Pazartesi, Aralık 29, 2008

İÇİ PAMUK DIŞI ÇITIR: BULGURLU EKMEKCİK

BULGURLU EKMEKCİK

Malzemesi:

- 3 su bardağı beyaz un,
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 2 tatlı kaşığı toz maya,
- 1 tatlı kaşığından az deniz tuzu,
- 2 tatlı kaşığı esmer toz şeker,
- 200 ml. su ve 150 ml. süt karışımı,
- 2 yemek kaşığı sirke.


Yapılışı:

Ekmek yaparken, diğer yandan yemek hazırlığında olduğumdan, hamuru ekmek makinesi yoğurdu. Siz elde yoğurmak isterseniz, şu yöntemi izleyebilirsiniz:

- Ilık su, süt karışımı içine mayayı, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.

- Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra, mayalı karışımı ve sirkeyi ekleyin. 6-10 dakika yoğurup, çok yumuşak olmayan bir hamur haline getirin.

- Hamuru, hafif yağlanmış bir tencereye koyup, ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yerde en az 1 saat, veya iki katına kadar büyüyene dek kabarmaya bırakın.

- Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurup, gazını alın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye, hamurdan alacağınız avuç dolusu topakları yuvarlayarak koyun. Ilık bir yerde tekrar kabarması için 30 dakika kadar bekleyin.

- Fırının ısısını 180 C'ye getirin, tepsiyi fırına yerleştirin ve kızarana dek, 30-40 dakika kadar pişirin.

- Bu süre sonunda, ekmekciklerinizi fırından çıkarın ve bir telin üzerinde soğumaya bırakın.


Dışı çıtır çıtır bu ekmekğin içi, pamuk gibi yumuşacık oluyor. Sıcakken tereyağı sürünce de, karnınız tok olsa bile, cazibesine dayanılamıyor.

.

9 yorum:

  1. sen yazdığında ne kadar da basit duruyor, ama un kavanozuma el attığımda bir ter basıyor, bir titreme:PPP ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  2. yaa evet sen yazınca sanki şip şak yaparmışım gibi geliyo. ama son denememde kabartamadım ben yaa.. tek favorim tembel işi yoğurmadan olan .. elektra onu dene bak, ben başarabildim onu yapmayı..

    YanıtlaSil
  3. ya da o 4 tane size çok gelmez mi, 1 er tanelerini biz paylaşsak .. 2 somun kafi sizin için bana sorarsan :))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    ekmekler çok güzel gözüküyor ancak ince bulguru ne zaman ilave ediyorsunuz karışıma bir de ekmek makinasında yaparsam hangi sıralamayla koyacağım makinaya?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Elektracığım,
    Kurs açacağım sana, kurs! :)))
    Hem belli mi olur, kurs işini geliştiririm ve belki böylece, blogum bir işe yaramaya başlar.
    :)

    YanıtlaSil
  6. Fundacığım,
    Tek söyleyebileceğim, sabredip tekrar denemen, olacak.
    Sanma ki ben de hemen tüm yaptıklarımda başarılı oluverdim. En çok özendiğim zamanlarda taş gibi olmuşlukları vardır, yani.
    Sabır.:))

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Yasemin-Beril,
    Hoşgeldiniz. :)
    İnce bulguru unla birlikte ekliyorum.
    Ekmek makinesiyle yapınca da, unla birlikte ilave ediyorum.
    Makinelerin ana prensibi, en alta sıvı, onun üstüne katı malzemeler, en üste de maya şeklindedir.
    :))

    YanıtlaSil
  8. Ben de bu yıl bol bol ekmek yapalım ekmekçi hatun diyecektim. Sen zaten yapmışsın be hatun! Yapalım mis kokulu ekmekler, güzelleşelim. Ne dersin?

    YanıtlaSil
  9. Eyvallah, derim Tijenciğim!
    :)))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!