Pazar, Ağustos 17, 2008

İTALYAN PİDESİ/FOCACCİA

Ekmek yapmaya yeni başladığım günlerden birinde arkadaşlarımı ağırladığım bir kahvaltı sofrası için İtalyan pidesi diyebileceğimiz focaccia yapmıştım.
O gün bugündür, yeniden yapmak kısmet olmamıştı.
Bu sabah sıcak havaya rağmen ilham geldi ve yaptım.
Ekmek makinesini nasıl kullanacağımı, fırında ne kadar süre ile hangi sıcaklıkta tutacağımı ekmeğin cinsine göre ayarlayabiliyorum, artık. Bu nedenle de, bulduğum tariflerden kendime göre ekleme-çıkarma yapıyorum.
Bilen birisi aşağıdaki tarife bakıp, gerçek focaccia bu değil derse, kabulüm. Cevaben derim ki, yaptığım ekmeğin lezzeti yerindeydi, önemli olan o değil mi?

FOCACCİA

Malzemesi:

Hamuru için
*330 ml. su
*5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı deniz tuzu
*1 yemek kaşığı esmer şeker
*2 tatlı kaşığı kuru maya
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üstü için
*Bir avuç zeytin, çekirdeği çıkarılmış
*Bir tutam dağ kekiği
*Bir tutam basilik
*Yarım avuç rendelenmiş parmesan
* iki diş ince kıyılmış sarmısak

Yapılışı:

Hamur, biraz ele yapışır kıvamda olduğu için, kolaylık olsun diye ekmek makinesinde hazırladım.
İki tane yaklaşık 30 cm. çapındaki tepsiyi zeytinyağı ile yağladım.
Tezgahın üstünü unlayıp, elimi hafif yağladım ve hamurun yarısını elimle bastırarak, yaklaşık 20 cm çapında açtım, sonra tepsiye yerleştirdim. Diğer parça hamur da, aynı yolu izledi.
Hamurların kabarması için, tepsileri ılık yerde beklettim.
Yarım saat sonra, hamurlardan birinin üstüne zeytin ve kekik, diğerine sarmısak, parmesan ve basilik koydum, bu arada, hamura parmakla bastırıp, birkaç çukurcuk oluşturdum.
Yarım saat daha bekleyip, 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirdim.
Sonuç şudur:


Üstteki parmesan, sarmısak ve basilikli olan.


Bu ise, zeytin ve dağ kekiklisi.

.

8 yorum:

  1. zeytinli olana bayıldım denesem başarırmıyım diye de düşündüm. yok yok deniycem sonucu sölerim .

    YanıtlaSil
  2. MMMmm, ecco la focaccia deliziosa!!

    YanıtlaSil
  3. Fundacım,
    Sarmısaklı olanı da pek lezzetli olmuş, yani ondan da deneyebilirsin.:))

    YanıtlaSil
  4. B5ciğim,
    Sen bu konuda uzman sayılırsın, keşke tadıp, fikrini söyleyebilsen.
    :))

    YanıtlaSil
  5. zeytinli olanda çok aklım kaldı, söyleyeyim... :)

    YanıtlaSil
  6. Rica ederim, benim sizden ögrenecegim cok var. Hamur yapilmasi gereken seylerin pratigini iyi bilmem.
    Hem sizin focaccia pek zengin olmus, nefis oldugu belli.

    YanıtlaSil
  7. Şuleciğim,
    Anladığım, hamakta yavaş yavaş sallanır konuma geçtin.:))
    Zeytinli focaccia konusundaki mesaj alınmıştır.:)

    YanıtlaSil
  8. B5ciğim,
    Birbirimizden çok şey öğrendik, öğreniyoruz.:))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!