Pazartesi, Şubat 09, 2015

"Bana Bir Masal Anlat Baba"dan "Bana Masal Anlatma"ya geçişimiz ve "Cahilliğin Umulmayan Erdemi" üzerine


Seksenli yılların sonunda "Süper Baba"  dizisinin dizi kadar ünlü jenerik şarkısıydı  Bana Bir Masal Anlat Baba. Şimdi geriye bakınca, ne kadar naif gözüküyor o yıllarda yaşananlar, seyredilen TV dizileri, dinlenen şarkıların sözleri...
Adının olumsuz eklentili olmasına karşın,  Bana Masal Anlatma adeta o  yıllardaki naif duyguları anımsatan bir film, üstelik komik. 
Film boyunca bir yandan kahramanları için içim titreyerek izledim, diğer yandan kahkahalarla güldüm.
Filmin senaryosunu yazan ve yöneten Burak Aksak'ı  TV'deki Leyla &Mecnun dizisinin senaristi olarak tanıyorum. L&M yakaladıkça keyifle seyrettiğim bir absürd komediydi.
Bence senaryodaki bazı eksiklikleri filan sorun etmeyip Bana Masal Anlatma'yı seyredin. Sonrasına bakarız, Burak Aksak genç bir insan, mutlaka kendini geliştirecektir.




Bu ara, Oscar yarışında birbirine aday filmleri seyrediyorum, tesadüfen.
Hafta sonu soğuk havada dışarı çıkmaya üşenip, evde çay kek partisi yaparken bir arkadaşımızın getirdiği "Birdman" DVD'sini izledik.
Filmi birlikte izlediğim üç arkadaşımın ikisi filmi hiç beğenmedi, birisi biraz beğendi, ben çok beğendim. Sanırım, bu birbirinin zıddı duygu ve düşüncelere bu film için sık rastlayacağız.
Birdman / Atmaca filminin ikinci ya da alt adı olan "Cahilliğin Umulmayan Erdemi" nin ne anlama sorarsanız, açıklaması biraz  bizim "körün attığı taş kelin başını yarmış" sözümüz gibi sanki.
Film bir kara komedi, hatta daha çok bir kara film.
Film, eski ünlü  bir aktörün parlak günlerini yeniden yaşamak amacıyla ve her şeyini ortaya koyarak adapte edip yönettiği, oynadığı bir Broadway oyunun prova günlerini anlatıyor. 
Film kameranın tek bir hareketiyle anlatılmış gibi kesintisiz sürüyor. Tiyatro oyunu havası egemen filme.
Görüntüler çok başarılı, oyuncular usta mı usta. 
Bence bu film Oscar alsa sevinirim ama almasa da olur. Birdman benim için  farklı hali ve anlatımıyla yönetmeni Alejandro González Iñárritu'nun hayran olduğum diğer filmleri (Paramparça Aşklar Köpekler, 21 Gram ve Biutiful ) gibi özel yerini aldı bile...




8 yorum:

  1. bende bu hafta sonu birdman i izleyenlerdenim :)
    çok bayıldığımı söyleyemem ama sevdim filmi.
    İnce eleştiriler ne kadar da yerli yerindeydi.. Ben filmin sonlarına doğru kaptırdım kendimi

    YanıtlaSil
  2. Birdman'a ben de bayılmadım ama sevdim. İlginç bir filmdi. Oscar söz konusu olduğunda gönlüm Whiplash'da hala. Bir tek Selma kaldı izlemediğim, belki fikir değiştiririm :)
    Bana Masal anlatma'ya tüm absürdlüklerine rağmen ben de bayıldım. Fatih Artman'ı çok severim zaten, o salak hallerini çok hoşuma gidiyor ama filmde favorim anne rolündeki Devrim Yakut'tu :)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ekmekçikız,
    Ben de bu ara Oscar filmlerini izliyorum. Hatta sadece en iyi film Oscarlarını değil farklı dallarda aday gösterilen filmlerin bir kısmını da törene kadar izleyebilmek için bir plan yaptım. Birdman'in fragmanı bana biraz karanlık ve depresif gelmişti ama okuduğum iyi yorumlar yüzünden de merak etmiyor değildim. Biraz sıradışı bir film gibi görünüyor:) Cidden merak ettim..

    YanıtlaSil
  4. Bana Masal Anlatma filmine nasıl güldük,çok hoştu. Birdman' ı ben de beğendim,etkileyici bir filmdi.İki film kaldı onları da törene kadar izleme düşüncesindeyim:))

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Oytun'la Hayat,
    Kesinlikle zor bir film, bence yönetmen seyircinin filme katılmasını talep ediyor. Böylece çıkan sonuç seyirciyle filmin arasında bir bağ kuruyor.
    :)

    YanıtlaSil
  6. Leylağım,
    Evet, Whiplash da çok etkileyici bir filmdi ve bence Oscar yarışında Atmaca'dan daha önde gelir. Yine de belli olmaz, bakıciiz. ;)
    Devrim Yakut konusunda haklısın, Düğün Dernek'te de çok iyiydi. :)

    YanıtlaSil
  7. Epicurious'cuğum,
    Birdman'in fragmanı evet, bir açıdan bakınca depresif, haklısın. Filmin tümü öyle diğer yandan. Bir açıdan depresif, diğer taraftan komik. Kara mizah tam, işte. :)

    YanıtlaSil
  8. Sevdacığım,
    Oo, iki film kaldıysa hayli yol almışsın. :)
    Ben de bu ara fena değilim, her hafta iyi bir film seyredebiliyorum, neyse ki.
    Fakat, filmler bir yana senin kitap okuma hızına hayranım, onu buradan diyeyim.

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!