Pazartesi, Mart 16, 2009

BEYAZ ŞARAPTA DİL BALIĞI



Aşağıdaki yumurta tarifini fazla kalorili bulan değerli okur, eminim bu tarifi de pek benimsemeyecek, ancak çaresizim, bu balık en güzel böyle oluyor.

Bir bilgi daha, yukardaki yemek fotosu, benim yaptığım balığınki değil. Son zamanlarda makine kızımın elinde kaldı, son ayarladığında video seçeneğindeydi. Bahçedeki erik ağacının fotoğrafını çekiyorum sanırken, videosunu çekmiş olduğumu farkettiğimde bunu anladım ve de bir türlü fotoğraf çekmeye getiremedim. Filan falan...

Şimdik efendim, dil balığı bizim evde sevilen balıklardandır. Gerçi çoğunluk dil balığına dip balığıdır diye fazla yüz vermezse de, diğer balıklardan pasaport mu soruyoruz ki, dile de soralım diyerek aldırmam, pek.
Dil balığının latincesi solea solea imiş, Atlantik Okyanusu ve Akdeniz'de bulunurmuş.
Yemeği yapılırken derisi, ki oldukça kalın, soyularak çıkarılıyor, filetosu kullanılıyor.
Araya yakışıklı bir dil balığı fotosunu alarak, ardından tarifimizi yazalım.



Beyaz Şarapta Dil Balığı

Malzemesi:
Kaç kişiyseniz adam başı iki adet orta büyüklükte (20 cm. kadar) dil balığı,
Tereyağı Kızartma için),
Her iki balık için yarım çay bardağı hesabıyla beyaz şarap,
Tuz, karabiber,

Yapılışı:
Balıkları yıkayıp, süzülsün diye bırakın ve kızartmaya başlamadan önce kağıt havlu ile kurulayın.
Tavaya, 50 gr. kadar tereyağı koyup, eriyince ateşin altını fazla açmadan balığın önce bir yüzünü, sonra diğer yüzünü kızartın.
Tuz, karabiber serpin.
Şarabı kızarmış balığın üzerine döküp, çekene dek bekleyin ve tabağa servis edin.
Eh, sofradaki insan sayısına, balık miktarına ve tavanızın büyüklüğüne göre, bu işlemi kaç kez tekrarlayacağınız size kalmış, artık.
Yanında yeşilli bir salata ile balığın lezzetine varabilirsiniz.

Afiyet olsun.

.

8 yorum:

  1. benim gibi deniz ürünleri delisi biri için her tür balık güzeldir gerçi ama bu özellikle çok leziz bir hava yaratıyor. ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  2. Benim gibi deniz urunleri sevmeyen birisi icin bile ikna edici gorunuyor bu tarif.

    Eline saglik

    YanıtlaSil
  3. elektra karayiplerden bildiriyor:P

    artıkın bulunduğum yerde elimi suya daldırsam balık amma, bu da pek leziz duruyor be:P

    ben karayiplerden bağlanana kadar yazdığın yazılarda mama ağırlıklı çalıştığınızı görüyorum ekmekçim canım, ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Şuleciğim,
    Meşaz alınmıştır arkadaşım! Yapacağımdır size bir tereyağlı beyaz şarapta dil balığı, en ilk fırsatta...
    :)))

    YanıtlaSil
  5. Teyzenciğim,
    Son derecede ikna edici ve de hafif, üstelik lezzetli hem de.
    Çabuk pişer, bütün ev buram buram kokmaz, üstelik.
    Amma reklam yaptım, di mi?
    :))

    YanıtlaSil
  6. Ahh! Ben Elektra'mın bizi Karayipler'de bile unutmayacağını biliyordum. İşte!:)))

    Siz ailecek Karayiplere uçtunuz sanırsam? Nasıl? Rahat mı, yerleşecek misiniz? İstek yapıp beni de aldırmanızı reca etsem?:O)

    Bu ara, mecaralarımız mutfakla sınırlı, şekerim. Yakında uzaklara yelken açacağız umarım, hele Karayiplerden bir çağrı alalım da...
    :))

    YanıtlaSil
  7. aaa allah biliyo ya, "ben de isterem" gibi bir ruh haliyle yazmamistim. ama hani yaparsan bigun, afiyetle yerim, o ayri :)

    YanıtlaSil
  8. Biliyorum biliyorum, dert etme sen!
    İçimden geldi de söyledim di, zati...
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!