Perşembe, Şubat 12, 2015

KEFİR ve KEFİR PEYNİRİ

Son "mutfak macerası" etiketli yazıyı Aralık'ta yazmışım, ondan önce Eylül'de, ondan önce Haazira'da. Sanki, son zamanlarda mutfağa girmiyormuşum ya da anlatmaya değer bişeyler yokmuş gibi...

Oysa, mesela son zamanlarda kefir yapmayı öğrenmem önemli. 
Kefiri duymuşluğum ve tatmışlığım hayli eski. Yeni tanışıklık, Ekim'de Paris'te ziyaretine gittiğim sütsever kuzenimin son zamanlarda sütün kendisine nasıl dokunduğunu anlatması üzerine başladı. Kuzenim her gün iki büklüm karın sancısı çekiyor ve sebebini bulamıyorken, bir arkadaşı kefir içmesini önermiş. Paris'te değil hazır kefir,  kefir mayası/kefir tanesi bulmak bir mesele. Neyse sonunda bulunmuş ve evde kefir yapmaya başlamış. Bir süre sonra bütün sıkıntıları geçmiş, kendisini gayet iyi hisseder olmuş.
Kahvaltı niyetine yulaf ezmesiyle karıştırıp, öğün niyetine içine doğradığı meyvelerle kefir tüketiyormuş.

Döndükten kısa süre sonra arayıp, "senden bir ricam var, babam kefir içsin istiyorum, bir arkadaşımda maya var uğrayıp alır mısın" dediğinde anlattıklarını hatırladım.
Mayayı aldım, nasıl kullanılacağını öğrendim. İlk denememde sonuç başarılı oldu, bir kaç sefer daha kefir yapıp, çoğalan mayanın bir kısmını dayıma/kuzenimin babasına verdim. O da kefir üretimine geçti!

Ben yaptığım kefirleri anneme de veriyorum. O da süt gibi gaz yapmayan ve daha da besleyici bu içecekten çok memnun.
Ben genellikle, üzerine biraz tarçın serpip tatlandırarak içiyorum, daha lezzetli oluyor.

Elimde yaptığım kefirin aşamalarını göstereceğim fotoğraf yok ne yazık ki. 
Burada kefir yapımı anlatılıyor, burada fotoğraflar var. Tık lütfen!





Gel zaman git zaman, internette dolaşırken eldeki fazla kefirden peynir yapılabileceğini öğrendim.
Bunun için iki yöntem var. 
Birincisinde elde kalmış kefir ısıtılan sütün içine konuluyor. Böylece, lor yaparken sirke ya da limon kullanmak yerine kalan kefiri kullanılmış oluyor. Bir çeşit kefir loru.
İkincisinde, kefir bir cam tepsi içinde 100 derecede ısıtılmış fırına konulup, bir saat kadar tutuluyor ve suyundan ayrışan katı kısım temiz bir bezden süzülerek bir çeşit krem peyniri yapılıyor.  Bu peynirin adına "quark" deniyormuş.

Bu usullerin her ikisini de denedim ve birincisi daha çok lor peyniri ikincisi krem peynir gibi oldu.
İkisi de lezzetli.





Bu fotoğrafta, son yaptığım quark peyniri var.
Üzerindeki kırmızı meyve, kiraz reçeli. Yaa evet! Kiraz reçeli oluyormuş, İpek Hanım'ın Çiftliğinden almıştım, tarçın koymuşlar içine pek latif bir tat.


2 yorum:

  1. Ben süt sevmediğim için tatmaya bile cesaret edemedim:((

    YanıtlaSil
  2. Sevdacığım,
    Süt sevmeyenler için bile alternatif olabilir.
    Yine de sen bilirsin. ;)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!