Cumartesi, Ocak 30, 2016

SOĞAN ÇORBASI


Oooo!
Mutfak macerası yazmayalı ne kadar çok zaman olmuş meğerse.
Maceralar tüm hızıyla sürüyor aslında gel gör ki yazan yok. Bu defa ilk kez yaptığım bir yemek sözkonusu olunca tarih düşme fırsatını kaçırmayayım dedim.

Geçende çocuklarla birarada akşam yemeği yiyeceğiz. Fırınlanmış mantı yapacağım ya öncesine şöyle afili bir çorba eklemek iyi olur. Evdeki malzemeye baktım, et suyu var, peki başka?
Birdenbire  çok sevdiğim bir çorba geldi aklıma ve sordum çocuklara "soğan çorbası" ister misiniz? 
Hiç soğan çorbası yapmış mıydım daha önce? Hayır!
Nerden çıktı peki? Deli cesareti diyelim!

Bir tencereye ortadan daha küçük 6 tane kuru soğanı salata soğanı gibi doğradım.
İki dolu yemek kaşığı tereyağıyla soğanı çevirmeye başladım. Haliyle o kadar çok soğanın sararması ve hafif kavrulur hale gelmesi zaman aldı.
Soğanlar karamelize olmadan üzerlerine iki dolu yemek kaşığı un ekledim ve karıştırdım. 
Ardından 1 litre kadar etsuyunu soğanların üstüne  döküp birlikte 5 dakika kadar kaynattım.
Tencerenin altını kapatıp çorbayı biraz dinlendirdim, sonra fırına dayanıklı bir kaba çorbayı boşalltım.
Üç dilim ekşi mayalı çavdar ekmeğini ızgarada kızarttım, ekmekleri çorbanın üstüne yerleştirdim, üzerlerine rendelenmiş dil peyniri koydum.
Sonra, fırının ızgarasını açıp peynirler pembeleşene dek bekledim.



Buyrunuz.
Tabak başına bir dilim peynirli ekmek ve  et suyunda hallenmiş tereyağında kızarmış soğanlar.
Aynen Paris'te Montmarte'daki küçük cafede yediğimiz gibi.
Pek güzel pek leziz.
Tebrik ettim kendimi.

2 yorum:

  1. Bende denemek istedim şimdi.
    Güzel dediniz o zaman deniyim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Fatma,
    Deneyin memnun kalacaksınız. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!