Pazartesi, Mart 12, 2012

NOHUTLU PİLAV*



Sevgili arkadaşıma hafta sonu ne yemekler yaptım, uzun uzun anlatmışım mektupta. "K.F.C. kurabiyesi yaptım, nohutlu pilav yaptım, portakallı kek yaptım" diye ballandıra ballandıra...
Ne yapsın? "Şu nohutlu pilavı nasıl yapıyorsun" diye sordu. 
Cevabını sizinle de  paylaşayım:

nohutlu pilavı bir beyaz bir kırmızı yaparım. beyazı pirinçli, kırmızısı bulgurludur.

en sık yaptığım şekli, tavuklu ve pirinçlidir. bütün tavuğu haşladığım zamanlar bu pilavdan yaparım genellikle. 
haşlanmış tavukları didikleyip, beyaz etli kısımlarını sandviç yapmak için ayırıyorum, kalanı pilavın hakkı...
bir orta boy soğanı piyaz soğanı gibi doğrayıp, biraz zeytinyağında öldürüyorum. sıcak suda bekletilip yıkanmış iki su bardağı pirinci, soğanlara ekleyip kavuruyorum. 
önce dört su bardağı su ya da tavuğu haşladığım suyu çorba yapmadıysam, yarı yarıya tavuk suyunu ekliyorum.
buzlukta tutuğum haşlanmış nohutlardan iki su bardağı kadar (yoksa, hazır haşlanmış konserve nohut da olur) kaynayan suya koyuyorum. hemen ardından didiklenmiş tavukları ekliyorum. (istersen bu aşamada biraz tereyağı da ekleyebilirsin.)
sonrası  bildiğin pilav pişirme usulüyle, suyunu çektirip, dinlendirip, çoluk çocuk oturup, bir koca çanak salata eşliğinde afiyetle yemeye kalıyor.

diğer nohutlu pilav ise, bulgurlu olanı.
kuşbaşı dana etini soğan, kırmızı ve yeşil  biber ve mevsimine göre domates ya da salçası ile pişiriyorum. 
yine haşlanmış nohutlar çıkıyor dolaptan. 
bu defa iri bulguru etli, nohutlu  karışımla pişiriyorum. pirince alternatif olarak bulgurlu etli olanı hararetle öneririm.
etli nohutlu pilavın yanına ne yakışır dersen, turşu ve ayranı tek geçerim.
*fotoğraf istemeyin şimdi.
yedik bitti.
gelecek defa pişirdiğimde söz!

10 yorum:

Nesrin dedi ki...

Ellerine sağlık eminim çok ama çok güzel olmuştur. ben severim nohutlu pilavı ;)

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

ozellikle yapiyorsun degil mi? Ben simdi soracagim, piyazlik sogan da ne demek diye, sen orada gulmekten bayilacaksin... :-(( Halka halka, kup kup, yarim ay diye soylense olmuyor mu? Nohutlu olani hemen pisirecegim. Bizim evde de nohut buzlukta hazir saklanir, en cok tarhana corbasina eklenir.
Bu arada cevabin hizi icin cok tesekkur ederim...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Nesrinciğim,
Güzel olmuş evet, tadına baktım. Çocuklar da beğendi. :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Mehtapcığım,
İnan yazarken tereddüt ettim, salata soğanı mı desem piyaz soğanı mı? Haklısın biçimi tarif etmek daha sağlıklı, dolayısıyla buradaki şekil "yarım ay" olmalı. :))
Bak bu da iyi fikir, nohutu çorbaya eklemek...
Ben pırasaya ve bamyaya da nohut katarım. Yakışıyor.
:)

bilge ve annesi dedi ki...

Off off fotoğrafa ne hacet geldi gözümün önüne, akşam ne yiyeceğimiz belli oldu (beyaz olandan, kırmızı cepte)

Adsız dedi ki...

KFC KURABİYESİNİN TARİFİNİ DE VERSENİZ KEŞKE SEVGİLER..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Annecik,
Afiyet olsun!
Yapıldı ve yenildi mi?
:)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Adsız,
Buyrunuz efendim, aslı burada:
http://bagdatcafe.blogspot.com/2007/03/kfc-biskvisi.html
Ben de yıllar önce Dory'den öğrenip yapmaya başlamıştım.
:)

bilge ve annesi dedi ki...

Evet hem de hapur hupur ve şapur şupur. Komşu kızıda geldi iki tabakda o yedi afiyetle ama sonrasında uzun süre yollayamadım evine:))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Afiyet olsun!
Komşu kızı sizin aileye katılmak istemiş anlaşılan!
:))