Hani geçende sulu köfte yapıp yazmıştım ya, Eleştirel Bey demiş ki, "Muhamet Isa askina biliyorum cok farkli ve guzel bir formda vermissin tarifi ama benim de anlayabilecegim bir sekilde (ayni acemi birinin takip edebilecegi bir bicimde)tarif eder misin? Yarin yapayim. Agzimin sulari akiyor resmen..."
Pekala, dedim. Sıvadım kolları, yazdım yazdım, oldu mu sana bir destan?!
Baktım, yorum olarak sığdırıp yazamayacağım, eh dedim bunu ayrı bir yazı paklar.
Yazıyorum işte tarifi:
SULU KÖFTE
Malzemeler:
Köfteler İçin:
-1/2 kg yağsız kıyma,
-1/2 su bardağı pirinç,
-Tuz, karabiber,
-Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
-2-3 yemek kaşığı un,
Sulu Kısım İçin:
-1 kaşık yemeklik yağ,
-4 orta büyüklükte patates,
-1 büyük havuç,
-1 yemek kaşığı biber salçası,
-1 yemek kaşığı domates salçası,
-1 litre su,
Terbiyesi İçin:
-1 limonun suyu,
-1 yumurta sarısı,
Yapılışı:
-Pirinç soğık suyla yıkanır, 1 bardak su ile, suyu çekene dek haşlanır.
-Kıyma, tuz, karabiber, maydanoz ve haşlanmış pirinç karıştırılır, yoğrulur.
Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır, yuvarladıktan sonra, birbirlerine yapışmasın diye bir tabağa koyduğunuz una bulanıp, geniş bir tabağa sıralanır.
-Büyükçe bir tencerede yağ eritilir, salçalar katılır, cızırdamaya başlayınca, su eklenir ve kaynaması için harlı ateşe getirilir.
-Patateslarin kabukları soyulur, sekizer parçaya bölünür.
Havucun kabuğu kazınır, önce boyuna ikiye, sonra enine bir parmak uzunluğunda kesilir.
-Patates ve havuç kaynayan suya atılır.
Beş dakika kadar kaynadıktan sonra, tepside bekleyen unlanmış köfteler yavaş yavaş karışıma atılır.
-Köfteler ve diğerleri pişene dek, (yaklaşık on-onbeş dakika) beklenir.
-Tencerenin altı kapatılmadan önce, yemeğin terbiyesi yapılır.
Bunun için yumurta sarısı ve limon birlikte çırpılır. Tenceredeki kaynayan sudan karışımın içine iki-üç kaşık eklenip karıştırılır. Sonra terbiye, yemeğe katılıp, yavaşça karıştırılır.
Afiyet olsun!
Bekliyorum üstad, sonuçtan haber veriniz.
Fotoğraftaki, tabii ki sulu köfte değil. Onları önceki yazıda görebilirsiniz.
Buncağızlar caanım tava ekmeklerimden...
.
Cok sagolasin Ekmekci Kiz. Bu aksam icin gec oldu ama kesin yarin aksama yapiyorum valla... peki yaninda ne gider? Pilav? Salata?
YanıtlaSilRica ederim, Eleştirel.
YanıtlaSilAncak şartım geçerli, denemenin sonucunu isterim! :))
Yanında ne yenir?
Aslında sulu köfte tek başına tam bir öğün olur, içinde pirinç patates olduğu için desteğe ihtiyaç yok.
Yine de salata iyi fikir, ya da yoğurt veya turşu.
:)
Ben de şöyle Türk usulü birşey yapsam bugün deyip, fırında patatesli köfteye karar vermiştim, ne tesadüf:) Verdiğin tarif hiç denemediğim bir tarif ve fırında köftenin yerine kesinlikle deniyorum bugün. Beklemediğim zamanlarda verdiğin ilham(lar) için teşekkürler Ekmekçikız.
YanıtlaSilFatma,xx
Fatmacığım,
YanıtlaSilBugünkü arzularınla benim önerilerimin çakışması, ne hoş bir tesadüf olmuş!
Hani "kalp kalbe karşıymış"tan, "istedim, oldu"ya kadar pek çok açıklaması olabilir, ya da "ne gerek var açıklamaya öyle işte!" denebilir.
Afiyet olsun.
:))
Allah'a inanmam ama "Allah razi olsun"a inanirim valla. Cok hos oldu. Nicedir boyle guzel bir yemek yememistim. Fotolarini cektim bi ara bi yerlere post yapinca haber veririm...
YanıtlaSilIste sulu koftem http://elestirelmedyagunlugu.blogspot.com/2010/02/conformist-sulu-kofte.html
YanıtlaSilÇok memnun oldum, hatta öğrencisi iftihar almış öğretmen gibi kabardım, diyeyim!
YanıtlaSil:)))