Perşembe, Ocak 03, 2013

KOLAY EKMEK ya da YAĞSIZ POĞAÇA

Geçende bir arkadaşım "yağsız poğaça" tarifi istemişti.
Cevap verirken  "annemin poğaçasının tarifini göndereyim sana, ancak yağsız değil." Üstüne bir de  çok bilmişlik yaptım, "zaten poğaça dediğin kıyır kıyır olsun isteniyorsa yağsız olmaz!"

Çok geçmedi, başka bir arkadaşımla yılbaşı öncesi geleneksel öğle yemeğimizde havadan sudan konuşurken, "biliyor musun, çok güzel ve çok kolay bir ekmek yapıyorum" dedi.
Nasıl kolay, anlatsana?
"Annemler bu hamuru yapıp yağda kızartırladı, ben neden fırında olmasın diye düşünüp, denedim ve oldu" dedi.

Bu sabah ben de denedim ve pek güzel oldu. Böylece, benden yağsız poğaça tarifi soran arkadaşıma verecek bir tarifim var artık. 



Temel malzememiz un, hiç şüphesiz. Ancak bu ekmek için olmazsa olmaz iki malzeme daha var; yoğurt ve karbonat. 
Bir tatlı kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı toz şeker ile tadını tuzunu getiriyoruz.
Hamura şekil verirken kullanmak ve tepsiyi yağlamak için bir çay tabağı kadar zeytinyağınız da hazır olsun. 

Gelelim "nasıl yapacağız"ın cevabına:
İki su bardağı kadar yoğurt ve bir paket (veya bir yemek kaşığı) karbonatı hamur kabında çırpma teliyle, yoğurt ayran gibi ince ve pürüzsüz olana dek, iyice çırptım,   
Çırpılmış yoğurt bir kenarda kabarcıklanarak dinlenirken, fırını 180 dereceye getirip ısıttım.
O esnada fırın tepsisini yağlayıp unladım. 
Yoğurt karbonat karışımına tuz ve şekeri ekleyip, yaklaşık üç bardak kadar unu yavaş yavaş karıştırarak yedirdim.
Böylece, hafif ele yapışan yumuşakça bir hamur elde ettim.
Sonra elimi yağlayıp, hamurdan ördek yumurtası  iriliğinde parçalar koparıp, şekil verdim, tepsiye dizdim.
Benim hamurumdan sekiz parça çıktı; yoğurt miktarına göre daha az veya fazla da olabilir.
Hamurların üstüne bıçakla  çizik atıp, üzerlerine birer fiske un serptikten sonra sıcak fırına yerleştirdim.
Yarım saat içinde kabarıp, mis kokular salarak piştiler.



Ne oldu şimdi, poğaça mı ekmek mi bu diyorsanız, cevap niyetinize göre size kalmış.
İster ekmek sayar, sıcacıkken peynirle ya da tereyağlı ballı yersiniz, ister poğaçalığa terfi ettirir peynirini  pişirmeden önce içine koyar, üstüne de yumurta sarısı sürer, susam ve çörekotuyla şenlendirirsiniz. 


24 yorum:

  1. Offf çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık kesinlikle denemem lazım:)))SELAMLAR

    YanıtlaSil
  2. O arkadas benim... :-))arkadas annesinin pogacasi cok guzel oldu... Bakalim arkadas arkadasinin ekmek-pogacasi nasil olacak... Artik beni kim durdurur... :-))

    YanıtlaSil
  3. bu arada no'luyoruz oyle tereyaglari, ballar filan? Biz peyaz peynir veya biraz permesan koyup yiyecegiz... tereyagi hakkimizi pilava sakliyoruz cunku...

    YanıtlaSil
  4. sandoviç ekmekler olmuş ama içine peynir koyarsan afiyetle yersin peynirin yanına maydanoz koyarsan değme keyif olur canım elin dert görmesin

    YanıtlaSil
  5. not ettim, pazar kahvaltısında denemek üzere(:

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Elif,
    Evet, sizinki gibi küçük çocuklu bir evde, kolayca yapılacak ve beğenilecek bir lezzet olacaktır bu tarif.
    :)

    YanıtlaSil
  7. Mehtapcığım,

    Senin annenden el almış olduğunu düşünüyorum, bence seni zaten durduracak olamazdı.! :))

    Bu arada merak etme, tereyağ bal hakkımın yanısıra pilav hakkımı yılbaşı tatilinde kullandım, bitti. ;)
    Ben, küçük çocuklar ya da gençler için o eklemeyi yapmıştım.
    O ekmeklerin sadece -tadını denetlemek için- bir köşesinden bir lokma yedim. O kadar. :))

    YanıtlaSil
  8. Sezginciğim,
    Evet evet! Peynir ve maydanozu ben de çok yakıştırır ve birlikte yerim.
    Poğaçanın da peynirli maydanozlusunu severim, ama, bizim evin küçük kızı maydanoz yemiyor. :((

    YanıtlaSil
  9. Sema,
    Hah evet! Tam pazar kahvaltısına uygun bir tarif, o pişerken kahvaltı sofrası kuruluverir.
    :))

    YanıtlaSil
  10. çok güzel görünüyor...
    ellerinize sağlık........

    YanıtlaSil
  11. bak ne yaptım ehehe(:
    http://fiyuvfit.blogspot.com/2013/01/eski-usul-kadn-oldum.html

    pazar kahvaltısını bekleyemedim. ya pazara çıkamazsam denemeden ölürsem diye öyle korktum ki. şaka be şaka, korkmamı gerektirecek günahlarım falan var daha.

    ellerine sağlık, ben esmer unla yaptım onnn numara oldu(:

    YanıtlaSil
  12. evdeki sütü nasıl tüketirim acaba ekmek mi yapsam derken bingo :)

    YanıtlaSil
  13. kolay ve guzel gorunuyor, bugun deneyecegim!

    YanıtlaSil
  14. Sema,
    Gittim, gördüm, tebrik ederim. :))
    Pek güzel olmuş, eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
  15. Nalancığım,
    Bak bu da başka bir versiyon olacak. :)
    Bakalım yoğurt yerine sütle nasıl bir sonuç çıkacak? Sonuçtan haber ver. :)

    YanıtlaSil
  16. Gurme Şirine,
    Siz de deneyin, bence. ;)

    YanıtlaSil
  17. Sümüklüböceğim,
    Oğlanlar sevecektir, kesin! :))

    YanıtlaSil
  18. ya şimdi sütle beceremezsin Nalan dedim, yoğurt yapmak için mayala dedim. süt çöktü.
    ben de süzmek için sütçümün gönderdiği kesede lor/peynir arası bir şey haline getirdim onu.
    akıla zarar oldu, sabah bir kaç dal maydanoz ve kızarmış ekmekle yuttum :)
    senin tarif denemesi hafta sonuna :)

    YanıtlaSil
  19. Bu tarifin içine madem poğaça; yumurta da koysak,yağsız olacaksa şöyle biraz susam koysak lezzet açısından diyorum .Yarın az bir şey ilave edeceklerimle birlikte deneyeceğim..Elinize sağlık,ayrıca elinizin lezzetli olduğu yaptıklarınızın duruşundan belli oluyor..

    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  20. Poğaçayı dediğim ilavelerle yaptım sevgili ekmekçıi kız,lezzeti güzel oldu ama biraz kuru olmuş ,yağ koymadım ondan mı ? Bilmiyorum..Kabuğu kalın ve kuru içi yumuşak olmuş,susamlarsa hiç hissedilmiyor..
    Fikir için teşekkürler artık bu tariflerde yağ yok...:-))

    YanıtlaSil
  21. Bence de şöyle kat kat veya kıyır kıyır bir poğaça yağsız olmaz ama o zaman da masum olmaz, değil mi?

    Hem mayasız, hem yağsız; bence çok güzel, pratik bir tarif bu...

    Okurken bir yandan da; Mehtap Hoca'nın listelerinde ikindi için önerdiği "en masumundan" tanımlı öğünler için iyi bir alternatif diye düşünmüştüm :) Tam buğday unu ile hazırlarsam süper olur da dedim ve baktım yorumlarda Mehtap Hoca :)))

    Teşekkürler paylaştığınız için :)

    YanıtlaSil
  22. Nalancığım,
    Ohh afiyet olsun. :))
    Öyle güzel anlatmışsın ki, tadı damağıma geldi. ;)

    YanıtlaSil
  23. Esmacığım,
    Bu tarifin yumuşak bir sonuç vermesi için, sanırım, ununu az koymak gerekiyor, yani ele yapışır gibi bir hamur olmalı ki, pişerken sertleşmesin.
    Veya karbonattan vazgeçip, ekmek mayasıyla yapmalı, o zaman kesinlikle daha yumuşak olur.
    Ya da, bu tarifi ekmek olarak değerlendirmeli, poğaça olacaksa, biraz yağ eklemeli.
    Umarım gelecek defa daha iyi sonuç alırsın.
    Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
  24. Sevgili Terazi,
    Fikir fikiri doğuruyor bazen.
    Deneme yanılma ile en "masum" şeklini bulacağız, sanırım.
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!