Salı, Mayıs 22, 2012

PORTULACA OLERACEA ya da SEMİZOTUNA GÜZELLEME

Semizotunu çok severim, her türlü.
Her çeşit yemeğini yaparım. Kıymalı, kıymalı pirinçli, nohutlu, mercimekli...
Her çeşit salatasını yaparım. Yoğurtlu, nar ekşili, yeşil soğanlı, rokalı...


Semizotunun Latince adı Portulaca oleracea imiş. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Hindistan, Malezya en çok yetiştiği yerler. Eski dünyanın bu ılıman topraklarında yaşayanların yemek, salata, ilaç olarak çok kullandığı şifalı bir bitki. Çok kolay yetişiyor, yerde yayılıveriyor, yerden en fazla kırk santim yükseliyor.

Ana-baba memleketim Malatya'da adı pirpirimdir.
Anneannem söylerdi, şimdiki gibi her mevsim yetiştirilmediği eski zamanlarda, kurutulup kışın çorbası yapılırmış.



Son zamanlarda iki farklı salatasını yedim, size de öneriririm.
İlkinde semizotuyla birlikte roka, taze soğan ve yeşil sarmısak vardı. Dün akşam evde yaptım, nefis oldu. Biraz domatesle renklendirdim, üstünü.
İkincisinde semizotunun eşlikçisi rendelenmiş kereviz ve nar ekşisiydi. Kereviz bulursam, onu da deneyeceğim, ilk fırsatta.


33 yorum:

  1. burada tuketmiyorlar Guney Fransa'da bilirlermis halbuki yabni olarak domates tarhlarinda cikar illa ki! iyi aklima getirdin bende bayilirim ekmeliyim bu sene seni ana ana yerim:)

    YanıtlaSil
  2. Besteciğim,
    Wiki'de okurken şaşırdım ben de. Eski dünyada var, ama, Avrupa pek ilgilenmemiş. Acaba, ekşimsi tadını sevmediler mi?
    Neyse! Onların kaybı bence.:))
    Evet evet, sen bahçene bir kök taşırsın eminim. Seneye çoğalıverir onlar ve sen menüye salatasını eklersin.
    Salataya da benim adımı ver! :)))

    YanıtlaSil
  3. bende çok severim. yoğutlu sarımsaklı.

    YanıtlaSil
  4. ben de severim semizotunu ama yıllardır tarım ilacı kokuyor bu semizotu be sevgili çavdar teyzem.

    YanıtlaSil
  5. Zeynepciğim,
    En çok sevilen salatası bu sanırım...
    :)

    YanıtlaSil
  6. Abiciğim,
    Haklısınız, kesinlikle!
    O kalın saplı kocaman soymuk borulu, fabrikasyon semizotlarını almıyorum. İmkan bulursam, bahçe semizotu, ya da elime geçerse yaban semizotu alıyorum. Daha az yerim, ama, tadıyla yerim. Ne yapalım?

    YanıtlaSil
  7. "Aaa pirpirim aşı", bak bunu sen yazınca hatırladım. Kim söylemişti bizde semizotu yemeğini görünce unuttum şimdi. Muhtemelen sizin oralardan biriydi:)
    Biz de çok severiz kendilerini, bilhassa kocam. Her pazar demet demet alır, ince ince ayıklayıp yıkar ve çoğunlukla salataya dönüştürürüz. Yemeğini de severim aslında, hatta belki daha çok. Bir sene pikniğe gitmiştik ailecek, amanin oturduğumuz yer silme hüdayi nabit semizotuydu. Bir çuval toplayıp konu komşuya dağıtmıştık:))

    YanıtlaSil
  8. demirbaş gerçekten, ne zarif bir lezzet her şekliyle hem de.
    ben bir de somonla beraber seviyorum.

    YanıtlaSil
  9. ne güzel çiçekleri de varmış. bugün bende yapraklarında yoğurtlu salatasını, saplarından da çorba yapacaktım tam:)

    YanıtlaSil
  10. ekşi herşeye zaten taparım.
    teyzemin köydeki bahçesinde ayrık ot olarak yoluyoruz gittiğimizde, kucak kucak :P
    sonra anneannemin önüne yığıyoruz, çıt çıt ayıklıyor. salata için içine bahçeden taze soğan, bakla yaprağı, zeytinyağ bol nar ekşisi offf.
    maşınganın üzerinde de hemen yemeği kaynıyor tıkır tıkır, direk bahçeden soğanla.
    10 gün sonra köydeyim, kiraz ağaçlarının altında bir şeker komasına girme planım var, bir de bol bol semizotu yeme :)

    YanıtlaSil
  11. oy oy oy, o birinci çeşidine fena sulandı ağzım. denenebilir. dur bakalım. yalnız ben sarımsak yiyince bildiğin sarhoş gibi oluyorum. tansiyonum genelde düşük olduğundan, sarımsak duble etki yapıyor bana. ama bir akşam yemeğinde göze alırım gibi. ağzım fena sulandı şimdi bile.

    YanıtlaSil
  12. Çok severim ben de. Daha yemedim, mevsiminin tam gelmesini bekliyorum. Tulum peyniri ve ceviz de çok yakışır salatasına. Bir de semizotlu bulgur pilavı tarifi vardır ki bayılırım.

    YanıtlaSil
  13. Ben de çok severim. Ödemişe gittiğimde bize pazardan gelen semizotunu evin dört bir yanında görünce çıldırmıştım. Toplayıp toplayıp yedim kayınvalidem kızım biz hayvanlara bile pek vermeyiz gaz yapar diye yeme o kadar dedi:))) Şimdi benim için toplayıp dondurur.Her tür ot bizim evde seve seve yenir

    YanıtlaSil
  14. Leylakcığım,
    Pikniğe gidilen yerde semizotu toplamak keyfini bir kez de ben yaşamıştım. Soğan, domates doğrayıp salata yapıp yemiştik.
    Aslında ben de yemeğini daha çok seviyorum, sanırım.
    :))

    YanıtlaSil
  15. Özlemciğim,
    Somonun yanına salata yapmak mı, somonla birlikte pişirmek mi?
    Eminim tarifini yazmışsındır blogunda.
    :)

    YanıtlaSil
  16. Gugukcuğum,
    Evet, ben de çiçeklerini ilk kez gördüm. Sarı sarı, ne güzeller.
    :))

    YanıtlaSil
  17. Nalancığım,
    Bakla yaprağının salatada kullanıldığını ilk kez duydum. İlginç, tadı nasıl acaba?

    Bak sen şu semizotuna, ne çok seveni ve ne çok yenilişi varmış.
    :))

    Bir de şu kiraz tadım günlerine imrendim. Ohh, afiyet olsun. :)

    YanıtlaSil
  18. Elektram,
    Aa! Senin bu sarmısak sarhoşluğunu bilmiyordum, ilginçmiş.
    Aslında taze sarmısak daha az keskin gibi geliyor bana, belki o kadar sarhoş etmez?!
    :)

    YanıtlaSil
  19. Işıncığım,
    Mevsimi geldi geldi!
    İpek Hanımın çiftliğinden geliyor artık. :))
    Sende de pilavının tarifini alsam?
    Bulgur severim, semizotu da severim, eh birlikte güzelliği katlanır sanki.
    :)

    YanıtlaSil
  20. Ebrucuğum,
    Sen de semizotu severlerdensin, ne güzel.:))
    Dondurulunca, piştiğinde fazlaca gevşemiyor mu?
    Hımm, sizinki doğal olduğu için belki de daha iyi kalıyordur?
    :)

    YanıtlaSil
  21. Somonla birlikte pişince enfes bir tabak çıkıyor Ekmekçim. http://ozlemaki.blogspot.com/2011/09/ozlemaki-bugun-mutfakta-neler-yapt.html resmi pek iyi çekememişim, bir dahakine çekerim =)

    YanıtlaSil
  22. Anladım ben oni, gelecek defa somon yaşadı!
    :))

    YanıtlaSil
  23. Ah ekmekçim Antalya'dan Ankara'ya gelince bir denizi, bir semizotunu özlüyorum. Antalya' da narin mis gibi olur. Buralarda köküyle kocaman demet yapıyorlar kart kart neredeyse ekşiliği bile yok. Geçen sene köye tohumunu yollamıştım, o kadar güzel olmuşlardı ki, topla topla, ye ye bitiremedim buzluğa attım fazlasını. Kışın yaptım yemeğini tazesi gibi olmuyor ama olsun bana tat verdi.

    YanıtlaSil
  24. Dondurulmuşu sarımsaklı yoğurtla cacık gibi yiyorum. Fark olmuyor.

    YanıtlaSil
  25. Bilgeannesi,
    Hiç sorma! O "yetiştirilmiş" semizotları ağız tadı vermiyor hiç, başka bir bitki sanki onlar.
    Bak sen de buzlukta kışa saklamışsın, Ebru da öyle diyor. Demek ki hakikisi her türlü dayanıyor.
    :)

    YanıtlaSil
  26. Ebrucuğum,
    Bak, aynı şeyi başka bir Ankara'lı da söylüyor.
    Yaşasın dondurulmuş semizotu kardeşliği! :))

    YanıtlaSil
  27. geçen yıllarda üst balkonda ekmiştim semizotu. ne güzeldiler çavdar teyzem!

    YanıtlaSil
  28. Abiciğim,
    İyi fikir aslında,bir yerden bulup bir saksıya yerleştirsek, ürer gider, değil mi?
    :)

    YanıtlaSil
  29. Pilavın tarifi kolay. Semizotu yemeğini yapar gibi soğanla kavrulur. İstenirse tabii doğranmış domates ve yeşil biber de eklenir. İstenilen ölçüde bulgur ve sıcak su konup pişirilir.
    Aslında her türlü doğaçlamaya da açık bir tarif. Afiyet olsun !

    YanıtlaSil
  30. ben tam "bu semizotu bizim dikilide heryerde çıkar. o halini çok severim" diyecektim ki, hafif abim, balkonunda yetistirdigini soylemis. eee, niye dikmiyorum ki ben de sahi? süper bir fikir bu. süper...sabah sabah nesem yerine geldi :)

    YanıtlaSil
  31. Işıncığım,
    Teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
  32. Şulem,
    Semizotu kökünü Dikili'den getireceksen, bir kök de ben isterim. Balkonda saksıda semizotu hareketini başlatmış oluruz.
    Ne dersin?
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!