Pazartesi, Mart 30, 2009

BİR SEÇİM HİKAYESİ, OY KULLANMAK HAK MI, GÖREV Mİ, YAPTIĞIN İŞİ NASIL ALGILADIĞIN VE DAHASI...

Bugün bir konuğum var bu sayfada.
Konuk Yazar.
Arkadaşım Bayan D.

Çok zamandır yazsana yazsana diye dürtmekteyim, kendisini. Aynını, az ara verdiğinizde, size de yapıyorum ya...
Yazdı.
Çok sevdim.
Buyrunuz:


"Gittim. Sorumlu bir vatandaş olarak vatandaşlık görevimi yerine getirdim. Hani neredeyse vazgeçecektim gitmekten. Hava güzel, güneş parlak, kedi gibi güneşe yatmak, mırıl mırıl öyle durmak istedi canım. Oyumu kullanacağım yer çok uzak üstelik, arabaya binmek, trafiğe girmek gerek. Evimi değiştirdim ama çok çok uzun yıllar yaşadığım mahallemi değiştirmek ihanet gibi geldi, değiştiremedim. Orası mahalle, burası değil. Hiç değilse resmen kaldım orada, baba evinde.
Falanca okulunun, filanca sandığında sıraya girdim. Arkama bir bey amca geldi, yaşı hayli ileri (amca desem laubali, beyefendi desem ukalaca, yine olmaz, en iyisi bey amca). Lacivert takım elbisesiyle duruşu Dedem’i hatırlattı. Doksanlı yaşlarında müsaademizi istirham ederek yerine giden canım Dedemi. Utandım. Çok utandım. Eşofmanımdan, bol kazağımdan, ayakkabılarımdan, öylesine toplayıp çıkıverdiğim atkuyruğu saçımdan. İçimden söylene söylene sıradaki duruşumdan. Hepsinden.
Ne mühim bir vazifeydi Dedem için oyunu kullanmaya gitmek. Devleti vermişti hakkı. Haklı haklı giderdi sandık başına. Mutlaka lacivert takım elbise, ne de olsa resmen görevli bugün. Başka renk hafif kaçar. Beyaz gömlek. Yakası beton gibi kolalısından. Kravatsız zaten asla… Evden çıkarken tertemiz ayakkabıların tozu bir kez daha alınır. Fötr şapka aynaya bakılarak takılır, şöyle bir ucu sıvazlanarak düzeltilir. Artık hazır. Asıl mesele o duruşta, o yürüyüşte. Sanırsınız milletvekili seçilmiş de mazbatasını almaya gidiyor. Öyle emin kendinden. Öyle gururlu.
Bu sabah oldu. Bu sabah bir özür borçluyum Dedem’e. Tüm benim gibi gidenler, siz de bir özür borçlusunuz. Affet beni Dede. Affet bizi.
Dedem affeder ama…"


.

18 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışınız Bayan D., ben de babamı hatırladım şimdi. Yine yazın olur mu?

    YanıtlaSil
  2. yazınıza bayıldım...siz kimsiniz...kimlerdensiniz...

    YanıtlaSil
  3. Bu yazıya gelen yorumları ben cevaplamayacağım.
    Sadece, "dede"ye saygımı sunmak için yazmak istedim.
    :))

    Bir de, başlığa kısaca yazdığım gibi, yazıyı okuyunca, bizim davranış şeklimizle eskilerin tarzının ne farklı anlamlar ifade ettiği üzerinde düşündüm.

    YanıtlaSil
  4. şahsen ben de öyle özenip gittim. önümdeki 'cezası var diye geldim. aa, yok mu cezası, o zaman niye kalkıp geldik' diyen yaşlıca kadına bu bir görev türünden şeyler söyledim.
    o yüzden valla, siz dileyin, ben değil.

    YanıtlaSil
  5. seçime koşa koşa gittim. büyük istek ve heyecanla oy kullandım. oy kullandığımız okula akın eden kalabalığa bakarak eşim " siyasi katılımın ez az, oy kullanmanın en yüksek olduğu ülkelerden biriyizdir" dedi. durum o yani, sadece oy kullanıyor halkımız. neyse verdiğimiz oylar boşa gitmedi. hoca yine başkan:)

    YanıtlaSil
  6. ben de babamı hatırladım. sabah erkenden uyanır, sanki dünyanın en önemli işini yapıyormuşcasına heyecanlanırdı, dünya için önemlimiydi bu iş bilmiyorum ama babam için çok önemliydi..

    YanıtlaSil
  7. 30 YILLIK EVLİLİĞİMİ 6 SENE ÖNCE BİTİRDİM ve YILLARDIR YALNIZ YAŞIYORUM ,SEVİYELİ KÜLTÜRLÜ EV HANIMLIGINI BİLEN 35-45 YAŞLARINDA YANINDA ÇOCUĞU OLMAYAN BAYAN CAN YOLDAŞI NA İHTİYACIM VAR..
    BENİM GİBİ HAYATTA YALNIZLIĞIN ÇEKİLMEZ OLDUĞUNA İNANAN, BİR NEFESE, BİR CAN YOLDAŞINA İHTİYAÇ DUYAN HANIMEFENDİLERE SAMİMİ KALB İLE ÖZLEM DOLU ÇAĞRIMDIR. MADDİ MANEVİ HİÇBİR SORUN YAŞAMAYACAKTIR..BU BENİM ŞEREF SÖZÜMDÜR...HERŞEYİM VAR BİRTEK SEN YOKSUN EYY..SEVGİLİ ARKADAŞIM İLGİNİ ÇEKERSE ,İNANAN BIRİYSEN İKİNCİ ADIMI SENDEN BEKLİYORUM. Sevgilerimle....
    Mustafa Mete İSLAMOĞLU
    0.535.5138780

    YanıtlaSil
  8. Adsız Arkadaşlara Duyuru!

    Rica etsem de, bu yazıları ve yorumları bir duyuru panosu olarak görmeseniz?
    Aksi halde, blogun yorumlarını denetime almak veya adsız yazarlara kapamam gerekecek ki, -en azından şimdilik- bunu istemiyorum.

    Lütfen!

    YanıtlaSil
  9. Bak bir de gülüyorsun Peri!
    Oysa Hoca Nasrettin ne demişti?
    "Damdan düşen, halden bilir!"
    Yaa!
    :))

    YanıtlaSil
  10. bende de vardı aynı mesaj, ordan çok seviyeli kültürlü ev kadını gibi mi görünüyoruz acaba :)

    YanıtlaSil
  11. Fundacım,
    Valla nasıl göründüğümüzü bilemiycem de ben, arkadaşımın şansına yormuştum.
    :))

    YanıtlaSil
  12. Sevgili arkadaşım Ekmekci Kız ve sevgili arkadaşları... Teşekkürler. Bayan D.

    YanıtlaSil
  13. Biz teşekkür ediyoruz, efendim. :))
    Ben kendi adıma, haftaya yeni bir yazı bekliyorum, valla!
    :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!