Perşembe, Mayıs 27, 2010

BALIK KÖFTESİ: SOMON KADINBUDU!

Kışın haftada bir kez balık pişiririm. Son zamanlarda kızım fırında pişirdiğim somonu iki çatal alıp, didikleyip bırakır olmuştu. Oya hanım'ın balık köftesi tarifini okuyunca, yeni bir tat olarak, kızımın nezdinde somona tekrar cazibe kazandırabilir, dedim.

Hazırlanışı, kadınbudu köfte usulüyle bu balığın. Bizim sofrada yenilirken bir de isim aldı: Somon kadınbudu.
Gerçi, yeni tatlara karşı aşırı temkinli olan kızım bu harika köfteyi silip süpürmedi, hatta çok daha yenilikçi olan abisi de bu defa mızmızlandı, ama, bakmayın siz. Bence, sonuç harika oldu! Annem ve ben bayıla bayıla yedik.


Tarif ve yapılışı için meraklısına, Oya hanımın yukarıya eklediğim bağlantıdaki, güzel anıların da eşlik ettiği yazısını hararetle öneririm.


Bendeniz, tabii ki Oya hanımın tarifinden yola çıkmakla orada kalmadım ve bir-iki serbest hareket yaptım!
Mesela, yumurtayı köftenin içinde değil de, -şekil verip una buladıktan sonra yumurtaya bulayarak- dışında kullandım. 
Asma yaprağım yoktu, bol yeşil soğan, nane, maydanoz kullandım.
Sonra bir de balığın üstüne konulmak üzere, közlenmiş kırmızı biber, sarmısak, zeytinyağı ve limon suyunu blenderda bızztlayarak, sos hazırladım. Ki, bu bence köftenin tadını taçlandırdı.

Son not: Somon tadını ağır bulanınız varsa, bu yemek onlar için ideal! 
Köftenin harcındaki yeşillikler ve pirinçle birleşince, somonu tek başına  tattığınızda aldığınız yoğunluktan eser kalmıyor.
.

4 yorum:

  1. günaydınlıyorum efendim.
    yine enfes görünüyor. doğrusu bu tarifin altından kalkabileceğimi sanmıyorum. ama bu tariflerden böyle muhteşemler yaratanlara büyük bir hayranlık duyuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çook güzel olduğuna eminim, ben memnuniyetle yerim (bebeler yeni tatlara değil, her tada mızmız, benimki kesin öyle), yeni tadlara da bayılırım. Elceğizine sağlık becerikli Ekmekçim. Sosuyla da daha güzel olmuştur. Somonu hafifletip çeşnilendirmenin bir diğer yolu da asma yaprağına sarıp ızgara etmektir efeeem. Bu da bir Acemi Aşçı blogu tarifidir ve tarafımdan test edilip onaylanmıştır.
    Güzeeeel bir gün olsun hepimize...

    YanıtlaSil
  3. Fatmacığım,
    Şu tariflerin uzaktan bakınca altından kalkılamaz görünmesi bana da oluyor. Mesela pasta türevleri için aynı "üff, bu da nasıl yapılır ki" duygusunu sık yaşarım.
    Niyet edince oluyor.
    :))

    YanıtlaSil
  4. Leylakcığım,
    Güzel bir gün olsun, evet!
    :))
    Asma yaprağının en çok yakıştığı balık sardalya, bence.
    Yine de başka balıklar da olabilir, iş denemeye bakar.
    :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!