıtlaSil
  14. ekmekci kız,

    ben de hevesleniyorum ekmek makinelerine, yazdıklarını okuyunca karar verdim, ilk fırsatta alacagim.

    portakal agacından buldugum bir tarifle ici sarmısaklı, maydonozlu bir ekmek yapıyorum ben bazen, kahvaltıya misafirler oldugunda özellikle, pek guzel oluyor.

    ekmek deyince, ilkokulda beslenme saatinde bazı çocuklar köy ekmeği getirirdi, biz lojman cocukları esmer, büyük dilimlere özenirdik, onlar da bizim beyaz ekmeklere, değişirdik bazen.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Neo,
    Bu sarmısaklı maydanozlu ekmek iyi fikir. Bulup bir deneyeyim.

    Esmer ekmek eskiden pek değerli görülmezdi, şimdi sağlıklı beslenme modasından olsa gerek adı anılır oldu. Annem yine de beyaz ekmeği tercih edip, esmer ekmekleri bir çeşit ilaç gibi yiyor, mesela.:)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, nete dolasirken sizin sayfaniza dusmusum: ) yazilarinizi cok begendim sizinle tanismak isterdim.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!