Salı, Kasım 11, 2008

YENİDÜNYA ÇİÇEK AÇTI.

Çocukken en çok sevdiğim meyvelerdendi, yenidünya. Gerçi şimdilerde daha yaygın olarak, malta eriği deniyor. Yine de o benim için yenidünya.

Şimdi durup dururken bahar meyvesinden söz etmek nereden çıktı, ne diyeceksiniz belki.

Durup dururken değil, çünkü yaklaşık bir haftadır yenidünya ağaçları çiçek açtı.
Hayır, hayır, hiç tuhaf değil bu, kıyamet alâmeti de değil. Tam kış başında çiçek açan bir meyve ağacıyla ilk kez karşılaştığımda ben de çok şaşırmıştım. Sonra öğrendim ki, yenidünya böyleymiş. Ne hoş, değil mi?

Bilimsel adı eriobotrya japonica olan yenidünyanın anavatanı Çin, Japonya ve Kuzey Hindistan'mış. Üretimin yapıldığı Akdeniz ülkelerine buralardan yayılmış.
Yenidünya’nın ülkemize 150-200 yıl kadar önce Cezayir ve Lübnan’dan geldiği tahmin ediliyormuş. Bu geliş yolu nedeniyle Malta'lı sıfatı verilmiş olabilir, diye düşündüm.

Daha ayrıntılı bilgi isterseniz,
buradan mis kokulu, lezzetli meyvelerinin fotoğrafı eşliğinde okuyabilirsiniz.



İlk fırsatta bir yeni dünya ağacı fotoğrafı çekene dek, çiçeklerle tanışmanız için bu fotoğrafı "agaclar.net"den aldım, Mehmet Ali Aşık 2006'da Büyükada'da çekmiş.

.

13 yorum:

  1. Ekmekçikız Hanım,

    Orta balkondaki saksılardan birinde çiçeklerin arasında kendi halinde büyüyen bir bitkicik görünce anladım ki bu bir yenidünya (evet bence de "yenidünya" halâ, malta eriği de neymiş!)... Ona hemen kocaman bir saksı alıp yeni yuvasına taşıdım. Şimdi bayağı büyüdü, boy attı, serpildi. Arada bir okşuyorum yapraklarını, sen bana çocukluğun şen, tasasız günlerini hatırlatıyorsun diyorum. Daha küçük yavrucak, çiçek falan açmadı.

    İşte böyle.

    YanıtlaSil
  2. Ah, ne kadar güzel!
    Birkaç seneye kalmaz, çiçek de açar, meyve de verir mini ağacınız.:))
    Ben de balkonda bir saksıda avokado yetiştirmeye çalışıyorum ki, bahçedeki ağaç yalnız kalmasın da birlikte meyve vermeye başlasınlar.
    :)

    YanıtlaSil
  3. ne güzel yahu. yenidunyanin yanisira ben su avokadonun da akibetini merak ediyorum yalniz...

    YanıtlaSil
  4. kıyamet alametimi - küresel ısınmamı bilmiyorum
    evimin karşısındaki at kestanelerinin bazı dalları çiçek açmaya başladı diğer dallar yapraklarını döküyor

    YanıtlaSil
  5. demek sizde de yenidünya? bizde de:) ablam geçen gün enstitüden bize gelirken, ıtır birkisinden bir kaç dal koparmış. ben hep ıtır adını bilirdim de, hiç koklamamışım. aman yarabbim, nasıl bir koku öyle, ben bilemedim. süper... sen onu koklamış mıydın???

    YanıtlaSil
  6. Şulecim,
    Ben de merakla bekliyorum da, henüz bi filiz miliz yok ortada. Bahara belki? :)

    YanıtlaSil
  7. Berrin Hanım hoşgeldiniz,

    Evet evet, benzer durumları ben de gördüm. Pastırma yazının beklenenden ılık geçtiği senelerde böyle bir dalcığın aldanıp uyanması olabiliyor.:))

    YanıtlaSil
  8. Yenidünya tabii ki, Elektracım!:))

    Valla ıtır kokladığımı hatırlamıyorum. Belki de biliyorum da, henüz isim koku eşleşmesini yapmamışımdır. Ablanız hanımefendüden reca etsem de bana da bir ıtır koklatsa? :))

    YanıtlaSil
  9. Sabah sabah (saat 8:13) pata pata dinleyip yenidünyaları konuşmak seninle, ne komik. Ben de takık haldeyim yenidünyanın çiçeklerine. O mis kokularına. Çarşıya giderken, parkta yürürken yolumun üzerindeki (öyle denk getiriyorum) çiçeklerini her seferinde kokluyorum, arılarla birlikte.

    YanıtlaSil
  10. Tijenciğim,
    İklim farkından olsa gerek, bizim memleketin çiçekleri öyle uzaktan farkedilecek kadar kokmuyorlar, hele bu mevsimde arı filan hiiç olmuyor. Yine de onlar açıyorlar, işte.:))

    YanıtlaSil
  11. Yeni dünya nin çiçeklerinin içine baktım. Meyve yok gibi kurumuş gibi .Ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  12. Yeni dünya ya meyve vermezse

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Ayşe,
    Hoşgeldiniz,
    Ne kadar eski bir yazıyı yakalamışsınız. :)
    Yeni dünyanın çiçekleri kış başında açıp çevreyi mis gibi kokuttuktan sonra bir süre kurumuş gibi duruyorlar.
    Teknik olarak nasıl olduğunu tam açıklayamayacağım, ancak, bence endişelenmeyin baharda meyvelerini verecektir. Sadece biraz sabırla beklemek lazım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!