Salı, Haziran 28, 2011

"...şehrin insanı içine alan bir enerjisi var, eskiden böyle değildi, diğ mi?"

bizimkiler dün kapalıçarşı, sultanahmet civarında gezdiler.
önceki günkü sakin, bahçe oturmalı, deniz kenarı gezmeli sakin tuzla, dragos seferinden sonra üstelik. eski şehrin kalbine girmek, onca gürültü, patırtı ve harekete rağmen onlara  iyi gelmiş.
"düzenli kaos" diye tanımladıkları ve biz istanbul aşıklarını en çok çeken şeye onlar da tutulmuşlar.



ilk akşam, saffet emre tonguç'un "istanbul hakkında herşey"  kitabından bir kaç yer göstermeye çalışmıştım. dün ingilizcesini aldım ki, rahat etsinler. tahminimde yanılmadım, kitabı çok beğendiler.


bizim kendisiyle tanıştığımız 70'lerin son yıllarında bu şehirde yaşamak bir kabustu.
sevilecek, gezilecek bir hali olmayan, eskinin ardından ağıt yakmaktan başka hakkında konuşulacak şey bulunmayan bir şehir eskisiydi, istanbul.
yıllar sonra, kendisinden kaçanların bile tekrar tekrar ona dönmeyi isteyeceği bir cazibeye kavuşmuş olması harika!
.

4 yorum:

  1. ben de istanbul'a bağlılığımı, ondan uzaklaştıktan sonra öğrendim. başka yerleri de sevebiliyorum, başka yerlerde de yaşayabiliyorum, ama bir yanım, hep ve sadece istanbul. en çok da boğaziçi. çocukluğumuz nereye aitse, biz de oraya aidiz belki. hani senin, o güzelim iznik yazında yazdığın gibiyim, uzaklaşıp sonra yine her bir köşesini bildiğim, her bir köşesinde bir anı bıraktığım yerlere dönüyorum.

    ekmekçim, ben epeydir uğrayamıyordum buralara. sayfanda uzunca durdum, okuyamadıklarımı okudum. yazdıklarınla içim ferahladı. sağol. öperim:)

    YanıtlaSil
  2. Ben 18 yıl önce geldim İstanbul'a, daha önceki halini pek bilmiyorum. Gitgide büyüyen bir aşk yaşıyoruz kendisiyle. Öyleki bazen tatile bile gitmek istemiyorum. Yorumunuza çok şaşırdım, hem de çok sevdim. Sürekli bozulan, mahvolan İstanbul'dan bahsediyor ya herkes, ilk defa güzelleşen Istanbul'dan bahseden birini görüyorum. Daha bugün düşünmüştüm, bana bugün bu kadar yeşil ve güzel geliyorsa kim bilir 40 yıl önce kaçırdığım şehir nasıl güzeldi diye ? Üzülmeme gerek yokmuş :)

    Umutsuzca uzayan kitap listeme bir kitap daha eklendi sanırım, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Müziciğim,
    Ne güzel uzun uzun yazmışsın.:)
    Özledim seni, aslında hepimiz özledik. Gel de İstanbul'un tadını çıkaralım.;)

    YanıtlaSil
  4. Işıncığım,
    İstanbul güzel bir şehir, bu bir gerçek!
    Fakat zaman zaman yaşaması zor bir şehir haline geliyor. Ne var ki, bu durum İstanbul'un kusuru değil, onu sevmeyi bilmeyenlerin beceriksizliği.Kitap güzel, sadece arada fotoğraflarına bakmak için bile..

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!