Perşembe, Mayıs 15, 2008

AĞDA MI, AKİDE ŞEKERİ Mİ?

Son yazdıklarım ağırdı.
Yaşanan ruh halleri ağırdı çünkü. Hayat bazen fazla acıtıyor, nefes almak zorlaşıyor.

Sonra dün gece TV'de Cannes Film Festivali'nin açılış törenine rastladım, bir oksijen kaynağına kavuşmuş gibi oldum, rahat nefes almaya başladım. Bakalım, Sean Penn'in başkanı olduğu jüri kimleri ödüle layık görecek?

Ne zamandır film yazmamıştım.
Son İstanbul Film Festivali'nin açılış filmiydi
Karamel.
Klişe söyleyişle bir kadın filmi.
Filmin yönetmeni ve oyuncularından biri olan Nadine Labaki bir kadın.
Film, Beyrut'ta kadınların işlettiği bir kuaför salonunu ve orada çalışan, oraya gelen kadınların yaşantılarını ve onların hayatlarına değenleri anlatıyor.




Coğrafi yakınlık ve kültürel etkileşimin çok payı var mutlaka, yaşananlar o kadar çok bize yakın ve tanıdık ki. Filme adını veren karamel, bildiğimiz ağda, ya da bildiğimiz akide şekeri. Aynı malzeme ile, pişirme yöntemine ve kullanma amacına göre farklı bir sonuç alırsınız ya, hayat da öyle. Elinizde bir malzeme var, ne amaçla kullanacağınız size kalmış. Belki bazen şans, bazen rastlantı işin içine giriyor, ama, malzeme aynı.

Şurayı tıklayınca, filmle ilgili bir eleştiriyi okuyabilirsiniz.

Rastlarsanız, kaçırmayın Karamel'i ve hayatın seçeneklerini değerlendirmeyi ihmal etmeyin.


2 yorum:

  1. offf o kadar hayiflandim ki simdi...dun ckm'ye bir siir dinletisi icin gitmistim, ama ben gunleri karistirmisim, sali aksami olmus bitmis dinleti. kos kos eve donmek yerine (malum ozanin baba aksami idi dun aksam), ne var film olarak diye baktim. biri de karameldi. ama sen henuz bu yaziyi yazmamistin :( ben de guvenip giremedim. neyse kismet baska bir aksama artik :)
    sayin elestirmenim, lutfen filmler vizyona girdikleri gun yazilarinizi yazin ki, boyle terslikler olmasin bi daha :P

    YanıtlaSil
  2. Şulecim,

    Demek ki, bir haftalık film çizelgesi yapacağım, bundan öyle. Seyretmeyi arzu ettiklerim, ne çıkar bahtınıza belli olmayanlar, önceden seyrettiklerim,vs., vs.:))

    Ya da ben sana cep tel.imi vereyim, kararsız kalınca beni ara,sor. Sahiden. Böyle yapan arkadaşım çok, inan.
    :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!