Pazar, Haziran 01, 2008

CİABATTA ve PİTA

Sabah yürüyüş yapmıştım, güya yine çıkacaktım. Sonra, bi dolu can sıkıntısı dolaştı etrafımda, tepemde. Ne sinema ne güzel hava, hiç gözüme gözükmedi.
Neyse ki, "ekmek bütün acılara iyi gelir": Yemek olduğu kadar, belki daha da çok yapmak. O zaman ne duruyorum ki?


Napoli yolculuğundan beri aklımda İtalyan ekmeği yapmak vardı.
Ekmek kitaplarındaki tarifleri gözden geçirdim. Önceden biga maya yapmak gerektiği ortaya çıktı, ee, zaman yok. Belki, hafif hileli bir yol bulurum diye bloglara baktım. Sonunda bir Ciabatta, bir de Pita yapmaya karar verdim.

İkisi de sert kabuklu ekmekler, içleri yumuşak oluyor. Biri İtalyan, öbürü Yunan; Akdeniz yani.
Aslında, iki ekmek de bizim dışı çıtır, içi pamuk ekmeklerin havasında. Aşinayız, yani.


CİABATTA




Tarifini Kırk Fırın Ekmek'ten aldım.
Hamur kek hamuru kıvamında olduğu için, toparlaması hüner istiyor. Elim alışınca, daha az yayılmış bir ekmek yapabilirim, umarım.


PİTA




Selin Çağlayan'ın pita ölçüleri gayet başarılı.
Ancak benim pitalar, kendilerini yassılaştırma işlemini eksik yaptığım için, sandviç görünümünde oldular. Gelecek sefere daha yassı pitalar yapmak amacındayım.

Aslında ters hedef tutturdum, pita yuvarlak, ciabatta yassı oldu.
Bir de tersi olsaydı, onikiden vurmuş olacaktım.

10 yorum:

  1. yahu ne becerikli hatunsun. dokturmussun yine :)

    YanıtlaSil
  2. Şöyle sıcak sıcak humusa bandırıp yemek geçti içimden pitayı. Ekmek yapma becerim bile olmadığı için yapmaya cesaret edemiycem galiba:(

    YanıtlaSil
  3. Şulecim,
    Teşekkür ederim. :))
    Aslında böyle ekmek yapmak ninelerimin hep yaptığı işmiş. Arada bir kibarlık dönemi olmuş, demek ki, bizim ailede sıra yine evde yapmanın.:)

    YanıtlaSil
  4. Sem,
    Eskiden ben de mayalı birşeyler yapmaktan korkardım.
    Sonra, yaptıkça ve keyfine vardıkça korku zevke dönüştü.
    Hararetle tavsiye ederim.
    Humus önerini değerlendireceğim.
    :)

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle öyle komşu, ekmek her acıyı iyileştirir. Bana da hep öyle gelir. Yoğurdukça uzaklaşırsın dertlerden tasalardan.

    YanıtlaSil
  6. Tijencim,
    Ben bu tırnak içinde yazdığım sözü senin kitabından öğrenmiştim, zamanında.
    Her seferinde doğruluğuna bir kez daha inanırım.
    :))

    YanıtlaSil
  7. Ekmek yapmak maharet ister,çok da güzel kabarmışlar..Ellerine sağlık..
    Can sıkıntısı hep uzak olsun dileklerimle.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Pelin Hoşgeldin!
    Memleketliymişiz.:))
    Benim de annem ve babam Malatya'lıdır. Çocukluğumda her yaz giderdik. Yıllardır uzak kaldım, ama, yemeklerine bayılırım.
    Sevgiler.
    :)

    YanıtlaSil
  9. Pitalar nefis. Ben boyle pofuduk daha cok sevdim galiba! Icine tereyag.... Ufffff......

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  10. Eliiiif!
    Ağzının tadını bildiğin kesin de, insanın aklına neler düşürüyorsun yahu!
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!