Perşembe, Kasım 15, 2012

ADAÇAYI VE TARÇIN

Arkadaşıma "tarçın çayı iç, abur cubur atıştırmayı engelliyor" demiştim.
"Aa, iyi fikir" dedi, hatta  adaçaylı yapayım.
Nasıl yani?
"Yaprak adaçayı ve çubuk tarçınla pek güzel oluyor" dedi.

Oysa ben ikisini ayrı ayrı severim; adaçayı limonla ve gripal durum varsa bir damlacık balla güzel olur. Tarçını ise bazen zencefille bazen azıcık sütle içerim.

İnternette aradım, bir Hint tarifinde gördüm ki, benim o ayrı ayrı yaptığım çaylar hepsi bir arada pek güzel olmuş.  Başka çay tarifleri de bulabilirsiniz.

İşte burada. 




Fotoğraf buradan.  

10 yorum:

A-H dedi ki...

Adacayini hic sevmem, midemi bulandirir kokusu :(
Ama soz konusu tarcin olunca yatisina giderim herseyin :) su tarcin, zencefil ve sut uclusu icin daha detayli bir tarif istesem ? :)

sarya dedi ki...

adaçayınıda tarçınıda pek severim. eminim ikisini bi arada da çok seveceğim.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

A-H'cığım,
Adaçayının keskin bir kokusu var, haklısın. Ancak, bir kaç yaprak adaçayını sıcak suda 5 dakika bekletip, içine 1 çay kaşığı bal ve 1 dilimcik limon ya da portakal eklersen, nefis bir içecek olur. Belki bir gün denersin. :)

Tarçın zencefil süt şöyle:
1 adet kabuk tarçın ve 1 küçük parça taze zencefili 5 dakika sıcak suda demleyip, içine 1 çay kaşığı bal ve keyfin kadar süt eklersen çok lezzetli oluyor.
İkinci seçenek, Türk usulü demlenmiş 1 fincan açık çayın içine 1 çubuk tarçın ve yine istediğin kadar süt ekleyebilirsin.
:)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sarya,
Ben de ayrı ayrı severdim, birlikte de sevdim. :)

Fatma Sancak dedi ki...

günaydınlarım hanımlar :)
çayın kokusunu alınca koştum. tarçına bayılırım bir de papatya çayına. ah güzel kokan ne varsa burada sanki :)

ekmekçikız, havalar soğudu ve ekmek sezonu açıldı. (hımm.. bunu burada yazmasa mıydım?) sıcak ekmek nasıl, ne'li olursa olsun, tereyağı sürülecektir.

aslında ne zaman güzel/sıcak bir yiyecekten bahsetsem, açlık grevleri aklıma geliyor ve utanıyorum. ekmeğime düşen kara bir gölge gibi, açlık grevleri...

sevgili ekmekçikız,
yine ekmek yaparız değil mi? tarçınlı ekmek var mıdır acaba?

yeni uyandım ve karnım aç. annem evde yok. çayı koydum, tarçın ve kekik kokladım, gülümsedim. ama benim mutluluğumda canımı yakan bir şey var. haydi, bana bir tarif verin içinde sadece huzur :(

sevgimle kalın,
içtenlikle...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Fatma,
Neyse ki sonunda bugün iyi haber geldi ve açlık grevleri bitti. Umarım, tekrarlanmaz.:(
Tarçın ve kekik kokuları insana ev içindeyken bile doğadaymışçasına, açık havadaymışçasına mutluluk veriyor, değil mi?:)
Tarçınlı ekmek Datça'da yapılırmış. Ben kendi kendime bir tarif uydurup yapmıştım, geçenlerde. Bir kez daha yapıp tarifini yazayım, bu defa.
Bu arada haftasonu bitti bile! İyi haftalar olsun.
:)

Özlemaki dedi ki...

ıhlamur & tarçın ikilisi vazgeçilmezimdir. Ama adaçayını hiç denemedim tarçınla, deneyeyim.
Galiba, "çek bi ada" diye ifade etmeye alışmışız, hani incecik bir limon dilimiyle, hani dalgaların dibindeki bir köy kahvesinde...
deneyeceğim ama alışkanlıklara inat!

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ben de önce, "yok yaw!" demiştim alışkanlık nedeniyle. Deneyince gördüm ki, oluyormuş. ;)

semmma dedi ki...

fotoğrafı görünce iksirler yapayım, türlü çeşitli çaylar hazırlayayım istedim(:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Çok güzel bir fotoğraf değil mi? Ben de çok sevdim. :)