süt kaymağı yapmayı bilir misiniz?
annem komşu pembe teyzenin ineğinin sütünü tencereye koyardı kaynatmak için.
süt kaynamaya başlayınca başında durmak gerekirdi.
bir de süt taşmasın diye tencerenin üstüne doğru, yavaşça "püffff" diyerek üflemek...
yeteri kadar kaynayınca ocağın altı kapatılır ve ılınmaya bırakılırdı.
ve her defasında, sütün üzeri bir parmağa yakın kaymak bağlardı.
o kaymak bir kaseye alınır, buzdolabında keyfimizi beklerdi.
keyfimiz, genellikle okul sonrası eve dönüşte kaymağın ekmek üstüne sürülüp, parmak ucuyla bir tutam toz şeker ya da portakal kabuğu reçeliyle tatlandırılmasını arzu ederdi.
şimdilerde, her hafta evde süt kaynıyor ve eskisine göre daha küçük bir kase kaymak toplanıyor.
bu sabah çocukluğumdaki gibi yaptım, ekmeği süt kaymağıyla yedim.
ne var ki, annemin portakal kabuğu reçeli yaptığı güzelim yafa portakallarının yerinde yeller esiyor.
ne gam! bu defa üstünü mürdüm eriği reçeliyle süsledim.
bu kır evi de ne?
bilmem!
kaymak olsa olsa burada yapılır ve yenirmiş gibi geldi, sanırım.
taze kaymak yenmez mi?? :)
YanıtlaSilbiz halen yapıyoruz canım üzerine evde hangi reçel varsa favorimiz böğürtlen reçeliy di o da bitti olsun bizde olanla idare ediyoruz ,doyulmaz lezzettir
YanıtlaSilsütü kaynattıktan sonra tencerenin ağzı açık bırakılmalı ve öylece bir gece buzdolabında bekleyince (hiç karıştırmadan, kaşık sokmadan) daha çok kaymak oluyor. ben de üstüne bal sürenlerdenim ekmekcim.
YanıtlaSilvisne recelsiz kaymak olur mu hic?
YanıtlaSilnot: Afyon'da buyudun, manda kaymaginin tadini hala unutamam.
tamda bu sabah işe gelmeden dün gece mayaladığım yoğurdumu dolaba koyarken bu duygulardaydım..sevgiler..
YanıtlaSilçocukluğumu düşündümde...kaymak hiç sevmezdim,sütün yoğurdun kaymağı olursa dokunmazdım bile onlara :((( şimdi ise nasıl arıyorum olsa da yesek diye...
YanıtlaSilSihirli Oklava,
YanıtlaSilMııımmmm!
Evet! :))
Sezginciğim,
YanıtlaSilEvet, böğürtlen reçeli şöyle hafif mayhoş tadıyla kaymağa nefis lezzet katar. :))
Gugukcuğum,
YanıtlaSilTesadüfen bu sefer ben de bu şekilde yapmıştım ve haklısın daha çok kaymak tuttu. :))
Sevgili Dilara,
YanıtlaSilVişne reçelsiz hiç bişeyin tadı olamaz zaten! ;)
Ben de Bursa Yenişehir'deki çocukluğumdan manda kaymağını hasretle hatırlarım. :)
Sevgili Gülhan,
YanıtlaSilEvde yoğurt yapanların çoğaldığını düşünüyordum, son zamanlarda. Siz de onlardansınız, ne güzel! :)
Sevgili Naz'ın Annesi,
YanıtlaSilBiz artık özlemekten yorulduk ve o eski anıları yaşatmaya karar verdik; süt, yoğurt ev imalatı artık! :)
ev süper, kaymak olmasa da olur :))
YanıtlaSilDiğ mi şekerim?:))
YanıtlaSilKaymak, reçel ve ekmek de olsa bi sakıncası yok değil mi?
;)
ekmeği sen yapıyorsan daha da süper olur hem :)
YanıtlaSilher cumartesi yoğurt yapmak için kaynattığım sütten oluşan küçük bir kase kaymağı pazar günü ekmek üzerinde bal ile birlikte yeriz:)
YanıtlaSilOh ne güzel, Dilek.:)
YanıtlaSilAğız tadını bilenler burada! ;)