Salı, Aralık 22, 2009

"AYVA" YEDİK!

Mutfak maceralarımın ilham perilerinden Huysuz Soprano Elif, bu defa ilhama evsahipliği yaptı.

Önceki haftanın hıyarca geçen iş gününden sonra, Pazar günü kendimi mutfağın sıcak kollarına bırakmışken, ekmek yaptım, kek yaptım, yemek yaptım, daha ne yapabilirim araştırmasıyla buzdolabını karıştırıken, iki tane ayvayla rastlaştım veee hooop!

Sopranomun şu yazısının yorumunda Başak'ın verdiği ayva tatlısı tarifini uygulamak için işe giriştim.




Tarifi Başak'ın yorumundan aktarayım, üşengeçler için:

""Ayvalar soyulup ortadan ikiye bölündükten sonra içi oyularak çekirdeklerin bir teki bile ziyan edilmeden bir kasede toplanır, nitekim her biri çok kıymetlidir o muhteşem kırmızı rengi tatlıya verebilmek için.
Daha sonra yarım ayvaların içine eşit şekilde o çekirdekler dağıtılır ve üzerlerine tepeleme birer yemek kaşığı toz şeker eklenerek tencereye öyle yerleştirilir.
Tencerenin kenarından yarım su bardağı suyu de ekledin miydi tamamdır.

Orta ateşte ayvaların rengi kırmızya dönene kadar pişirilir.
Başka hiçbirşey eklemeye gerek yok, rengi de tadı da muhteşem oluyor.""

Bir minik ek yaptım; her bir ayva göbeğine bir karanfil sapladım, lezzet artırıcı...



Gördüğünüz gibi servis etmeden önce, güzelim ayvaları kaymakla taçlandırdım ki, sevenine hararetle tavsiye ederim.

Not:
Pişirirken altını başlangıçta biraz fazla açmış olmalıyım ki, tarifteki su miktarı yetmedi ayvaları yakıyordum nerdeyse.
Zamanında yapılan bir müdahaleyle su ekleyerek, ayvaları hayata döndürdüm.
Neymiş efendim, usta aşçı yemekle birlikte pişermiş, usta namzeti hatalarından ders alanmış.

.

24 yorum:

  1. demek ki neymiş. ekmekçi kız pişmiş kendi kendisini eleştirmiş ki izleyenlerine ders olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel ve iştah açıcı görünüyor:)

    YanıtlaSil
  3. Nalancığım,
    Usta olmak için daha pek çok fırın ekmek yemem, pardon pişirmem (!) lazım.
    Uğraşıyorum, diyelim.
    :))

    YanıtlaSil
  4. Ebrucuğum,
    Meyve tatlılarını seviyorum.
    Hem meyve sevdiğimden, hem bu tatlılar az şekerle pişip, nefis lezzetler yarattığından.
    Güzeldi valla, silip süpürdük. Sanırım, yine yapacağım.
    :))

    YanıtlaSil
  5. Ayva tatlısı her babayiğidin harcı değildir. Güzeli hakikaten güzel, kötüsü de kötü olur. Di mi sevkili Çavdar Teyzem?

    YanıtlaSil
  6. Hafif Abicim,
    İlk kez ayva tatlısı pişirdim.
    Kendi ağız tadıma güvenirim. (Bak sennn! Bu nasıl bir özgüvendir?!)
    Güzel oldu.
    Kattiyyen o haşlanıp, meyve boyası ile acayip renkli makyaj yapılmış, içine de birtakım fıstık vs. tıkıştırılmış şeyden olmadı.
    Bilmem ne dersiniz, bu beyanıma?
    :))

    YanıtlaSil
  7. günaha sokacaksınız durduk yerde.

    YanıtlaSil
  8. Aman Evli Beyciğim,
    Girdiğiniz günah ayva yemek olsun!
    :)))

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyorlar valla. ellerin saglik canikom.

    YanıtlaSil
  10. En sevdiğim tatlılardan biri... hele de güzel pişmişse. Tam benim usul olmuş Ekmekçikız'cım. Ben de karanfil koyuyorum birer tane göbişlere. Immmm... Afiyet olsun(olmuş zaten) :))))

    Öpüldünüzzzzz

    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  11. Şulecim,
    Geçen kışın meyve tatlısı şarapta armuttu, yazın ise şeftali clafouti'ye takmıştım. Bu seneki takıntım ayva tatlısı olacak, sanırım.
    Denk düşersin mutlaka!
    :))

    YanıtlaSil
  12. Sndrnella'cım,
    Hımmm, senin mutfak becerine hayranım. Gerçi pek açık etmiyorsun, ama...
    Yaparız ve yeriz, birlikte!
    Öpücük benden.
    :))

    YanıtlaSil
  13. Fundacımmm!
    Valla çok kolay.
    İlk fırsatta denemelisin.
    Hem meyve, hem tatlı, hem de kalorisi az.
    Tam sana göre, yani.
    Bir görüşsek hayırlısıyla tatlısız bırakmam seni.
    :)))

    YanıtlaSil
  14. sağlıkçı gözüken bazı yemek yazarları ayva tatlısına o rengi vermek için gıda boyası öneriyor ya, o noktada zurna zort filan oluyor bence.

    ayıptır söylemesi, ayva tatlısı annemin michelin düzeyinde yaptığı yemeklerden. sorayım bakalım, var mıymış bir bit yeniği, ipucu, hah, püf noktası. gerçi söylemeyebilir, söylese de ben söylemeyebilirim, ya da karşılığında birşey isteyebilirim. bakalım...

    YanıtlaSil
  15. ımmmmmmMMMMm neffisssssssssSSS..Ucundan tadabilir miyim? :))

    YanıtlaSil
  16. ne güzel bir görünüm elleriniz sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Simoncum,
    Ayva tatlısının "püf"ü -hem renginin, hem de şerbetinin kıvamının- kendi çekirdeklerini kullanmakmış. Bu kadar basit ve kolay!
    Sen annene sor yine de, bunun bir de fırında yapılan şekli var, ona dair bir bilgi verebilir belki.
    Karşılığında bir şey istemek mi?
    Eee, iste tabii!
    Derhal!
    :))

    YanıtlaSil
  18. Zafer Beyciğim,
    İnanın, hemen bitti.
    Yapacağım yeniden, o vakit tattırayım.
    :))

    YanıtlaSil
  19. Sevdalı Tatlar,
    Hoşgeldiniz!
    Sizin el becerilerinizin yanında benimkinin sözü mü olur?
    Teşekkürler.
    :))

    YanıtlaSil
  20. evde var şu an ayva tatlısı ve gördüklerime bakılırsa çekirdek püf noktalarının 101'i. daha bunun 201'i, 301'i, 401'i var, üstüne bir de master yapıp 501 filan da alabilirsiniz. ama çekirdeği ben bile biliyor olduğuma göre böyle olmalı zaten. hevesinizi kırmak gibi olmasın ama böyle:)

    YanıtlaSil
  21. Yahu Simon!
    Değerli Hocam!
    Bir himmet etseydiniz de, hiç değilse 101'i takiben 201'i almanın da bir yolunu gösterseydiniz!
    Olma mı?
    :)))

    YanıtlaSil
  22. e, karşılığında ne verceniz? burada çok kıymatlı sırlardan bahsediyoruz.

    YanıtlaSil
  23. Dedim ya, yokarya bakınız altı evveline...
    Siz isteyiniz!

    Mesela bu akşam niyetleniyorum, yeni ayva tatlısı yapmaya. Hiç değilse 201'i lütfetseniz?
    Hıı?
    :-)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!