Pazar, Ekim 23, 2011

AŞKIN SIRADANLIĞI

Hannah Arendt, kendi tanımıyla politika teorisyeni, "Kötülüğün Sıradanlığı"nın yazarı.
Martin Heidegger, filozof, "Varlık ve Zaman"ın yazarı.

Marburg Üniversitesi'nde Heidegger hoca, Hannah genç bir öğrenciyken tanışırlar, yıl 1925. Elli yıl boyunca önceleri aşık, sonraları meslektaş ya da eski arkadaş sevgili olarak yazışır ve görüşürler.
Aşkın başlangıcında, Nazilerin yükselişe geçtiği yıllarda Almanya'dayız. Kadın Alman yahudisi, erkek sonradan tövbekar bile olsa Nazi destekleyicisi.
Bu koşullarda bu iki insan birarada olabilir mi, olabilir miydi, nasıl bir aşk yaşanmış olmalı?

Şöyle mi acaba?
"...'Kötülüğün sıradanlığı' sözüyle ... suçları yumuşatmak istediğimi düşünürler, sanki suçların kenisine sıradan diyormuşum gibi.
... gaddarlıkların çoğunu yapanlar, hayatlarında hiç bir zaman bilinçli olarak iyi ya da kötü olmayı seçmemiş insanlardı. Nazilerin çoğu çocuklarına düşkün babalar, müziksever kişilerdi. Ürkütücü olan onların normalliğidir. Kötülüğün sıradanlığı budur işte."

"Aşkın Sıradanlığı" da buna benzer bir şey miydi dersiniz?
İki büyük beyin arasında yaşanmış olsa da, birisi genç sevgiliyle karısını aldatan bir erkek, diğeri hayran olduğu adamın çekimine kapılıp hislerini karıştırmış bir genç kız mı, sadece bu muydu yaşanan?


Bilen varsa beri gelsin demiş olmalı yazar Savyon Liebrecht, bu ilginç, kitaplara konu olmuş aşkı tiyatro yazısı haline getirerek...
Tarık Günersel çevirmiş ve  İstanbul Devlet Tiyatrosu, Cevahir Sahnesi'nde oynuyor. Oyuncular, özellikle genç olanlar çok başarılı.
Oyun felsefe tartışma tuzağına düşmeden akıp gidiyor. Tarihe ve felsefeye ilgi duyanların izlemeli.

Burada, oyun ve konusu uzun uzun anlatılmış. Ben alıntı yapıp sizi sıkmayayım, siz okumak isterseniz, tık!
.

4 yorum:

  1. Dün ortaklaşa yaptığımız şeylere ek olarak ikimiz de Nazi Almanyasını anlatan oyunlar izlemişiz galiba. Telepatik bir durum var:))
    Sana da Pazar ola Ekmekçim, ben keyfi yetip de gelecek temizlikçimi bekliyorum, bugün iş çok zira yarın da kalabalık misafir var...

    YanıtlaSil
  2. Leylağım,
    Pazar günü bizde de iyi başladı, sonra Van'dan gelen haberler hiç iyi olmadı.
    :(((

    YanıtlaSil
  3. Ne guzel yazmissin ekmekcim. Keske izleyebilseydim de oyunu...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Eleştirel,
    Belki bir gün sizin oralarda da oynanır bu oyun, kimbilir?
    :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!