Salı, Ağustos 25, 2009

DİL BALIĞI, TEREYAĞINDA

İşte hepsi bu.
Balıkçının derisini çıkarıp, temizlediği dil balıkları,
Tereyağı,
Kızartma tavası,
Tuz, karabiber.

Hem de ne kadar kolay pişen, tavada balık yapınca kokusu bütün evi tutarsa tasası olmayan şahane bir balık yemeği; sade, kolay, lezzetli.

Şu yapılacak:
Temizlenmiş dil balıkları kağıt havluyla kurulanacak.
Tavaya bir yemek kaşığı kadar tereyeğı konulacak, yağ hafif cızırdarken, balıklar tavaya kaydırılacak.
Önce bir yüzü üç-beş dakika kadar pişecek. Spatula ile diğer yüz çevrilecek, o pişerken biraz tuz, karabiber ekilecek.
Ee, tamam işte.
Yanına salata mı yaptınız, ekmekle mi yiyeceksiniz? Keyif sizin!

Mutlaka atraksiyon isterim diyorsanız, şunu yapabilirsiniz:
Kızartma işlemi bitip, balığı tavadan almadan hemen önce bir fincan kadar beyaz şarabı üstüne döküp, harlı ateşte çektirirsiniz.
İşte o zaman, balığı yerken parmaklarınıza sahip çıkın!
Ne olur, ne olmaz.

Haa, bir de o vakit sunarken yemeğin adını "dil balığı tereyağında, şaraplı" olarak değiştiriniz.



.

6 yorum:

  1. Off Ekmekçikız'cım off. Bunu hep yapıyorsun.

    Yalnız hani bazı balıklar kızartmaya, bazıları fırına veya ızgaraya iyi gelir derler ya. Ben buna kısmen inanmıyorum. Zira istisnasız tüm balıklar en çok tavada, yağda cızırdayınca en leziz halllerine dönüşüyorlar.

    Ellerin dert görmesin e mi!

    YanıtlaSil
  2. yerim ben bunu ya da olsa da yesek mi desem. üstüne şarabı bilmem de yanında rakı süper ve hatta düper olur. resmen ağzımın suyu aktı ya. bi toparlanıp devam edeyim bari renksiz hayatıma:)

    YanıtlaSil
  3. Amanın!
    Zeynepcim, yahu şimdi senin mahalleden bu yana geldim, ben de. :))

    Valla, dil balığını çeşitli şekillerde yedim. Fakat, bu tereyağında olma halinin en çok yakıştığı balıktır kendileri.
    Haa, bir de Ayder'de yediğim hakiki alabalağın tereyağında olmuş halini unutamam.
    Buna bir de şarap eklenince, ölümcül olur ki...
    :P

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Sugibi,
    Yani, tam da akşam öncesi saatleri için bu yaptığım ayıp bile denebilir, ama, oldu bi kere!:))
    Fakat, tavsiye ederim.
    Pişirmesi çok kolay bir balık, çünkü.
    :)

    YanıtlaSil
  5. Ufff nasıl cezbedici bir görünüş. Öyle de anlatmışsın ki canım çekti. Şarap olayını da ayrıca tuttum.

    YanıtlaSil
  6. Ebrucuğum,
    Umarım, dil balığı bulursun da, keyfini çıkararka yersin.
    Her zaman bulunmaz, kendileri ne yazık ki...
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!