Çarşamba, Eylül 21, 2011

MACERA MI DEMİŞTİNİZ?

Hayli zaman olmuş, mutfak macerası yazmamışım. Gerçi, macera mı dediniz, bende daha bol ne var? Neyse işte, macera yazmadım diye yemek, ekmek yapmıyorum sanmayınız.

Hafta sonunda Gülriz Sururi'nin yemek kitabını karıştırıyordum, "özel bir ekmek" başlığını gördüm. "Tamam, aradığım bu" dedim. Gerçi, tarife tam uyduğum söylenemez, "esinlendim" diyelim.
Gülriz'in ekmeği, bir çay bardağı süt, bir bardak yoğurt, biraz zeytinyağı, biraz evde kalmış reçel, bir fincan bal, kabartma tozu ve un gibi bir malzeme karışımından oluşuyor.
Bir çeşit kekimsi-poğaçamsı ekmek.

Bu tarife bir avuç ceviz, bir avuç kuru üzüm, biraz tarçın ekledim. Kabartma tozu yerine kuru maya ile yoğurdum hamuru. Biraz kabartıp, fırına verdim pişirdim.
Güzel oldu.
Ertesi gün, dilimlenmiş halde fırınlanınca, çay yanında yanında bir-iki katıkla afiyetle yedik. Bu haliyle biraz İtalyanların biscotti'si havasında bir lezzeti oldu.

Şimdi yeniden yapayım ve fotoğrafını çekip size göstereyim. Bu defa daha ölçekli bir tarif verebilirim, bakarsınız...


Bunlar gerçek biscotti, benimkiler gibi çakma değil!
.

9 yorum:

  1. Ay ben bu Gülriz Sururi tarifli ekmekten bir ara çok yapardım enfes olurdu zencefilli falan birşeydi ama benimki mayasız tarifti bak aklıma geldi şimdi ama yapacak yürek yok:)) Eminim mayayla daha güzel olmuştur ama bana yemek kısmet olmayacak be ekmekcim senin ekmeklerden, gelirem yoksun, gelirem buluşamayık, netcez gari:) Ekmek möhüm deel maksat seni görmek idi ayrıca. Eh artık o zaman ben seni Antalya'ya bekleyim:)

    YanıtlaSil
  2. Aman hiç sorma Leylaam!
    Senin İstanbul seyahati tarihinin başlangıçtakinden öne alınmasına çok bozuldum, ama ne çare?
    Valla, Antalya gezmesi olur mu olur?
    Şu okullara yerleşme, alışma konularımızı bir düze çıkaralım da bu konuyu ele alalım.
    :))

    YanıtlaSil
  3. canım çekti,
    üstüne nutella mı sürsek:)

    YanıtlaSil
  4. Hep almak istemisimdir bu kitabı ama erteleye erteleye bütün baskıları bitti sanırım. Pratik, hoş tarifleri vardı. Televizyon programını hatırlıyorum. En iyisi sahafları bir karıştırmalı.
    Ekmeğin kokusu buraya kadar geldi.
    Ceviz, kuru üzüm, tarçın eklenen her şey güzeldir zaten. Elinize sağlık !

    YanıtlaSil
  5. Ekmek mak.bozuldu tam da okul açılmışken:(( Yarın iade edeceğim öğlen aramıştım. Ekmekçim simbo mu güzel?
    Arçelik vardı benim ama ekmek etimek boyutunda oluyor seninkiler gibi görünmüyordu?
    Senin simbo mu?
    Kitaptan da alayım sabah itibariyle 6 da kahvaltı hazırlayacağım :)) gardımı alayım.

    YanıtlaSil
  6. Akl,
    Nutella da olur valla!
    Böylece bir besin bombası yapmış oluruz! :))

    YanıtlaSil
  7. Işıncığım,
    Gülriz Sururi'nin kitabı sanki internetten bulunabilir gibime geldi.
    Bir de Selim İleri'nin kitapları var; Oburcuk ve Evimizin Tek İstakozu, çok hoşlar.
    :))

    YanıtlaSil
  8. Ebrucuğum,
    Şu sabah 6 kalkmaları benim de gardımı düşürdü, bir türlü güne adapte olamıyorum. :(
    Sen nasıl oldun?

    YanıtlaSil
  9. Bilmez miyim Selim İleri'nin bu kitaplarını ? Daha sonra Oburcuk Mutfakta ismiyle toplandıkları tek kitabı almış, okumalara doyamamıştım :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!