Pazar, Nisan 06, 2008

TAVA EKMEĞİ



Evde tava ekmeği yapmak çok kolay. Hepimizin evinde çelik tava veya alçak boylu çelik tencere vardır, sanırım. İşte, ana malzememiz bu. Gerisi, her zamanki ekmek hamurunuzu yapmaya ve biraz daha uzun süre mayalamaya kalmış.

Malzemeler:

- 2 su bardağı normal un, 2 su bardağı kepekli un
- 2 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığından az deniz tuzu
- 3 tatlı kaşığı esmer toz şeker
- 320 ml. su ve istenirse süt karışımı
- Tavayı yağlamak için az zeytinyağı

Yapılışı:

- Ilık su, süt karışımı içine mayayı, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.

- Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra, mayalı karışımı ekleyin. 6-10 dakika yoğurup, çok yumuşak olmayan bir hamur haline getirin.

- Hamuru, hafif yağlanmış bir tencereye koyup, ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yerde en az 1 saat, tercihen 2 saat kadar kabarmaya bırakın.

- Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurup, gazını alın ve yağladığınız ekmek pişirme tavasına hamuru koyun. Tavanın kapağını kapatıp, ılık bir yerde tekrar kabarması için 30 dakika kadar bekleyin.

- Fırının ısısını önce 220 C'ye getirin, tavayı fırına yerleştirin ve tavanın ağzı kapalı olarak 20 dakika pişirin. Pişirmenin ilk 10 dakikasında, ekmeğin üstüne keskin bir bıçakla uzunlamasına bir çizik yapın.

- 20 dakikadan sonra tavanın kapağını alın, ısıyı 200 C'ye indirin ve yaklaşık 20-30 dakika daha, altı ve üstü kızarana dek, pişirin.

- Bu süre sonunda, önce fırından sonra tavadan çıkarın ve bir telin üzerinde ılınmaya bırakın. Soğuduktan sonra kesebilirsiniz.


10 yorum:

  1. günaydııın:) güzel bir hafta olsun bu hafta diye uğradım, tencerede ekmek yapılıyor yahu, ne becerik ne becerik deyip gidiyorum:)bir de bu haftaya hediyemiz olsun diye, buyurun efendim:)

    http://www.aniboom.com/Player.aspx?v=79432

    YanıtlaSil
  2. Elektracım,
    Evet öyleyim, çok becerikliyimdir.:))
    (Bir tevazu bir tevazu sorma gitsin!)
    Bu haftanın hediyesi pek neşeli imiş, sanırım ilk kez bir aniboom izledim, pek hoşuma gitti.
    Geçen hafta soluğun duyulmadı, merak ettim. Keyfin iyidir umarım.
    Sevgiler.
    :)

    YanıtlaSil
  3. Iyi ama ya tencerelerimin (hemi de yepisyeni ceyizlik tencerelerimin) tutacak yerleri ile kapaginin tutacak yerleri erirse? Kim verecek o vakit anneme bunun hesabini ha kimmmmmm?

    YanıtlaSil
  4. Heee!
    Bak bunu düşünmemişim, tüh.:)
    Bizim evin tencerelerinin sapında, kapağında eriyecek bir nesne yok, her bir tarafı metal.
    O zaman tavaekmeğitavası almak gerekecek, demek ki...
    :))

    YanıtlaSil
  5. ama ama tam da rejime başlamışken nasıl gözüm ve gönlüm kaldı bilsen...

    YanıtlaSil
  6. Canım Şule,
    Rejim kolay gelsin.
    İnan, rejime muhalefet arzusu içinde değilim.:))
    Hem zaten, günde iki dilim bile olsa ekmek yenir rejimlerde, değil mi?
    :)

    YanıtlaSil
  7. iyi diyelim iyi olalım modundayım ekmekçikızcığım:) anlayacağın iyiyim, sağolasın:)
    aniboom'u sevdin demek, sevindim. kurcala siteyi bence, ilginç epey.
    iyi geceler...

    YanıtlaSil
  8. Evet ya, ben de hemen tencerenin kapaginin kulplarini eritmeden bunu nasil pisirebilirim diye düsündüm. Harika görünüyor.
    Belki vardir evde uygun tencere, aklima gelmedi ama bakmak lazim.

    Afiyet olsun :)

    Elektra, hediyen cidden pek neseli ve sevimliymis :)

    YanıtlaSil
  9. Aniboomlara biraz baktım, işyerindeydim uzatamadım. Haftasonu, geniş bir zamanda daha çok dolaşayım.:)
    İyi ol tatlım, bak bahar bir günde geldi bile.:))

    YanıtlaSil
  10. Teyzenciğim,
    Yok, öyle tamamı metal olmayan bir tencere tava, ziyan olur; hiç deneme.:))
    Belki yüksek kenarlı, geniş olmayan bir tepsi işe yarar.
    Çanakkale pazarında görmüştüm, öyle tavaları. Ekmek için özel galiba.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!