Pazar, Ocak 23, 2022

Mercimek Ekmeği

Bugün birden aklıma geldi, sanırım Küçük Joe'nun yeni yazısını okuyordum o sırada. "Yahu, ben bir ara mercimek ekmeği yapardım, aslında tam Joe'ya göre bir tarif, dur göndereyim" dedim ve  doğrudan blogda aradım tarifi. 
Aa! yok. Nasıl olur? Her şeyi yazarım ben bloga. Yazmıyor muymuşum yoksa? 
Sonra fikir yürüttüm ve karar verdim, o sıra tüm arkadaşlarıma o tarifi göndermiştim, çoğu da yapmıştı. Blogda yazmaya sıra gelmemiş anladığım.

Pandemin ilk zamanlarında mutfaktan çıkmaz olmuştum, çeşit çeşit tarif deniyordum. Pideler, kişler, tereyağlı ekmekcikler, kekler... Sonra ekşi maya yapmaya sardırmıştım, daldan dala konmak yerine. 
Neyse işte, o sırada üst üste yaptığım ve sonra yapanların da pek beğendiği mercimekli ekmek, aslında biraz kek havalı oluyor. Ancak proteni bol gluteni az beslenmek isteyenler için ekmek yerine geçecek bir besin. Ayrıca doyurucu  olduğu tecrübeyle sabit.




Gelelim tarife.
Malzemeleri sıralayalım:
 
* 1 su bardağı kırmızı mercimek (arzu edilirse yeşil mercimek de olabilir)
*  2 yumurta 
*  1 çay bardağı yoğurt 
*  3 - 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
*  1 çay kaşığı kabartma tozu 
*  1 çay kaşığı karbonat 
*  1 tatlı kaşığı dolusu tuz 
*  Dereotu, maydanoz 
*  1 yemek kaşığı çörekotu (içine)
*  1 çay bardağı lor peyniri 
*  1 yemek kaşığı susam (üzerine)

 Yapılışı şöyle: 
* Mercimek en az bir gece önceden, tercihen 24 saat suda ıslatılır.
* Suyu süzülür ve mercimek pürüzsüz olana dek blenderda çekilir.
* Diğer malzemeler sırayla eklenir, karıştırılır.
*  Yağlanmış 22x22 cmlik tepsiye dökülür.
* 180 derecedeki ısınmış fırında kızarana kadar (yaklaşık 40 dakika)  pişirilir, içinin pişkinliği bıçak batırılarak kontrol edilirse garantili olur. 

Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. of görüntüsü de mükemmel iştah açıcı, yapımından da belli nefis olduğu, her şekilde denenecek. Normalde bana şu an peynir de yasak ama lor değil. Evet bu tam benlik. Çok teşekkür ederim <3 ekmekçikız. Yapıp resmini gönderirim sana. Şu an elimin altında malzemeler yok tamamladığımda mercimek de önceden ıslatılmış olur hem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı gerçekten leziz oluyor, ara öğün yerine de geçebilir, kahvaltıda ekmek yerine de olabilir.
      İşe yarayacağı için sevindim, Joe'cuğum. :)

      Sil
  2. bende yapıyorum bunu içine zeytin ve kurutulmuş domateste ekliyorum ben..

    YanıtlaSil
  3. Ay buna ben bayıldım!!!!!! Hemen bu hafta denemek ve sonucu bildirmek isterim (muffin kaplarında deneyebilir miyim?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de tam senlik! :))
      Muffin kaplarında denenebilir, çok da iyi olur C.ciğim. Muhtemelen pişme süresini 5 dakika daha kısa tutmak gerekebilir.

      Sil
  4. Ayy ben bu tarifi kaydediyorum kesin deniycem:) çok canım şekti mercimekli ekmek. Ama bende kuru domates zeytin felan katayım kalorili birşey yiyesim var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten umulmadık derecede lezzetli oluyor, tam sana göre. yap bence. :)

      Sil

Hoşgeldiniz!