Cumartesi, Ocak 23, 2010

KAR, NEVAZİL, TARHANA ÇORBASI, MİTOLOJİ...

Sonbahardan beri haftada üç kez düzenli egzersiz yapıyorum -yapıyoruz aslında, Ms. Melty'i de yancı yazdım kendime- ya, "ohh, hastalık ne ki ne, direncim süper" havalarındaydım.
Buraya kadarmış! Nevazil oldum.
E biraz, kızımla kapışmanın verdiği moral bozukluğu vücut direncimi düşürmüştür belki, yine de soğuk havada lay lay lom sokakta dolaşmalarımın payını da unutmamalı.
Neyse canım, öyle yorgan döşek, ateş değil şükür. Hatta, dün gece Melty ile telefonlaştık -o da hafif kırıktı- sabah kalkıp gidelim egzersize, hareket etmek iyi gelir dedik. Sabah bi yekindik, sonra baktık ki kahramanlığın lüzumu yok, caydık.

Kar artıyor, nasıl da savura savura yağıyor. Anladığım bu haftayı böyle geçireceğiz.

Kahvaltıdan sonra, kalkınca içerim, öğlene hazır olsun diye tarhana çorbası yaptım.
O arada şeytan dürttü, bir de kısır yaptım. Sanırım, ağzımın tadı keçe çğnemiş gibi olduğundan, keskin tadlar arıyorum.

Şimdi biraz Katre'den türkü dinleyip, Mitoloji kitabımı okurum. Sonra bir güzel uyku...

Haa unutuyordum bak, akşamüstü bir de ekmek mayalayayım.
Nasılsa yarın sabahki sınıf kahvaltısı iptal edilmeye mahkum, taze ekmek hazır olsun.
Ne zamandır yapmıyorum, focaccia mı yapsam?



Şulem, bu yazının yorumumda hiperaktif demiş ya, haklı galiba.
Aklıma düştü ya focaccia, yapmadan olmaz. Yaptım, bittabii!
Ayıptır söylemesi, nasıl da olması gerektiği gibi olmuş bilseniz.
Ne zamandır ekmek tarifi vermiyorum, bunu yazayım.
Üstte link verdiğim tariften az farklı, bu defa.


FOCACCİA (Kekik ve Parmesanlı)

Malzemesi:

Hamuru için
*330 ml. su
*5 su bardağı un
*1 tatlı kaşığı deniz tuzu
*2 yemek kaşığı bal
*1 yemek kaşığı kuru maya
*3 yemek kaşığı zeytinyağı
Üstü için
*Bir tutam kekik
*İki tutam rendelenmiş parmesan
*İki diş ince kıyılmış sarmısak

Yapılışı:

Makinem yok artık, hamuru elimle yoğurdum.
Hamurun kabarması için, ılık yerde bir saat kadar beklettim.
İki tane yaklaşık 30 cm. çapındaki tepsiyi zeytinyağı ile yağladım.
Tezgahın üstünü unlayıp, elimi hafif yağladım ve hamuru ikiye bölüp, herbir parçayı elimle bastırarak, yaklaşık 20 cm çapında açtım, tepsiye yerleştirdim.
Hamurların üstüne biraz zeytinyağı ile halleştirdiğim kekik, sarmısak, parmesan karışımını sürdüm.
Tekrar kabarması için, (yaklaşık tepsi kadar büyüdüler) üstlerini örtüp, bir saate yakın süre bekledim.
Fırını çalıştırmadan önce, hamura parmakla bastırıp, çukurcuklar oluşturdum.
180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirdim.

.

16 yorum:

  1. Belki uyuyorsundur diye aramıyorum şimdi. Çok çok geçmiş olsun Ekmekçikız'cım. Bir an evvel iyileş de görüşelim :)

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun ve çorban da afiyet olsun bana köyden gelir tarhana k.valide yapar çok da iyi yapar bayılırım.
    Cumartesi günlerini evde geçirmyi çok özledim hele kapalı havalarda.
    keskin tadlar aramak konusunda da haklısın:)Hastalığın geçtiğini canımın çektiklerinden anlarım ki uç nokta acılı adana ve şalgamdır benim için.Arada çiğ köfte:))

    YanıtlaSil
  3. kizim hastasin iste, yatip dinlensene...ne hiperaktif kadinsin sen yahu...

    YanıtlaSil
  4. Geçmiş olsun canım benim. Ben de tarhana yapıcam şimdi canımı çektirdin :) Annecigimin yaptıgı tarhana. Dikkat et kendine Ekmekçikızcım.

    YanıtlaSil
  5. Snderciğim,
    Teşekkür ederim, sesini duydum daha iyi oldum.
    :))

    YanıtlaSil
  6. Ebrucuğum,
    Hatırlıyorum evet, bir seferinde gidip iki porsiyon Adana mı yemiştin ne?
    :))

    YanıtlaSil
  7. Şulem,
    Yattım yatmasına da, oturduğum yerden yapmış gibi oldum bir çeşit, diye kendimi kandırıyorum.
    :))

    YanıtlaSil
  8. Talisciğim,
    O nasıl lezzetli bir tarhanadır şimdi!
    Afiyet olsun, teşekkür ederim.
    :))

    YanıtlaSil
  9. geçmiş olsun ekmekçikızcım. ama şule'ye katılıyorum, bir dur otur yahu:)

    YanıtlaSil
  10. Valla oturuyorum, iki gündür hiç kıpraşmadım bile...
    :))

    YanıtlaSil
  11. geçmiş olsun ekmekcikız hanım.
    sizin için arguvan türküleri de koyacağım.

    YanıtlaSil
  12. Teşekkür ederim efendim, mersi!
    :)

    YanıtlaSil
  13. bu ekmeği çok sevdim. bu akşam üzerinde çalışacağım ve sana döneceğimdir efendim :)

    aceba nasıl oldun? kendine iyi bak lütfen. sevgimle kuzum :)

    -böcüklü sümbük-

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Fatma,
    Daha iyiyim, sanırım. Sokağa çıkmak gerekince anlayacağım, artık.
    :))
    Dene bakalım, şu İtalyan pidesini...

    YanıtlaSil
  15. cok sevdim ben blogu ve sahibini:) bir kere sevdigim bir suru ekmek var, deneyen, arayan kafasina gore degistiren eglenceli bir sahibi var; iyiki not birakttin yoksa nasil bulurdum ben sizi:)birde su staj yaptigim iki avukata da adi uymadi kim acaba email yollayabilirmisin bana mumkunse? bestepekoz@hotmail.com

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Beste,
    Mektup postada!
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!