Perşembe, Aralık 22, 2011

MUCİZE DEĞİL, ÖDÜL !...

Yıllar önce bir kitap okumuştum: Tibet'in Gençlik Pınarı 
Modern toplumlardaki gündelik yaşam tarzının insan hayatını nasıl olumsuz etkilediğine, hastalıkları artırdığına vs. değiniyordu. Sonra asıl amaca gelip, Tibet'de yaşayanların uzun ömürlü oluşlarını ve bunun ardında yatan sırları anlatıyordu. Kitabın sonunda bu sırrın temeli olarak bir seri hareket anlatılmıştı. 
Evde egzersiz yapmayı her daim seven bendeniz, bu hareketlere başladım hemen. Ne var ki, o sıralarda başladığım her işi yarın bırakmak dönemindeydim -bunu sonra anladım, tabii ki!- ve benim Tibet mucizesi pufff, söndü.  


Üç ay kadar önce bir sabah bürodaki çalışma arkadaşlarımdan birisi, "sabahları egzersiz yaptığını, çok faydasını gördüğünü, kendini enerjik hissettiğini, şimdi koşarken bile daha iyi olduğunu" anlattı.
İçimdeki egzersiz meraklısı dürttü ve sordum hemen; ne egzersizi bu, nasıl yapılıyor? 
"İnternette 'Tibet'in beş hareketi' yazarak arayın, hemen bulursunuz".
Buldum da...
Ee? Bunlar benim kitaptaki hareketler!
Ertesi sabah başladım. İlk hafta her hareket 3'er defa yapılıyor, sonraki hafta 5, sonra 7... İkişer artırarak, 10 hafta sonunda her biri 21 kez tekrarlanır hale geliyor. Bu sayıda yapılan tekrarla egzersiz süresi toplam 15 dakika  kadar sürüyor. 
Ve inanın, her gün bu hareketleri yapınca tüm kaslarınız esnemiş olarak, güne tam enerjiyle başlıyorsunuz.

Buna Tibet'in hayat uzatan mucizesi diyorlar. Bence mucize değil!
Bu, bedenine saygı gösteren ve onu düşünen insan aklının, bedenin ihtiyaçlarına uygun hareket etmesi sonucunda aldığı ödül. 


Hemen yarın sabah başlayın siz de kendinize ödül vermeye...

*Burada ve burada hareketlerle ilgili açıklamalar, grafikler ve fotoğraflar var. 
İnanın kolay, hiç gözünüzde büyütmeyin,  çok kolay.
Sadece yapın!
.

8 yorum:

  1. bu kitabı hep merak etmiş ama edinmeyi ertelemiştim...tavsiyen için sağol...bi ara sabahları yürümeliyim diye diretmiştim iki gün sürdü:)ama bunu devam ettirebilirim sanırım:)

    YanıtlaSil
  2. Pınarpare,
    Yürümek de güzel, esnekleşmeyi sağlayan egzersizleri yapmak da...
    Yeter ki niyet edelim ve sürdürelim.
    Ha gayret! :))

    YanıtlaSil
  3. Ne tesadüf ! Yeni yeni yoga derslerine girmeye çalışıyorum gittiğim spor salonunda. Geçen pazar hoca bu hareketlerin bir kısmını yaptırdı, kitabı da hararetle tavsiye etti. Ama sonra aklımdan çıkmış işte. Hatırlattığınız ne iyi oldu. Yeni yıl hedeflerimizden olsun. Her sabah 15 dakika egzersiz. Hatta yarın hemen başlayayım ben :)

    YanıtlaSil
  4. :)))) ekmekçikızcım ben bu kitabı seneler önce keşfedip, ara ara başlayıp, 21'e de bi ara ulaşıp sonra koşturmacadan senin gibi yarım bırakanlardanım..ama başucu kitaplarımdandır ve bu pzt yine başladım, tesadüfün böylesi.. ikinci bir kitap da var aynı isimde biliyordundur belki, daha ayrıntılı bilgiler var içinde..ben bi ara insanlara hediye ediyodum bu ilk, ince kitabı :))

    YanıtlaSil
  5. Bende bir kaç yıl önce İpek Tuzcuoğlu'ndan duymuştum bu kitabı. Kendisinin bu hareketleri yaparak zinde ve formda kaldığını anlatmıştı. Sonra yanlış hatırlamıyorsam Derya Baykal'da bu hareketleri yaptığından bahsetmişti. Üşendiğimden bir türlü başlayamadım ama sizin yazınızdan sonra denemeye karar verdim. Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
  6. Işıncığım,
    Umarım bu sabah havanın karanlık ve asabi yüzü seni engellememiş ve başlamışsındır!?
    Tesadüfleri severim...
    :))

    YanıtlaSil
  7. Deliciğim,
    Tabi tabi! İkinci kitabı da almış ve okumuştum. Sonra uygulamaya geçince zayıf kalmıştım. Artık, teorinin yanında pratik de başarılı! :))
    Şimdi sabahları tembelliğim tutarsa, seni düşüneceğim ve harekete geçeceğim. :)

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gülşah,
    Mutlaka denemelisiniz. İlk iki üç hafta zaten kolay geçiyor, tekrar sayısı az. Sonra da alışmış ve yapmayı özlüyor olacaksınız.
    Gayret! :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!