Çarşamba, Eylül 12, 2012

ANALI KUZULU EKMEK

Bizim Malatya yemeklerinden birisisi "analı kızlı"dır. 
Şimdi yanlış anlatırsam annem kızacak bana, ama, hatırladığım kadarıyla küçük içli köfteler ve içsiz küçük yuvarlakların salçalı suda pişirilmesiyle yapılan lezzetli bir yemektir.
Dün akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafını çekince aklıma geldi, bu ekmeğe "analı kuzulu" dedim. 



Araya tatiller girince yaz boyunca günlük olarak az az alış veriş yaptım, İpek Hanım'ın Çiftliğinden  un, ekşi maya söyleyemedim, evde ekmek yapmayı tavsattım iyice. 
İşte o yüzde olsa gerek, dün akşam tezgahın üzerinde ekmek hamuru yoğurduğum sırada mutfağa giren oğlum, "ohh, en nihayet düzgün ekmek yiyebileceğiz!" dedi.

Efendim "düzgün ekmek" malzemesi şöyle:
1 litre günlük sütten yapılan taze lordan kalan peynir altı suyu(600 ml. kadardı sanırım) , 
1 kilo ruşeymli un,
2 bardak mısır unu,
2 yemek kaşığı kuru maya,
2 yemek kaşığı toz şeker,
1 yemek kaşığı tuz,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı elma sirkesi,

Yaparken önce bütün sıvıları, tuzu, şekeri karıştırdım. Ardından unları ve mayayı karıştırıp, sıvıları ekleyip 10 dakika kadar yoğurdum. Hafif tok bir hamur oldu. 
Ağzı kapalı bir kapta ılık bir yerde 1 saat kadar beklettim, puf puf kabardı. Tekrar, iki üç dakika kadar tezgahın üstünde yoğurdum. 
Tepsiye yağlı kağıt serdim. Baktım, elimdeki hamur kabarınca taşacak, dörtte birini kestim ayrıca şekil verdim. Küçük parça 30-35 dakika sonra pişmişti, büyüğün tam pişmesi 1 saati buldu.
Fırından çıkarıp, telin üzerinde soğuttum. Oldu size analı kuzulu! 

12 yorum:

  1. nefis görünüyor ben de ufaktan ekmek denemeleri yapmaya başladım tarifi yazdım

    YanıtlaSil
  2. Ben de ara ara yapıyorum bir türlü ekleyemedim ama.
    Hoşgeldin.

    YanıtlaSil
  3. Nefis...Bunu makinada yapabilirmiyim...

    YanıtlaSil
  4. Sevdacığım,
    Başlangıç denemeleri için bu ölçü çok olabilir, hamurla savaşmamak için, istersen yarı yarıya düşürüp yap. :)

    YanıtlaSil
  5. Hoşbulduk Ebrucuğum, :)
    Yeni makinenle çekmek için güzel bir konu: Görelim Ebru'nun ekmeğini! :))

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Cumbada,
    Makine için bu ölçüler fazla olabilir. Kendi deneylerimden biliyorum, makinede onların önerdikleri tarifler daha başarılı oluyor. Un karışımını denemek isterseniz, o mümkün tabii ki. :)

    YanıtlaSil
  7. ekmekçim, ben ekmek makinelerine karşıyım ama selçuk festivalinde bir tane hediye ettiler. normal fırında şahane olan çeşit çeşit ekmekler makinede tutmuyor ama ne yapmak lazım? dediğin gibi illaki onların ölçülerini mi kullanmak lazım? nerden çıktı bu makine diyeceğim geliyor!
    seninkiler muhteşem kesinlikle.

    YanıtlaSil
  8. Özlemakim,
    Bendenizin ekmek makinesi tecrübesi de vardır haddizatında!
    Gelgelelim, çeşitli denemeler yapacağım diye makinenin çarkını kırmam 1 sene sürdü ve pert oldu kendileri. :))
    Sonuç:
    Makinen uzun ömürlü olsun istiyorsan, bence kuralına uygun kullan.

    YanıtlaSil
  9. ama insanı çok kısıtlıyor yahu, bir de ne o öyle 3 saatte pişiriyor?

    YanıtlaSil
  10. Ne demişler?
    Alet işler el öğünür!
    Uydu mu? :))

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Ekmekçim sirke ne yapıyor burada ,hani görevi nedir diye merak ettim,üzüm sirkesi de olur mu??

    YanıtlaSil
  12. Esmacığım,
    Sirke zaten azıcık konuyor ve sanırım asit etkisiyle biraz çıtır yapıyor.
    Üzüm sirkesi de olur sanırım, belki daha az mı koymak gerekir?

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!