Çarşamba, Mart 19, 2008

"FRİGLER" KİMLERDİ?

Friglerin Gizemli Uygarlığı
26 Aralık 2007 - 13 Nisan 2008
Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, Anadolu’da köklü bir kültür yaratarak kendilerinden sonra gelen Yunan ve Roma uygarlıklarını etkileyen Frigler’i konu edinen kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Kazılar sonucu ortaya çıkarılan Frig eserleri, başta Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri olmak üzere Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Burdur müzelerinde ve geçtiğimiz yıllarda açılan Gordion Müzesi’nde bulunuyor. Vedat Nedim Tör Müzesi’ndeki “Frigler” sergisi, işte tüm bu müzelerdeki birbirinden göz alıcı 275 Frig eserini bir araya getiriyor. Böylece sergi ziyaretçileri görkemli Frig dünyasında bir gezinti yapma fırsatı bulacak.


Hani efsaneye konu olan Kral Midas var ya, hani eşşek kulaklı olanı, işte o Friglerin en ünlüsü.
Gordion başkentleri.
M.Ö. 750'den sonra, muhtemelen Balkanlar üzerinden Anadolu'ya gelip, şimdiki Afyon, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Sakarya civarlarında yerleşmişler.
Tanrıça Kibele, diğer Anadolu uygarlıkları gibi onlarda da sembol.
Frigler, müzik alanında özgün ve ileriler.

Yaklaşık bir ayınız var, Friglerin Gizemli Dünyası'nı hayal etmek, oralarda yaşamış olanların torunu olabilir miyiz, sorusuna cevap aramak için.



Gordion-Yassıhöyük

4 yorum:

  1. ya işte böyle sergilerde çok canım sıkılıyor, gidemediğim için. daha önce de çok iyi hititler ve urartu sergileri vardı yapı kredi'de. mahfi eğilmez ballandıra ballandıra yazmıştı birkaç gün köşesinde (gerçi hititler'i kısacık görmüştüm galiba).

    bunun yanısıra, anadolu medeniyetlerini bu kadar az tanımamız eğitimimizin ne kadar büyük bir ayıbı. gordion ankara'nın dibinde ve hiçbir okulun gittiğini sanmıyorum. koskoca frikleri tanımıyoruz. geçen gün biriyle lidya geçti, öyle bir uygarlığın varlığından habersizdi (bu arada frikler de lidya ve kapadokya arasındaki alanda diye tanımlanıyor).

    YanıtlaSil
  2. YKB'de sergilenen Hititleri görememiştim de, Urartu sergisi görkemliydi doğrusu. Frigler o sergiye göre biraz daha zayıf demeye dilim varmıyor, onca emek var. Bir de, dağ taş gezip dolaşıp, hayalet gibi eski uygarlıkların izini süren arkeologlar , başka türden insanlar, diye düşünüyorum. Nasıl bir sabırla işe girişiyorlar, kimbilir?
    :)

    YanıtlaSil
  3. Kizimiz olsa, belki adini Kibele koyacaktik. :o)

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  4. Eh, belki Anatol'un kardeşi Kibele de gelir?
    :-))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!