Dün akşam yemekten sonraydı, kızım "abur cubur dolabı"nı açıp uzun uzun inceledi. Ağzının tadına göre bişey bulamamış olmalı ki, "annik un helvası yapar mısın?" dedi.
Un helvası mı? E, ben hiç yapmadım ki!
"Sahi mi, zor mu peki? Babam geçen gün yapmıştı, çok güzel olmuştu."
Bak sennn, rekabet başladı. Yapmamak olur mu?
İyi ya, abinle internete bakın bir tarif bulun, ölçüsü neymiş anlayayım.
"Burada 2,5 bardak un, 2 bardak şeker, 250 gr. tereyeğı, 2 bardak süt yazıyor anne. Haa, bir de vanilya diyor"
Oooo! Çok olur o, tamam anladım ben. Yaparım şimdi.
Şöyle yaptım:
1 bardak un ile 80 gr kadar tereyağını kavurmaya koyuldum.
Un sararırken, 1 bardaktan az toz şekeri ekledim, kavurmayı sürdürdüm.
Ardından, kızımın "aman unutma anne" dediği toz vanilya ve 1 paket dolmalık çam fıstığı kavrulan karışıma eklendi.
Şeker, unun arasında biraz kahverengileşmeye başlayınca, 1 su bardağı sütü boca edip karıştırdım. I-ıh! Yetmedi. 1 su bardağına yakın süt daha koydum. Hımm, bu sefer oldu, helva toparlandı.
Dondurma kaşığıyla tavadaki mis kokulu karışımdan alıp, tabaklara üçer parça üleştirdim.
Birincisi, helvacı güzeli kızıma, ikincisi tarif bulucu oğluma, üçüncüsü oğulları ve kendisi tatlı seven üst kat komşuma...
Ben dip meraklısıyım, kendime tavanın dibinini ayırdım, oradaki bir kaşık helva bana düştü.
Fotoğraf diyeceksiniz...
Az yapmışım, çekmeyi akledene kadar bitti bile.
Komşum gece vakti telefon açıp, "kızım sen nasıl yaptın o helvayı pek lezzetliydi" dediğine göre, yakında yine un helvası yapacağım.
Fotoğraf o zaman artık.
.
Afiyet olsun :)
YanıtlaSilBen de geçen gün annemin nezaretinde yaptım ilk defa. Yalnız bizde şekerle değil hafif sulandırılmış pekmezle yapılır helva, üzerine de bolca ceviz :)
:)ellerine sağlık :)eminim güzel olmuştur..
YanıtlaSilmeraba ben zeynebags bloğunuz isminden dolayı çok sıcak geldi sabah kahvaltıtada ekmek olmayınca BENDE BEKLERİM www.zeynebags.blogspot.com
YanıtlaSilellerine sağlık. Bu arada ekmekçim ida da bana annikk diyor:))
YanıtlaSilSiz de yapamazsanız kim yapacak :)) yalnız şekerle unu kavurmanız bana değişik geldi.annem, un iyice kavrulduktan sonra suyla şekeri karıştırıp kavrulan una ekliyor. sonra demlenmeye bırakıyor.
YanıtlaSilBiz de unu kavurup, pudra şekeri ekliyoruz. Şekeri başta eklemediğimiz için toz şeker erimiyor..
YanıtlaSilFizpink,
YanıtlaSilPekmezle un helvası yapıldığını duymuştum. İlk fırsatta bu şeklini de deneyeceğim. :)
Mümine,
YanıtlaSilTeşekkürler. :)
Zeynebags,
YanıtlaSilKeşke size buradaki ekmeklerden verebilseydim! :)
Ebrucuğum,
YanıtlaSilDuruma göre, "anniş" de olabiliyorum. Sen? :)
Saryacığım,
YanıtlaSilEstağfurullah! :)
Akla yakın helva yapma usulü, (irmik helvasında da olduğu gibi) sizin dediğiniz yöntem, aslında. Benimki gibi yapınca, şeker bir taraftan eriyip karamelize oluyor, ancak diğer taraftan da sertleşiyor.
Fakat, neyse ki sonuçta lezzeti iyi oldu! :))
Seçil,
YanıtlaSilSizin dediğiniz pratik bir usül ve eminim pudra şekeri ayrı bir lezzet katıyordur.
:)
Komşu öyle dediğine göre ben de yakında un helvası yapacağım, hem de senin tarifinle :)
YanıtlaSilAney dediği de oluyor:))
YanıtlaSilOooh afiyet bal seker olsun. Ben de dipciyim dogrusu, bir de yanikci. Tavugun tencerenin dibindeki yaniklariyla pismis kekin bilem yaniklarini severim. Iste bir ortak yonumuz daha:)
YanıtlaSilBen de hiç yapmadım ve hep zor birşey olarak düşünmüştüm, deneyeyim bakalım:))
YanıtlaSilResimli Günlük,
YanıtlaSilBir kez daha un helvası yaptım haftasonu; bu defa şeker yerine pekmezle...
Daha az tatlı oldu ve bence bu şekli de güzel oldu.
Deneyin mutlaka. :)
Ebrucuğum,
YanıtlaSilBak, bu hitapta anlaşamadık! :))
Bizimkiler üstüste ve gürültücü bir şekilde "anneanneanneanne..." diyerek aklımı karıştırmayı pek severler.
Şekerciğim,
YanıtlaSilBilir misin, tavanın dibini sevenin düğününde başına kar yağarmış!
Benimkine yağmıştı!
Seninkine ise ramak kalmıştı, sanırım.
:))
Sevdacığım,
YanıtlaSilGenellikle zor olduğunu düşünüp gözümüzde büyüttüğümüz her iş gibi, bu da aslında kolay gelecek, benim gibi sana da!
:))
Eh, tencerenin kalanından bize de çıkmış, şanslıyız demek. Ben un helvasına bayılırım ve sizinki de gerçekten değişik bir un helvası olmuştu, elinize sağlık.
YanıtlaSilKomşum,
YanıtlaSilSizinki ikinci fasıldaki pekmezle üretimden bir tadımlık idi.
Beğenildiyse, tabak gelecek defa daha dolu gelir. :))