Cuma, Şubat 08, 2013

CAHİL CESARETİ ya da UN HELVASINI NASIL YAPTIM?

Dün akşam yemekten sonraydı, kızım "abur cubur dolabı"nı açıp uzun uzun inceledi. Ağzının tadına göre bişey bulamamış olmalı ki, "annik un helvası yapar mısın?" dedi.
Un helvası mı? E, ben hiç yapmadım ki!
"Sahi mi, zor mu peki? Babam geçen  gün  yapmıştı, çok güzel olmuştu."
Bak sennn, rekabet başladı. Yapmamak olur mu?
İyi ya, abinle internete bakın bir tarif bulun, ölçüsü neymiş anlayayım.
"Burada 2,5 bardak un, 2 bardak şeker, 250 gr. tereyeğı, 2 bardak süt yazıyor anne. Haa, bir de vanilya diyor"
Oooo! Çok olur o, tamam anladım ben. Yaparım şimdi.

Şöyle yaptım:
1 bardak un ile 80 gr kadar tereyağını kavurmaya koyuldum.
Un sararırken, 1 bardaktan az  toz şekeri ekledim, kavurmayı sürdürdüm.
Ardından, kızımın "aman unutma anne" dediği toz vanilya ve 1 paket dolmalık çam fıstığı kavrulan karışıma eklendi.
Şeker, unun arasında biraz kahverengileşmeye başlayınca, 1 su bardağı sütü boca edip karıştırdım. I-ıh! Yetmedi. 1 su bardağına yakın süt daha koydum. Hımm, bu sefer oldu, helva toparlandı.
Dondurma kaşığıyla tavadaki mis kokulu karışımdan alıp, tabaklara üçer parça üleştirdim.
Birincisi, helvacı güzeli kızıma, ikincisi tarif bulucu oğluma, üçüncüsü oğulları ve kendisi tatlı seven üst kat komşuma...
Ben dip meraklısıyım, kendime tavanın dibinini ayırdım, oradaki bir kaşık helva bana düştü.

Fotoğraf diyeceksiniz...
Az yapmışım, çekmeyi akledene kadar bitti bile. 
Komşum gece vakti telefon açıp, "kızım sen nasıl yaptın o helvayı pek lezzetliydi" dediğine göre, yakında yine un helvası yapacağım.
Fotoğraf o zaman artık.
.

22 yorum:

  1. Afiyet olsun :)
    Ben de geçen gün annemin nezaretinde yaptım ilk defa. Yalnız bizde şekerle değil hafif sulandırılmış pekmezle yapılır helva, üzerine de bolca ceviz :)

    YanıtlaSil
  2. :)ellerine sağlık :)eminim güzel olmuştur..

    YanıtlaSil
  3. meraba ben zeynebags bloğunuz isminden dolayı çok sıcak geldi sabah kahvaltıtada ekmek olmayınca BENDE BEKLERİM www.zeynebags.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık. Bu arada ekmekçim ida da bana annikk diyor:))

    YanıtlaSil
  5. Siz de yapamazsanız kim yapacak :)) yalnız şekerle unu kavurmanız bana değişik geldi.annem, un iyice kavrulduktan sonra suyla şekeri karıştırıp kavrulan una ekliyor. sonra demlenmeye bırakıyor.

    YanıtlaSil
  6. Biz de unu kavurup, pudra şekeri ekliyoruz. Şekeri başta eklemediğimiz için toz şeker erimiyor..

    YanıtlaSil
  7. Fizpink,
    Pekmezle un helvası yapıldığını duymuştum. İlk fırsatta bu şeklini de deneyeceğim. :)

    YanıtlaSil
  8. Zeynebags,
    Keşke size buradaki ekmeklerden verebilseydim! :)

    YanıtlaSil
  9. Ebrucuğum,
    Duruma göre, "anniş" de olabiliyorum. Sen? :)

    YanıtlaSil
  10. Saryacığım,
    Estağfurullah! :)
    Akla yakın helva yapma usulü, (irmik helvasında da olduğu gibi) sizin dediğiniz yöntem, aslında. Benimki gibi yapınca, şeker bir taraftan eriyip karamelize oluyor, ancak diğer taraftan da sertleşiyor.
    Fakat, neyse ki sonuçta lezzeti iyi oldu! :))

    YanıtlaSil
  11. Seçil,
    Sizin dediğiniz pratik bir usül ve eminim pudra şekeri ayrı bir lezzet katıyordur.
    :)

    YanıtlaSil
  12. Komşu öyle dediğine göre ben de yakında un helvası yapacağım, hem de senin tarifinle :)

    YanıtlaSil
  13. Aney dediği de oluyor:))

    YanıtlaSil
  14. Oooh afiyet bal seker olsun. Ben de dipciyim dogrusu, bir de yanikci. Tavugun tencerenin dibindeki yaniklariyla pismis kekin bilem yaniklarini severim. Iste bir ortak yonumuz daha:)

    YanıtlaSil
  15. Ben de hiç yapmadım ve hep zor birşey olarak düşünmüştüm, deneyeyim bakalım:))

    YanıtlaSil
  16. Resimli Günlük,
    Bir kez daha un helvası yaptım haftasonu; bu defa şeker yerine pekmezle...
    Daha az tatlı oldu ve bence bu şekli de güzel oldu.
    Deneyin mutlaka. :)

    YanıtlaSil
  17. Ebrucuğum,
    Bak, bu hitapta anlaşamadık! :))
    Bizimkiler üstüste ve gürültücü bir şekilde "anneanneanneanne..." diyerek aklımı karıştırmayı pek severler.

    YanıtlaSil
  18. Şekerciğim,
    Bilir misin, tavanın dibini sevenin düğününde başına kar yağarmış!
    Benimkine yağmıştı!
    Seninkine ise ramak kalmıştı, sanırım.
    :))

    YanıtlaSil
  19. Sevdacığım,
    Genellikle zor olduğunu düşünüp gözümüzde büyüttüğümüz her iş gibi, bu da aslında kolay gelecek, benim gibi sana da!
    :))

    YanıtlaSil
  20. Eh, tencerenin kalanından bize de çıkmış, şanslıyız demek. Ben un helvasına bayılırım ve sizinki de gerçekten değişik bir un helvası olmuştu, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Komşum,
    Sizinki ikinci fasıldaki pekmezle üretimden bir tadımlık idi.
    Beğenildiyse, tabak gelecek defa daha dolu gelir. :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!