Perşembe, Ekim 12, 2017

BAMYA TURŞUSU


Sevgili Blog,

Bugün temizlik günüydü, evde.
Ve mutfakta iş yapma günü.
Ve biraz da dışarıda iş halletme günü.
Anlatmaya ya da kayda değer bir durum yok, sanırım.



Bir bu bamya konservesi işte, reklamı yapılabilir bir hareket duruşunda olan.
Bamyalar Muğla'dan Kaptanın Ceviz Çiftliği'nden gelmişti. Ev ahalisi memleketin iki ayrı ucuna dağılınca sebzeler dolabı beklemeye başladı.
Bamyaları ziyan etmeye kıyamadım, yeğenimin geçenlerdeki "teyze bamya turşusu yapar mısın" sorusundan ilhamla turşusunu kurmak aklıma geldi. Kardeşime sordum,  bir kaç tarifi karma yapıp bamya turşusu kurmuş bile.
Ben de onun tarifini esnetip yaptım. Bakalım, oldu mu kuruldu mu, göreceğiz. 

Yarım kilodan biraz fazla irice bamyaların başlarını külâh kesip tuzlu limonlu suya koyup beklettim.
1 tepeleme yemek kaşığı iri tuz, 1 silme yemek kaşığı şeker,  1 fincan üzüm sirkesini 1 litre kadar su ile kaynatıp altını kapattım.
1 yemek kaşığı hardal tohumunu suya ekleyip karıştırdım.
Önceden limonlu sudan çıkarıp süzdüğüm bamyaları kavanoza dizdim.
8 diş sarmısağı ekledim.
Sıcak suyu kavanoza aktardım. Kapağını sıkıca kapatıp ters çevirdim. Kavanoz soğuyunca düzelttim.
On güne kadar turşu yenilecek kıvama gelir(miş) ve o zaman buzdolabında saklanabilir(miş).

Bekliyoruz sonucu.

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık ♥
    İlk defa geçen sene yemiştim bamya turşusunu ve de çok sevmiştim :)

    YanıtlaSil
  2. Şebnemciğim,
    Ben anlatanlara kandım, henüz tatmadım. Bakalım güzel bir şey mi yapmışım?
    Yakında anlarız. :)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!