Salı, Şubat 26, 2013

bir küçük kase süt kaymağı

süt kaymağı yapmayı bilir misiniz?
annem komşu pembe teyzenin ineğinin sütünü tencereye koyardı kaynatmak için.
süt kaynamaya başlayınca başında durmak gerekirdi. 
bir de süt taşmasın diye tencerenin üstüne doğru, yavaşça "püffff" diyerek üflemek...
yeteri kadar kaynayınca ocağın altı kapatılır ve ılınmaya bırakılırdı.
ve her defasında, sütün üzeri bir parmağa yakın kaymak bağlardı. 
o kaymak bir kaseye alınır, buzdolabında keyfimizi beklerdi.
keyfimiz, genellikle okul sonrası eve dönüşte kaymağın ekmek üstüne sürülüp, parmak ucuyla bir tutam toz şeker ya da portakal kabuğu reçeliyle tatlandırılmasını arzu ederdi.

şimdilerde, her hafta evde süt kaynıyor ve eskisine göre daha küçük bir kase kaymak toplanıyor.
bu sabah çocukluğumdaki gibi yaptım, ekmeği süt kaymağıyla yedim.
ne var ki, annemin portakal kabuğu reçeli yaptığı güzelim yafa portakallarının yerinde yeller esiyor.
ne gam! bu defa üstünü mürdüm eriği reçeliyle süsledim.


bu kır evi de ne?
bilmem!
kaymak olsa olsa burada yapılır ve yenirmiş gibi geldi, sanırım.

17 yorum:

  1. biz halen yapıyoruz canım üzerine evde hangi reçel varsa favorimiz böğürtlen reçeliy di o da bitti olsun bizde olanla idare ediyoruz ,doyulmaz lezzettir

    YanıtlaSil
  2. sütü kaynattıktan sonra tencerenin ağzı açık bırakılmalı ve öylece bir gece buzdolabında bekleyince (hiç karıştırmadan, kaşık sokmadan) daha çok kaymak oluyor. ben de üstüne bal sürenlerdenim ekmekcim.

    YanıtlaSil
  3. visne recelsiz kaymak olur mu hic?
    not: Afyon'da buyudun, manda kaymaginin tadini hala unutamam.

    YanıtlaSil
  4. tamda bu sabah işe gelmeden dün gece mayaladığım yoğurdumu dolaba koyarken bu duygulardaydım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. çocukluğumu düşündümde...kaymak hiç sevmezdim,sütün yoğurdun kaymağı olursa dokunmazdım bile onlara :((( şimdi ise nasıl arıyorum olsa da yesek diye...

    YanıtlaSil
  6. Sihirli Oklava,
    Mııımmmm!
    Evet! :))

    YanıtlaSil
  7. Sezginciğim,
    Evet, böğürtlen reçeli şöyle hafif mayhoş tadıyla kaymağa nefis lezzet katar. :))

    YanıtlaSil
  8. Gugukcuğum,
    Tesadüfen bu sefer ben de bu şekilde yapmıştım ve haklısın daha çok kaymak tuttu. :))

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Dilara,
    Vişne reçelsiz hiç bişeyin tadı olamaz zaten! ;)
    Ben de Bursa Yenişehir'deki çocukluğumdan manda kaymağını hasretle hatırlarım. :)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Gülhan,
    Evde yoğurt yapanların çoğaldığını düşünüyordum, son zamanlarda. Siz de onlardansınız, ne güzel! :)

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Naz'ın Annesi,
    Biz artık özlemekten yorulduk ve o eski anıları yaşatmaya karar verdik; süt, yoğurt ev imalatı artık! :)

    YanıtlaSil
  12. ev süper, kaymak olmasa da olur :))

    YanıtlaSil
  13. Diğ mi şekerim?:))
    Kaymak, reçel ve ekmek de olsa bi sakıncası yok değil mi?
    ;)

    YanıtlaSil
  14. ekmeği sen yapıyorsan daha da süper olur hem :)

    YanıtlaSil
  15. her cumartesi yoğurt yapmak için kaynattığım sütten oluşan küçük bir kase kaymağı pazar günü ekmek üzerinde bal ile birlikte yeriz:)

    YanıtlaSil
  16. Oh ne güzel, Dilek.:)
    Ağız tadını bilenler burada! ;)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!