Pazar, Mart 28, 2010

ANNEMİN ELMALI CEVİZLİ POĞAÇASI

Çoook eski yıllardan bir arkadaşımla, yakın zamanlarda yeniden bulduk birbirimizi. Yanlış oldu, üç arkadaş bulduk birbirimizi yeniden, demeliyim. İki kişi buluşunca, üçüncü de aklımıza düştü hemencecik ve o da katıldı sohbete.

Önce, son günlerde neler yapıyoruzu anlattık birbirimize çabucak. Sonra, gelinen son durumların şaşırttığı noktalarda "aa, nasıl yani, neden öyle" sorularının cevapları verilirken, aradaki görüşülmeyen, az görülüşülen zamanın ayrıntılarına daldık. Sohbetin sonuna eski güzel yılların anılarını hasretle yadettmek kaldı.


Eskiyi bir kez hatırlamaya başlayınca, önce olaylar akla geliyor. Ardından sesler, renkler, tatlar...
İki gün önce arkadaşımdan bir eposta geldi, diyordu ki;
"Seneler önce annen bize, büroya bazen harika kurabiyeler yapıp gönderiyordu: İçi elmalı ve cevizli poğaça. Bir ara senden tarifini almıştım sonra kaybettim.
Sen hatırlıyorsan tarifini bana da gönderir misin?"

Hatırlamaz mıyım?
Çocukluğumun en sevdiğim tatlarından biriydi. Annem artık son senelerde yapmaz olmuştu. Malzemesinin incelikleri var mıydı ve yapılışı nasıldı, acaba?

Hemen sordum anneme ve arkadaşıma yazdım.
Eh, bu kadar yoğun şekilde o tadı andıktan sonra, tekrar ağızda hissetmemek de olmaz ki!


İşte, buyrun.


ANNEMİN ELMALI CEVİZLİ POĞAÇASI


Malzemesi:

Hamuru:
-1 paket katı yağ (250 gr.) (Bence tareyağ kullanılabilir.)
-1 kahve fincanı sıvı yağ

-1 yemek kaşığı yoğurt
-1 yemek kaşığı toz şeker
-1 çay kaşığı karbonat
-Aldığı kadar un

İçi:
-Büyüklüğüne göre 3-4 elma
-1 bardak toz şeker
-1 tatlı kaşığı tarçın
-1 su bardağı çekilmiş ceviz

-Üstüne serpmek için pudra şekeri.

Yapılışı:

Hamuru kulak memesi kıvamında yoğurup dinlendirirken, içini hazırlayınız.
Elmaları rendeleyip, şekeri ekleyip suyunu salıp çekene dek pişiriniz. Ateşten almadan hemen önce tarçını ekleyiniz, sonra da cevizi katıp karıştırınız.

Hamurdan yumurtadan az büyük parçalar koparıp, yuvarlak şekil verip, içini koyunuz, kenarlarını poğaça gibi kapatınız.
Piştikten sonra, fırından alır almaz pudra şekeri serpip, soğumasını bekleyiniz.

Afiyet olsun!




Not:
Malzemesine annemin tarifinden farklı olarak 1 çay bardağı süt ve 1 yumurta ekledim. Neden mi? Ununu çok koymuşum, kıvamını tutturamadım, sonra yumurta işe yarar toparlar hamuru dedim, olmadı süt kesin adam eder bunu dedim.
Neyse, nihayet hamur tuttu.
Pişince baktım, falso var mı diye. Yok, olmuş olmuş!


.

6 yorum:

  1. sıvıyağ eksik, hamurundaki şeker eksik bir anne tarifiyle yaptığıma, annemden gelen adıyla elmalı beliş deriz biz de:) ne demekse beliş:P

    YanıtlaSil
  2. Şöyle olabilir, Elektracığım:
    Belma diye bir hanım kız varmış, o böyle yaparmış.
    Tanımlamak için kimin elmalısı, Beliş'in elmalısı denmiş.
    Sonra gel zaman git zaman olmuş sana elmalı beliş!
    Nasıl?
    :))

    YanıtlaSil
  3. kalp kalbe bu kadar karşı olurmuş.
    ben de can arkadaşımın getirdiği dev turta kabına üzeri kafes kafes olan modelinden yaptım.
    tereyağ olabilir demişsin ya kesinlikle olmalı :)
    afiyet olsun, dostlarla olsun, sağlıkla olsun!

    YanıtlaSil
  4. Nalancığım,
    Eline sağlık ve de yiyenler afiyet olsun!
    :))

    YanıtlaSil
  5. Haaaammmm,hummmm,haaaaammmm,huuumm.Hmmmmmm.Haaaammmm,huummmmm (bu ses bütün gece sürer gider. Zira oburcuk komşusunun lezzetli elmalı poğaçalarını mideye indirmektedir). Valla süper olmuşlar. Tam tetamatıyla.

    YanıtlaSil
  6. Afiyet olsun, yine yaparız efendim; çocuklar da pek sevdi.
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!