Salı, Ağustos 23, 2011

NEYSE NE!

90'lı yıllarda Woody Allen filmlerini kaçırmazdım. Sonra, her sene film çekiyor ve kendini tekrarlıyor diye daha az meraklı olmuştum.
Son dönem filmlerinden Maç Sayısı'nı pek beğenmiştim. Ardından Vicky Cristina Barcelona'yı "ehh işte!" kategorisinde değerlendirmiştim.
Olumlu eleştiriler aldığını duyduğum "Whatever Works"ü pas geçmiştim, derken dün DVD'de seyrettim ve çok eğlendim.

Baştan belirteyim ki, filmin Türkçe adının "Kim Kiminle Nerede" oluşuna kıl oldum, yine berbat bir adlandırma!
Bu ad/tanım, filmi "kimin eli kimin cebinde" havasıyla sunuyor. Oysa, bu filmin derdi, tam da yaşıtım arkadaşlarımla son zamanlarda -hadi şuna açıkça yaş aldıkça diyeyim- ulaştığımız bir noktayı anlatmak...

Hayatta insanın başına herşey gelebilir. Diyelim aşık olursun çok geçmez aldatılırsın, birisine inanırsın sersemin biri çıkar, laf anlatırsın anlamazlar, hiç olmadık birine değerler payeler verilir, senin değerli işlerin bir kenarda boynu bükük kalıverir, kısacası herşey başa gelebilir bu hayatta.
Peki, bütün bu talihsizlikler yaşanıyor diye kafayı takıp bir kenarda arpacı kumrusu gibi oturmak bize bir fayda sağlar mı?
Hayır!
Olan biten "neyse ne" sen önündeki hayata bak, değerini bil.
Budur!
Sahiden geveze Woody Allen bile bu noktaya gelmiş.


Eskiden bu çok düşünen, çok konuşan, sürekli itirazı olan, talihsizliğinden yakınıp duran adam rollerini kendisi oynardı. Şimdi, filmi yazmak yönetmek yetiyor anlaşılan.
Film baş oyuncusu, bana film boyunca W. Allen'in halini tavrını çağrıştıran Larry David. Filmin diğer oyuncuları, başta anne rolünde Patricia Clarkson olmak üzere, oyunlarının hakkını veriyorlar.

Seyredin bakalım, siz ne diyeceksiniz?
.

6 yorum:

  1. dvd'sini almistim. tez zamanda seyretmeliyim o halde :)

    YanıtlaSil
  2. Radyo Günleri'ni 4 kere izlemişliğim vardır. Çok severdim ben de o zamanlar. Vicky Cristina Barcelona'yı da sevmiştim. Son döneme ait diğer filmlerini genelde kaçırdım maalesef. Ama sayenizde hatırladım.
    Bunu da hemen izlenecek filmler listesine alıyorum :)

    YanıtlaSil
  3. pek severim bu amcamı.

    YanıtlaSil
  4. Şulem,
    Pişti olmaya ramak kalmış, ha gayret!
    :))

    YanıtlaSil
  5. Işıncığım,
    Radyo Günleri ve kahire'nin Mor Gülü en çok sevdiklerimdendir...
    Evet, izlenmeli "Neyse Ne!"
    :))

    YanıtlaSil
  6. Hafif Abiciğim,
    Sevilmez mi amca?
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!