Etkinlik kapsamında isteyenlere ekşi maya da gönderiliyor ve bugün öğlen saatlerinde ekmek pişirmek hedefleniyordu.
-di'li geçmiş zamanla hikaye ettiğim tüm adımlar atıldı ve bugün ekmekler pişti, pişiyor.
Ben biraz erkenci davranmış oldum, ekmeğimi sabah evden çıkmadan pişirmiştim, bile.
Siz bakmayın, kenarlarının düzgün hatlı bir somun olmayışına. Ekşi maya ekmeği o, nazlı gelin değil! Kalıba sokması zor, kaldı ki kalıpta bile şeklini kendi isteğine göre belirliyor.
Ekmeğimin mayası üç dört haftadır, her seferinde yeniden ürettiğim maya. İlk mayayı İpek Hanım'ın Çiftliği'nden almıştım, sonrasından her defasında ekmek yapmadan önce bir parça mayayı gelecek hamur yoğurma için saklıyorum.
Mayayı ilk kabarma için ılık su ve pekmez ile gevşettim.
Güzelce kabarcıklandı, ekşi ekşi kokusu yayıldı.
Sonra yoğurdum ve bu defa su yerine süt koydum.
Unu ruşeymli un idi.
Kıvamını hafifçe ele yapışır gibi tuttum.
Pek güzel kabardı, kabuğu çıtır, içi yumuşak dokulu oldu.
Böyle işte!
"Maya"ları, bu güzel ekmeğe ve etkinliğe vesile oldukları için selamlıyorum.
elinize sağlık harika
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :)
YanıtlaSilselam olsun mayalılara ekmekler harika oturup afiyetle yiyin mayalıların ruhuna gitsin
YanıtlaSilben daha farklı yapıyorum sanırım. ekşi maya ilk geldiğinde su ve un ile besledim, pekmez koymadan. kabarıp iki katına ulaştığında yarısını ayırıp dolaba kaldırdım. kalanına pekmez, zeytinyağ, çörekotu, kekik artık ne varsa ekledim. yoğurup beze sardıktan sonra kabardı, direk tepsiye alıp pişirdim.
YanıtlaSilbir sonraki seferde tepsiye almadan da bir kez daha yoğurup tepside de mayalandırmayı planlıyorum.
çünkü benim ekmek çok tok sıkı oluyor( gerçi çokça çavdar koyuyorum )
du bakali.
ellerine sağlık...bayılıyorum evde yapılan ekmek kokusuna,görüntüsüne...
YanıtlaSilEkmek hamurunun kıvamını hafif ele yapışır tutmak,yumuşak olmasını mı??Yoksa çok daha güzel kabarmasını mı ?? Sağlıyor.Çok güzel ve lezzetli görünüyor buradan....
YanıtlaSilSevgiler..
Ellerinize sağlık ...:-)
YanıtlaSilSevgili Sezgin,
YanıtlaSilHem yedik, hem de ikram ettik; iyi oldu. :))
Nalancığım,
YanıtlaSilSon iki seferdir başlangıçta pekmezle besliyorum, çok güzel hareketleniyor ve daha iyi kabarıyor.
Evet haklısın çavdar unu daha sert bir ekmek yapıyor, biraz daha kıvamlı yumuşakça bir hamur tutarsan, belki o da daha çok kabarır?
:)
Sihirli Oklava,
YanıtlaSilÇok çok haklısın, görüntü iştah açıcı evet, gelgelelim koku daha da cazip! :))
Sevgili Esma,
YanıtlaSilTeşekkürler! :))
Daha ele yapışır hamur idaha yumuşak ekmek olmasını sağladı bence. Mayayı pekmezle canlandırınca daha kolay kabarmıştı, daha kıvamlı olunca yumuşak da oldu.
:)
beni nüfusuna alır mısın ekmekçim?
YanıtlaSilYaşın tutmaz şekerim! Ama olsun, sen gel. :))
YanıtlaSilteessüf ederim daha minnacık bir kızım ben =)
YanıtlaSilinsan bakınca bile acıkıyor. ellerinize sağlık..
YanıtlaSil