Perşembe, Mart 25, 2010

PATLICANLI BEĞENDİ

Artık, kış sebzelerinden bıkılan zamanlardayız. Şimdi sera denen cenabet çıktı, turfanda kalmadı denebilir, yine de turfanda sebze yolu gözlüyorum. Sahici turfanda, ama! Enginarın, baklanın, araka bezelyenin, semizotunun tarlada yetişmiş turfandasını. Onların da turfandaymış gibi yapan tipleri var, kanıyorum sanmasınlar!


İşte böyle turfanda yolu gözlerken, buzluğun derininde geçen yaz sonundan közleyip, birara salata filan olur, düşüncesiyle kaldırdığım patlıcanı buldum.
Hımmm, kuşbaşı et de var.
Bundan iyi yemek mi olur, bebeler bayram eder, hem.
İşte size beğendili kebap!




Kuşbaşı etin suyu salınıp çekilirken, bir baş kuru soğanı salata soğanı gibi doğrayıp ekliyorum. Soğanlar gevşedikten sonra, Antakya'dan gelen biber salçasından ve yine buzlukta saklanmış domates püresinden o anki keyfime göre ekleyip, üstüne biraz su ilavesiyle pişiriyorum.
Güzel, bu et beğenilecek! 



Gelelim, ikinci aşamaya:
Önce biraz tereyağında un kavuruyorum, közlenmiş ve ezilmiş patlıcanları ekliyorum ve karıştırmaya devam ediyorum.
Üstüne süt ekleyip, karıştırma işlemini kesintisiz sürdürüyorum. Aksi halde topak topak bir bulamaç elde etmek işten bile değil.
Kıvamını bulup, hava kabarcıklarını patlatarak göbek atmaya başlayınca da, biraz rendelenmiş dil peyniri, ya da parmesan ekliyorum, azıcık da karabiber.
Tamamdır.



Tabağınıza alırken, önce patlıcan, üstüne et mi olsun istersiniz, yoksa yan yana mı?
Hem bakalım doğrusu nedir?
Patlıcanlı beğendi mi, patlıcan beğendi mi?
Yaa!

.

22 yorum:

  1. hıaaaaa, elektra beğendiiii, elektra çooook beğendiiii:((((

    YanıtlaSil
  2. Leylak Dalı da beğendiiiiii:)) Ağzının sularını zor zaptediyor:)))

    YanıtlaSil
  3. allahtan nalan tok, sabah çok tıkındı. yoksa mazallah :)

    YanıtlaSil
  4. Elektram,
    Yaz gelsin, patlıcan çıksın, ben sana yaparım.
    O zaman söylersin beğendi mi beğenmedi mi?
    :-)

    YanıtlaSil
  5. Leylak Hanımcığım,
    Yolunuz buralara düşerse, sizi de tadım ekibine dahil eyleriz, mutlaka!
    :))

    YanıtlaSil
  6. Nalancığım,
    Beğendiyi daha az kalorili hale getirmenin bir hilesini biliyorum.
    Başlangıçta un kavurmak için konulan yağ var ya, onsuz yapabilirsin.
    Süt soğukken, içine un koyup, karıştırarak kıvama gelmesini sağlayıp, patlıcanları sonra katabilirsin. Biraz sası tadlı olabilir, yine de denemeye değer.
    :)

    YanıtlaSil
  7. ne o ne bu, hünkar begendi :)

    benim "en" sevdigimdir bu arada. hayir bir amacim yok, aklinda bulunsun diye söyleyeyim dedim :P

    YanıtlaSil
  8. ay çıldırıcam gece gece :) En sevdiğim yemek :))

    marruu, bi lokma noolur :))

    YanıtlaSil
  9. Şulecim,
    Öyleydi doğrusun, hünkar beğendi!
    Eh, siz de hünkar soyundan olaraktan beğenirsiniz tabiyatıynen!
    ;)

    YanıtlaSil
  10. Misocum,
    İnan kalmış olsaydı, kargoya verip gönderivericektim ya, bebeler bitirdi.
    Bi daha sefere?...
    :)

    YanıtlaSil
  11. Agzimin sulari akiyor vallaa... Ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  12. hünkar soyu derken?
    saray soytarısı olmasın sakın? :)

    YanıtlaSil
  13. Coook severim!

    Hunkar Begendi ama icinde patlican kelimesi olacaksa patlican begendi. Cunku begendi ayrica bir mutfak teknigidir. Begendili corba denir mesela.

    Ben begendinin ustune et aliim, sonra biraz da yanina begendi aliim, kenarina da biraz begendi aliim azicik. :o)

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  14. Eleştirel,
    Et kısmı kolay halledilir de, patlıcan bulursan bir denemeni öneririm, elinden kurtulmaz nasılsa!
    :)

    YanıtlaSil
  15. Şulecim,
    Sarayda sultanlık da var, soytarılık da. Hepsinden azıcık, yerine göre...
    Öpüyorum yanaklarından.
    :)

    YanıtlaSil
  16. Eifciğim,
    Hah, yemekbilen doğrusunu dedi! Böylece ben de yemek adlaını katleden yeni nesil sınıfına girmekten kurtadı!. Sağol!
    O vakit, yazın bir beğendi partisi verelim, ne dersin?
    :))

    YanıtlaSil
  17. Ben geldim :)

    Hunkar Begendi degil mi!!! En sevdigim, en sevdigim Turk mutfaginda en sevdigim yemektir. Ozellikle de patlicanli kismi... Enfes :)

    Yakinda Turkiye deyim. Kesinlikle ilk tadilacaklardan,

    Sevgiler,
    B5 : )

    YanıtlaSil
  18. Aman efendim kimler gelmiş!?
    Bu ne sürpriz böyle!
    :))
    B5ciğim,
    Tam zamanında geliyorsun, turfanda patlıcana yetişirsin umarım.
    Sevgiler.
    :)

    YanıtlaSil
  19. Begendi partisi iyi fikir!

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  20. dün gecenin kör bir vaktinde pişirildi, bu akşam afiyetle yenecek efenim:)

    YanıtlaSil
  21. Elifcim,
    Yapalım şu partiyi, valla!
    :))

    YanıtlaSil
  22. JoA'cım,
    Anlatırken eksik bıraktığımı şimdi sen yazınca hatırladım, benim et pişirme faaliyetim de gecenin kör vaktinde gerçekleşmiş ve beğendisini ertesi gün pişirip ekleştirmiştim.
    Afiyet olsun!
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!