Perşembe, Şubat 19, 2009

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

Macerasını en son yazdığım yemek, iki hafta önceki pizzalar.
Ahali düşünecek ki, kadın yemek yapmaktan vazgeçti, çocukları kuru ekmeğe talim ediyor.
Oysa daha dün sabah, kör karanlıkta bebeler okul dönüşü yesin diye bir kalıp kek ve akşama hazır olsun diye bir somun ekmek yaptım.

Yazmazsan nerden bilecekler, di mi ama?
Bir sinema yazmak tutturmuşsun gidiyorsun. !f’miş de, iyi Türk filmleri varmış da… O da yetmezse, komşu blogların sinema yazılarına tebelleş oluyorsun.

Olur mu hiç?
Sabah yaptıklarımı bir kenara koyalım, akşam için de bir şeyler yapmak gerek.
İş dönüşü hoop yine mutfağı boyladık acilen; köfte, bir yanında salata, diğer yanında pazı borani…
O arada annem arayıp demesin mi “buzlukta bamya var, biliyorsun bu ara yiyemeyeceğim, istiyorsan vereyim de pişir”.
Üstelik, tam da gün boyu bir “bamya turşusu” muhabbeti sürüp gitmişken ve bu esnada bendeniz, “bamyanın turşusu mu olurmuş, olsa olsa zeytinyağlı yenir” diye yumurtlamışken…




Akşam yemeği pişer ve sofra hazırlanırken, bir yandan da bir kuru soğan bızztt doğrandı, diğer yanda limonlu, tuzlu suda bamya bir taşım kaynatıldı.
Soğan zeytinyağında çevrilirken, üç küçük domatesin kabuğu soyuldu, onlar da bızztt parçalandı, ölmüş soğanlarla hemhal edilmeye başlandı.
Üstüne limonlu tuzlu suda bir taşım haşlanıp, suyu süzülmüş bamya, tuz, şeker, yarım limon suyu eklendi.
İşte pişme ayarınız neyse, o kadar pişirip, ocağın altını kapattınız mı buyrun size mis gibi zeytinyağlı bamya.

Gelecek defa, nohutlu ve biraz daha suluca yapıp, yanına da biraz pirinç pilavı yapsam diye aklıma koydum.
Onu da gösteririm pişirince, merak buyurmayınız.

Afiyet olsun.

.

11 yorum:

serpil dedi ki...

Günaydın Ekmekçikız, eline sağlık. Nohutla hiç denemedim bak, iyi fikir. Ben tavuklu yaparım o da güzel olur. Bamyanın seveni azdır, bizden böyle ilgi görünce mutlu olmuştur garip :))
Güzel bir gün olsun, sevgiler.

metin dedi ki...

Efenim elinize sağlık. Benim turşumdan sonra bu da şahane olmuş yani...

Bamya yemeğinin sırrı neresindedir bilir misiniz? Büyük ihtimalle bilmezsiniz. Bamyasında...

Peki bamyanın kralı nerede bulunur (yetişir anlamında)?

Hadi bakalım... On puanlık baraj sorusu.

Ekmekcikız dedi ki...

Serpilciğim,
Günaydın!:))
Haklısın bamyanın seveni çok yoktur, ama bakma sen, onlar ne kaçırdıklarını bilmeyenler.
Evet, tavuklu da severim bamyayı ve nohutlu mutlaka dene, lezzetli oluyor.:))

Ekmekcikız dedi ki...

Metin Beyyy!
Yine beni kızdırmak için kolları sıvamışsınız.:))
Sadece iyi bamya yemeğinin değil, bence, bütün iyi sebze yemeklerinin sırrı, mevsiminde ve kral(!) özellikteki sebze ile yapılmasındadır.
Ve de bildiğime göre en kral bamya Edremit Körfezi'ndeki Havran'da yetişir.
Bir de Amasya'nın bamyası iyi derler.
Nasıl?
Geçtim mi barajı?
:))

metin dedi ki...

I'ıh. Çok yaklaştınız, hatta dokundunuz, ama geçemediniz efenim. Buluncaya kadar size rahat yüzü yoktur!

Ekmekcikız dedi ki...

Teğet geçtiysem, Balıkesir'dir, o vakit?!
Bir de ben şu güne dek, sizin bulmacalardan hangisini bulmuşum ki, bunda da başarıya ulaşayım?
Pöff!
Baştan kayıp vak'a, işte!
:))

neslihan dedi ki...

Ellerine sağlık canım...sevgilerimle...

metin dedi ki...

Efenim teğetlik durumu coğrafi anlamda değildi. "En iyi" demeyelim (gerçi bence en iyisi de odur) ancak "en özlü" diyelim, evet en özlü, en kişilikli, en leziz (yine en iyi demiş gibi olduk ya neyse) bamya, güzide beldemiz Türkiye'mizin Anadolu'sunun ortalarında bir yerde yetişir. Gerisini siz keşfedeceksiniz Ekmekçikız Hanım. neden mi? Çünkü siz kendi ellerinizle keşfederseniz bunu, başka güzellikleri de keşfetmiş olacaksınız muhtemelen de o yüzden şeyttim yani.

Ekmekcikız dedi ki...

Teşekkür ederim, Neslihancığım.
Bamyaseverlerdensin, anladığım.
:))

Ekmekcikız dedi ki...

Metin Bey,
Valla googleamcaya sordum, "Taşova" dedi. Ben de dahasını bilmem.
Hem zaten benim yaptığım yemek yeteri kadar lezzetli oldu, ne gerek dahasını aramaya ki?
:))

metin dedi ki...

N'ayır. Daha kuzeye çıkmanız gerek. İşte o yerde minicik bamyalar göreceksiniz ki leziz demek bile az gelir onunla yapılan yemeğe. Bir de kurutulmuşuyla yapılanı tatsanız artık neler olur kimbilir...

Unutmadan: Muğla dolaylarında da benim eşşek bamyası dediğim, asıl adının ne olduğunu unuttuğum devasa bir bamya türü var ki onun da kızartması pek güzel oluyor doğrusu.