Cuma, Aralık 21, 2012

MAYA GÜNÜ'NDE EKŞİ MAYA EKMEĞİ

Yüzkitabı'nda "Mayalıyoruz - 21.12.2012" başlığıyla yapılan etkinlik için gelen çağrıya, hiç vakit geçirmeden katılacağımı bildirmiştim.
Etkinlik kapsamında isteyenlere ekşi maya da gönderiliyor ve bugün öğlen saatlerinde ekmek pişirmek hedefleniyordu.
-di'li geçmiş zamanla hikaye ettiğim tüm adımlar atıldı ve bugün ekmekler pişti, pişiyor.
Ben biraz erkenci davranmış oldum, ekmeğimi sabah evden çıkmadan pişirmiştim, bile.


Siz bakmayın, kenarlarının düzgün hatlı bir somun olmayışına. Ekşi maya ekmeği o, nazlı gelin değil! Kalıba sokması zor, kaldı ki kalıpta bile şeklini kendi isteğine göre belirliyor. 




Ekmeğimin mayası üç dört haftadır, her seferinde yeniden ürettiğim maya. İlk mayayı İpek Hanım'ın Çiftliği'nden almıştım, sonrasından her defasında ekmek yapmadan önce bir parça mayayı gelecek hamur yoğurma için saklıyorum.
Mayayı ilk kabarma için ılık su ve pekmez ile gevşettim. 
Güzelce kabarcıklandı, ekşi ekşi kokusu yayıldı. 
Sonra yoğurdum ve bu defa su yerine süt koydum. 
Unu ruşeymli un idi. 
Kıvamını hafifçe ele yapışır gibi tuttum. 
Pek güzel kabardı, kabuğu çıtır, içi yumuşak dokulu oldu.


Böyle işte! 
"Maya"ları, bu güzel ekmeğe ve etkinliğe vesile oldukları için selamlıyorum.

15 yorum:

  1. selam olsun mayalılara ekmekler harika oturup afiyetle yiyin mayalıların ruhuna gitsin

    YanıtlaSil
  2. ben daha farklı yapıyorum sanırım. ekşi maya ilk geldiğinde su ve un ile besledim, pekmez koymadan. kabarıp iki katına ulaştığında yarısını ayırıp dolaba kaldırdım. kalanına pekmez, zeytinyağ, çörekotu, kekik artık ne varsa ekledim. yoğurup beze sardıktan sonra kabardı, direk tepsiye alıp pişirdim.
    bir sonraki seferde tepsiye almadan da bir kez daha yoğurup tepside de mayalandırmayı planlıyorum.
    çünkü benim ekmek çok tok sıkı oluyor( gerçi çokça çavdar koyuyorum )
    du bakali.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık...bayılıyorum evde yapılan ekmek kokusuna,görüntüsüne...

    YanıtlaSil
  4. Ekmek hamurunun kıvamını hafif ele yapışır tutmak,yumuşak olmasını mı??Yoksa çok daha güzel kabarmasını mı ?? Sağlıyor.Çok güzel ve lezzetli görünüyor buradan....

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık ...:-)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Sezgin,
    Hem yedik, hem de ikram ettik; iyi oldu. :))

    YanıtlaSil
  7. Nalancığım,
    Son iki seferdir başlangıçta pekmezle besliyorum, çok güzel hareketleniyor ve daha iyi kabarıyor.
    Evet haklısın çavdar unu daha sert bir ekmek yapıyor, biraz daha kıvamlı yumuşakça bir hamur tutarsan, belki o da daha çok kabarır?
    :)

    YanıtlaSil
  8. Sihirli Oklava,
    Çok çok haklısın, görüntü iştah açıcı evet, gelgelelim koku daha da cazip! :))

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Esma,
    Teşekkürler! :))
    Daha ele yapışır hamur idaha yumuşak ekmek olmasını sağladı bence. Mayayı pekmezle canlandırınca daha kolay kabarmıştı, daha kıvamlı olunca yumuşak da oldu.
    :)

    YanıtlaSil
  10. beni nüfusuna alır mısın ekmekçim?

    YanıtlaSil
  11. Yaşın tutmaz şekerim! Ama olsun, sen gel. :))

    YanıtlaSil
  12. teessüf ederim daha minnacık bir kızım ben =)

    YanıtlaSil
  13. insan bakınca bile acıkıyor. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!