Cuma, Mayıs 01, 2009

ÇİKOLATA FONDÜSÜ

Kaç sene olmuş, yine hesabım şaştı; İstiklal Caddesinde, Galatasaray Tünel arasında bir İsviçre restoranı vardı. İlk kez orada fondü yemiştim. Hem de şimdiki gibi kibar kibar yenen türden peynir, çikolata fondüsü filan değil de et fondüsüydü.
Alman asıllı bir arkadaşımız, eşi, onların arkadaşlarıyla filan gitmiştik. Galiba pizza da yapıyorlardı. Yoksa orası İsviçre asıllı İtalyanların restoranıydı da, o nedenle mi hem "fodue" hem de "pizza" vardı?

Neyse, önemli olan bu husus değil, fondü anlatacaktım size. İstanbul'da bir yemek mekanının on sene veya daha uzun süre açık kalmasına, ilk günkü bilinirlik ve kaliteyle hizmet vermesine dair örnekler bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardır, ancak. Şimdi, adını ve cinsini bile hatırlayamadığım bu, o zamanın koşullarıyla "iyi" restoran da, aynı kaderi paylaşmış, işte.

Efendim, fondü (fondue) denilen yeme biçimi, İsviçrelilerin icadı, ehl-i keyf bir yeme halidir. Bir masanın çevresinde dizilip, alttan ısıtılan bir kap içinde eriyen yağ, peynir veya çikolataya et, ekmek, meyve daldırmak esasına dayalı, yavaş yemek ve sohbet etmek imkanı sağlayan bir adet bu.
Buradaki linkte bu işin nasıl yapıldığı ve çeşitleriyle ilgili ayrıntılı bilgi var.

Aklıma bu konuyu getirip, sizi de ağız sulanmasına yönelteceğini tahmin ettiğim şey ise; çilek.
Bugün yeni bayramımız nedeniyle evdeydim, mahalle pazarımız kurulmuştu ve altı ay sonra ilk kez pazara çıkıp, baharın tazeliklerinden gözüm dönüp pazarı yüklenip gelirken, çilek de almıştım.
Çileklerin bir kısmı, zaman kaybetmeksizin krema ve/veya pudra şekeriyle tüketilirken, bir kısmı da akşam yemeği misafirine çikolata fondüsüyle ikram edildi.



Sakın şu işi gözünüzde büyütmeyin. Düzenek çok basit.
Altında mum yanan kase irisi bir kap; porselen veya sırlı toprak. Mumun konulacağı, ısıyı koruyan dört ayak üzerinde duran bir başka kap. Çikolataya daldırılacak meyveyi tutmak için, küçük şiş veya çatallar ve de erimeyi, ılık tutmayı sağlayan mum.

Çok üşenirseniz de kolayı var. Son zamanlarda Kahve Dünyası'nda çikolata fondüsü satılıyor. Hem kendisi, hem malzemesi.

Bir de peynir fondüsünü deneyin; yanında iyi bir şarapla sohbeti uzun, soğuk kış akşamları için ideal.

.

16 yorum:

  1. Bizim evde genellikle bu cikolata fondu isi soyle oluyor: Yemek yenmis, tatli yenmis, ickiler icilmis, findik fistik getirilmis. Eh, kimsenin gitmeye niyeti yok, sohbet sicak. Ben derhal mutfaga kosup meyveleri, kurabiyeleri, ne bulursam cikarip cikolata eritip masaya getiriyorum. Yani misafirler evi karinca gibi yiyip bitirdikten sonra, sohbet daha da tatlansin diye, gecenin en gec saatlerinde. :o)

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  2. Ekmekçikız yazını okurken ağzım sulandı.Sen her keyifli şeyi bulup çıkarıyorsun. Üşenmeyip ben de yapacağım sizlere...:-))

    YanıtlaSil
  3. Geç saatlerde hepimiz ne yesek diye düşünüyoruz ve fondüler iş başında:))Sonra da diyet listesi buzdolabın kapağında:))
    Ama çilekli görüntü de bir harika gel de yeme.

    YanıtlaSil
  4. ama olmaz ki, böyle de fotoğraf konmaz ki :) bir çikolata fondü yemeden kendime gelemem ben artik. mutfağa doğru yollanayım ben en iyisi...

    YanıtlaSil
  5. Elifcim,
    Zaten, bu kadar ikramdan sonra kim gitmek ister ki?!
    :))

    YanıtlaSil
  6. Bayan E.cim,
    Üşenme üşenme, çikolata seversin sen.
    Pardon, çilek sana alerji yapar mıydı?
    :PP

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Beyaz Mendil,
    Diyet yapılıyorsa, fondü "yassah hemşerim"!
    :PP

    YanıtlaSil
  8. Şuleciğim,
    Öldürücü olduğunu biliyorum o fotonun, ne var ki olayı daha iyi açıklayan başka bir görüntü olamazdı.
    :)))

    YanıtlaSil
  9. Ben de bir tane almistim bu cikolata fondusunden, kiz arkadaslarim depresyona falan girdiklerinde savas aleti olarak kullanirim diye :)

    YanıtlaSil
  10. Teyzenciğim,
    Fondünün, kız arkadaşların depresyonuyla savaş aleti olarak kullanılması, son derecede gerçekçi bir uygulama olmuş.
    Harika!
    :)))

    YanıtlaSil
  11. allahım ben uzaylı mıyım yaaa??? niye yalebbim niye bu duyguları tanımıyorum:PP anladın sen beni:))

    YanıtlaSil
  12. Fondü mondü bi yana da, ben çikolatayı pek severim, çileği haydi haydi severim, lâkin ikisini birarada sevemedim gitti... İki iyi insanın anlaşamayabileceği gibi iki şahane lezzet de yanyana geldiklerinde uyumsuz olabiliyor. Bence tabii...

    YanıtlaSil
  13. Metin bey, ben de sevmem cilek ile cikolata birlesimini. Ayrilsinlar bence:)

    YanıtlaSil
  14. Elektracığım,
    Tamam, sen bir tatlısevmezsin, anladım. Ancak, sana garanti veriyorum, fodüsevmez olamazsın, çünküü, peynir fondüsü seçeneğimiz vaaarrr!:)))

    YanıtlaSil
  15. Metin Bey,
    Olabilir, tamam, sevmeyin.:))
    Elektra'yı anlayışla karşıladım, size de aynı anlayışı gösteriyorum.:PP
    O vakit siz de çikolata fondünüze, muz veya elma şeydiniz efenim, bandırınız yani. Olabilir di mi?
    :))

    YanıtlaSil
  16. Teyzencim,
    Seni de bu ayırma, ayrımlama işine memur ettim. Olabülür mü?
    :)))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!