Cuma, Aralık 18, 2009

NERGİS NERGİS NERGİS


Eennn sevdiğimdir.
Yılın bittiğini, yenisinin geldiğini hatırlatandır.
Başını zarifçe eğmiş, kalbinin derininde altın rengini saklar gibi duruşu, burnunuzun ucuyla yakalar gibi olduğunuz benzersiz kokusuyla eşsiz bir genç kızdır.
İsterseniz yüzünüzü bir demetinin içine gömüp koklayın, isterseniz odanızdaki vazoda varlığını usul usul duyumsatsın.
Etrafını yeşil koca yapraklarla sarıp sarmalayıp satarlar ya, istemem öylesini. O dümdüz, uzun, nazlı saplarıyla kendi halinde olsun isterim. Etrafını kalabalık göstermek onun sadeliğine, nazlılığına yakışmaz.

Dün, armağan ettim kendime bir demetini.
Öyle mutlu oldum öyle sevindim ki kendi kendime, onunla.
Yaşasın işte yaşasın!
Nergis mevsimi geldi!
Yılın en güzel kokulu zamanı...




Burada Bahçevan anlatıyor, adı nereden gelmiş, nasıl yetiştirirsiniz.
Burada ansiklopedik çeşit çeşit bilgi, gözünüz gönlünüz açılsın diye bir dolu resim var.

.

23 yorum:

  1. ben de bayılırım nergise. bir de bazen temel reis'in safinaz'ını hatırlatır incecik sapıyla:) demek nergis vakti geldi.

    bu arada benim bonzai durmadan yaprak döküyor, yenileri de çıkıyor gerçi. hiç anlamıyorum ki bu işlerden. korkuyorum azıcık. normal midir sence ekmekçikızcım?

    YanıtlaSil
  2. Ne güzeldir nergis. yerini birşeycikler dolduramaz. Ben bi de bu ara her köşebaşında olan yılbaşı çiçeklerini severim. çok şenlikli gelirler gözüme. ben de kendime dun onlardan hediye ettim :)

    YanıtlaSil
  3. ben de severim ve hatta öyle severim ki ekmekçikız, ekrandan bana doğru yayıldı bu senin nergisin kokusu. burada, masamda olsa ne hoş olurdu ya, ben de sandal tütsüsü yaktım şimdi. nergis'in o baygın genç kız kokusu yerine, kalın, erkeksi bir koku bu, seviyorum.

    sen alçakgönüllü bir çiçek olarak düşünürmüşsün ya ekmekçikız, bana öyle gelmez nergis aslında. gayet de farkında güzel olduğunun. yani o kibirli, kendini beğenmiş narkissos yüzünden de değil böyle düşünmem. nasıl desem, evet bir genç kız taptazecik nergis ya, güzelliğinin çok farkında. çirkinlerin o başbelası sorunlarından hiç birini yaşamamış olacak ki, güzellikle filan uğraşmam ben, der. o böyle diyince, yani onun bunu demesi bir nevi de kibirdir bana kalırsa, çirkin ayrıkotları adına öyle utanırım, öyle canım sıkılır ki. böyle olunca, onun öyle tek başına ayakta duramayışını, başını olsun dik tutamayışını, saplarının omurgasızlığını filan aklımdan geçiririm, ona kötülük, ayrıkotlarına sevinç olsun, diye.
    ama canım ayrıkotları bile dayanamaz benim bu zalimliğime ya o da ayrı. seviyorum nergisi ya nasıl seviyorum, gel sen bana sor.

    offf...

    :)

    sevgiler sana! çiçeklerin dili olsa bile, yine de sen konuş isterler temsilcileri olarak.

    YanıtlaSil
  4. Nergis sözcük olarak ta ne hoştur di mi Ekmekçikız, dokunaklı bir şarkı adı gibi gelir bana da hep, nedense.
    Haftasonun çiçekler gibi güzel geçsin :)

    YanıtlaSil
  5. JoA'cım,
    Evet ya, nergis vakti geldi; mevsiminin yeni yıla yakın olduğunu hep hatırlarım, taa, üniversite öğrenciliğimde ince bir demet nergisi AKM'deki bir konser sonrası elime tutuşturulmuş bulduğumdan beri, hem de...
    :))

    Efendim, çok sevgili bonzainize gelince, o konuda ahkam kesmem zor, incelikli bir tarafı olabilir o işin. Yine de, bir bitkinin yapraklarını çok dökmesine yerini sıcak bulması, suyunun az veya çok gelmesi, ışıkla ilgili bir sorun olması sebep olabilir. Yeni yapraklar çıktığına göre, belki de sadece yer değişikliğinden olmuştur. Biraz daha gözle bakalım.

    Hamiş: Amma da ahkam kesmezmişim, iyi ki bilmediğim bir konuymuş! :P

    YanıtlaSil
  6. Şulem,
    Yılbaşı çiçeklerim hediye olarak geldi bile. Sevgili Sndernella getirdi onları, bana da nergis almak düştü..:)))
    Yeni senen yılbaşı çiçeklerin gibi şenlikli olacak!
    :))

    YanıtlaSil
  7. Periciğim,
    Şimdi bu nergise övgüler düzdüm ya, yazarken de bir yandan düşünüyordum, bak yakında sümbül çıkar, kış sonu mimoza var, baharda leylak açacak, ardından yaban gülleri, hah oldu mu ya katırtırnağını unutmak, gülibrişim var sonra...
    Oooo! Var işte!
    Sen gör bak, her birinin mevsiminde "eennn sevdiğim" diye onlara da övgü düzmüyor muyum? Hatta düzmüşümdür çoğuna!
    İşte böyle çiçekten çiçeğe konan bir sevgim var.
    N'apayım?
    :)))
    Ben de de sevgiler!

    YanıtlaSil
  8. Serpilciğim,
    Şahane dileğin için teşekkür ederim sana. Öyle olmasını umuyorum, ben de. :)))

    Nergis adında arkadaşım olmadı hiç, ama, bir dönem tutulan bir isimdi sanırım; zarif, çekingen sanki...
    :))

    YanıtlaSil
  9. sen ahkam kesmeyeceksin de kim kesecek ekmekçikızcım:) gözleyeyim bakalım. umarım ben gözlerkene bişey olmaz yavrucuğuma.

    YanıtlaSil
  10. JoA'cım,
    Sen şuncağızın bi fotosunu koysan da, ne cins bişeymiş görsem, o vakit sahiden ahkam kesebilirim, diyorum.
    :))

    YanıtlaSil
  11. Ne zamandır ilk kez önceki yorumları okumadan yorum yazıyorum. Vakit fukaralığından, n'aparsınız. Neyse, demem o ki nergisin ismini de kendisini de pek severim. Hiç çaktırmaz ama azıcık kendini beğenmi bir çiçektir şu nergis. İsmiyle müsemma. Ama olsun, yakışır ona bu.

    YanıtlaSil
  12. Yazıyı okurken arkadan arkadaş sarktı ve :'ımmm ne güzel koktu' Yaza penceremin önünü çiçeklendireceğim yardım isterim sevdim ben sayende:)
    Hakikaten güzel kokar...

    YanıtlaSil
  13. kış başında, yılbaşı yaklaşırken bir o kırmızı kırmızı lokmaları olan kokinaları görmek, bir de bu nergisleri koklamak ' hah!' dedirtir bana. senin dönemin geldi kutup ayısı elektra. artık öyle sürpriz sıcaklıklar bekleme.dibine kadar üşüme günlerine kavuştun.
    nergisin hikayesi başkalarına mesel anlatırken bana pek acıklı gelir. kendini o kadar sevmenin ibret alınacak değil, hastalıklı olduğu için üzülünecek bir şey olduğunu düşünürüm. zira ibret alırken kın kın kınarsın da bir yandan ibret aldığın hikayedeki kişiyi. ibret almayı sevmem bu yüzden. en fazla acımayı tercih ederim en aşağı duygu olarak. dur ben eve giderken bir demet nergis alayım bugün. ama, bizim buradaki çiçekçi ablalar yeşilini bol, nergisini az koyuyorlar. yeşili attın mı, iki sapla başbaşa kalıyor insan. pazarlık yapıp ikiyi bir fiyatına alırsam şanslıyım:)

    YanıtlaSil
  14. Metin Bey'cim,
    Kendini beğenmekte haksız mı, ama?
    Değil, değil...
    :))

    YanıtlaSil
  15. Ebrucuğum,
    Elimden gelen yardımı yaparım, sanal sanal...
    "Pencere önü çiçeği" isimli bir şarkı vardı di mi?
    :))

    YanıtlaSil
  16. Elektra'cım,
    Her semtin çiçeksinin tarzı, fiyatı başka oluyor da, ille de pazarlık hep oluyor.
    Sanki, bu işin olmazsa olmazı pazarlık etmek; ikisini kaça verirsin, bak şunu da ekleyeyim de sen bu kadar daha ver, filan falan... Bir de, güya hep çiçek aldığın için seni kazıklamadığına inandıkların vardır ki, asıl kazığı onlar atıyor, belki de.
    :))

    YanıtlaSil
  17. 2010 burcunuz....

    http://www.sendul.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  18. Bayilirim! Ama cingenelerden alinaca, soguktan ve yagmurdan islanmis olacak, otobuse bineceksin, bir koklayacaksin, burnun islanacak, sogugundan icin urperecek.

    Yoksa obur turlu, saksida, dukkanda, ayni degil.

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  19. E bana söyleyecek birşey kalmamış; "bende çok ama çok severim" demekten başka. Ne çok seveni varmış nergisin, ne güzel.

    YanıtlaSil
  20. Zafer Bey,
    Link için teşekkürler. :))
    Şöyle bir baktım da; nasıl bir sene bekliyormuş beni, vay vay vay!
    :))

    YanıtlaSil
  21. Elifciğim,
    Haklısın!
    Nergis dediğin soğuk havada ve pazarlıkla alınacak.:))
    Kokusu o zaman daha çok çıkıyormuş! :P

    YanıtlaSil
  22. Komşucuğum,
    Daha ne olsun? "Ben de severim!" demek, oretak sevgiyi paylaşmak gibisi var mı?
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!