Cumartesi, Aralık 13, 2008

SAKAR KABAĞI

Durun, telaş etmeyin, hemen gugıllamayın.
Yok öyle bir kabak. Da, ben yapınca oluyor.


Tarifi çok basit:
Pazardan mis gibi turuncu renkli balkabağı alınır.
Kabaklar doğranıp, bir kaba konulur ve üstleri şekerle kaplanır. Bu halde, suyunu salması için buzdolabında bir gece bekletilir.

Ertesi gün öğlen vakti, "ahan da kabak pişecektim" diye çığrışılıp, kabaklar ateşe konulur. Sonra, kabak pişeyazar. "Hımm, biraz sulu kaldı, ateşin altını açayım da çeksin" denilir ve uygulanır.
Tam o sırada telefon çalar, bayan E. ile hararetli bir görüş teatisine girişilir. Telefon kapatılacağı ana denk gelen bir yanık kokusuyla, mutfağa seyirtilir ve de tencerenin dibine tuttuğu müşahade edilir(gözlenir, anlaşılır).

Dibine yanan kabağı kurtarmak için operasyon düzenlenir. Kabakların yanmaktan kurtulan yarısı, blender marifetiyle, tarçın ve buğday gevreği eklenerek, püre edilir.
Bu püre, kabın dibine yayılır. Bir avuç ceviz ve yarım avuç esmer şeker, blend edilir. Kabak püresinin üstüne yerleştirilir.
Tatlı yenirken, arzuya göre, küçük bir top kaymaklı dondurma ya da biraz taze krema ile süslenir.



Güngörmüş bir Rumeli kadınından duymuştum; "evladım, o kadar malzemeyi eklersem, pabucum da yenir!".
Benim sakar kabağı da biraz öyle oldu.

Siz en iyisi, kabağınızı yakmadan pişirin, tadını öyle çıkarın.

.

6 yorum:

  1. Ekmekçikız Hanım,

    Güngörmüş Rumeli kadınının sözü beni kendimden utandırdı. Bir zamanlar Jazzetta'nın mutfağında yenecek pabuç tarifleri veriyormuşum meğer!..

    YanıtlaSil
  2. geçen gün ben de yaktım attım sora, marifet atmakta değil tabi yenicek hale getirmekte.. tebrik ederim seni.

    YanıtlaSil
  3. Valla nedense uydurulan yemekler hep çok lezzetli olur, e uydurmak maharet ister de ondan.
    (Anne tarafım Rumelili olduğundan ben de o teyze gibi laf ettim bak :)

    YanıtlaSil
  4. Metin Bey,
    Hiç üzülmeyin, hepimiz pabuç tarifiyle uğraşmışızdır.
    Belki, gerçek tariflere bu sayede ulaşılıyordur.:))

    YanıtlaSil
  5. Fundacığım,
    Teşekkür ederim.
    Bu tarifi "Zencefil"deki bir tatlıdan kopye çektim, fikren.:) Ancak, onlar "yakmadan" yapıyorlar!
    :))

    YanıtlaSil
  6. Serpilcim,
    Rumelililer hem güzel yemek yapar, hem güzel söz söylerler.:)))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!