Çarşamba, Temmuz 14, 2010

NEFİS! BUNDAN SONRA HEP BÖYLE...

Çocuklar biftek, bonfile severler. Araya tatil girdi vs. kaç zamandır pişirmiyordum. Dün akşam yemeğinin mönüsünü oluştururken, salata, bonfile ve fırında şeftali üçlüsüne karar kıldım.

Aklıma geldi ama biryerlerde mi okumuştum birisi mi söylemişti hatırlayamadım, bir biftek tarifi vardı lezzetinden sözedilen. Hemen bir bilene danıştım ve tarifin Refika Birgül'e ait olduğunu öğrendim.
Refika'yı tanıyor musunuz ya da mutfağını?
Hımm, geç kalmış sayılmazsınız, tanışmanızı hararetle öneririm! Bakın burada buyrun!

Şimdi efendim, tarifi okuduğumdan değil de aktarılandan yaptığım ve kaçınılmaz olarak kendi yorumumu eklediğim için, ortaya çıkan yemek aslına ne kadar sadık kaldı, bilemeyeceğim. Size sonuç hakkında oğlumun yorumunu söyleyeyim, "nefis! bundan sonra hep böyle yap, anne!".



Nasıl mı yaptım?
Şöyle:
Altı parça bonfile için bir orta boy kuru soğanı salata soğanı şeklinde doğradım. Üstüne bir su bardağından az süt döktüm, biraz da karabiber ve kekik serptim. Bonfileleri karışımın içinde yarım saat beklettim.
Tavaya zeytinyağı koyup kızdırdım, karışımdaki soğanları ayıklayıp etleri harlı ateşte alt-üst edip, tabağa aldım.
Etlerin işi bitince, kenarda bekleyen soğanlı karışımı tavaya aktardım. Soğanları karamelize olana dek karıştırarak kavurup, birer kaşık kadar tabaklardaki etlerin üstüne ekledim.
Sonuç harikaydı!
İddia ediyorum, bu tarifi denemeden önce, böylesine yumuşak ve lezzetli bir et yemiş olamazsınız!



Yukardaki bizim evin üç yazdır favori tatlısı olan, Mitmit usulü fırında şeftali!
Çok kolay ve bir o kadar da lezzetli bir tatlı istiyorsanız, hemen deneyin.
Şeftalileri dilimleyip tepsiye yayın, üstüne buğday ya da pirinç nişastası -ki, meyvenin fazla suyunu çeksin- onun üstüne yulaf ezmesi, biraz esmer şeker, miktarı isteğe göre tarçın, keyfe göre tereyağı. Bu kadar işte!
Sonra 180 derecedeki fırında yarım saat pişirip, ılıkken üstüne taze krema ya da bir küçük top vanilyalı dondurma ekleyip, afiyetle...

.

2 yorum:

  1. yahu şu şeftalili tatlıdan yapmak bi türlü kısmet olmadı! demin sokaktan "zebzeci geldi, zebzecii!" nidalarını duyunca (zebzeci diyo ama meyve de satiyo) hemen koştum baktım, sokak boş! haydaa, e duydum demin nerde bu adam dedim, terasta oturan arkadaşlar "biz bi şey duymadık" dediler iyi mi? sıcak + işler güçler + tatlı yeme isteği yüzünden gaipten sesler duymaya başladım galiba :) şeftali alabilirsem akşama yapıcam, kararlıyım.

    YanıtlaSil
  2. Nedir durum?
    Şeftali operasyonundaki son gelişmeler merakla bekleniyor, efendim!
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!