Cumartesi, Haziran 14, 2008

CİCİMAMA

Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yollarından biri cicimama yapmaktı.

Cicimama, yani ızgarada yumurtalı peynirli ekmek.
İlk kez kim cicimama dedi, bilinen bir isim mi, yoksa bizim aile çevresinde uydurulmuş-takılmış bir söz mü, bilmiyorum.

Cicimamanın nasıl yapıldığını anlatayım, bu adı bir bilen bulunur belki.

Bir kere önce, ekmek kutusunda kalmış ekmekler, köfteiçi yapmak için çok fazla miktarda olmalı. Ayrıca, ekmek atmaya kıyamayan bir anneniz olmalı.
Sonra, evde akşamüstü kahvaltısı için doyurulacak birkaç çocuk veya aniden bastıran çok da yabancı sayılmayacak bir misafir olmalı.
Uzun bir aradan sonra, bir pazar sabahı "aa, bugün cicimama yesek, değişiklik olur" denmiş de olabilir.
Bütün bu malzeme birarada ise, gerisi kolay;
Bayat ekmeğin kaç dilim olduğuna göre bir-iki yumurta,
Biraz beyaz peynir (kalmış, biraz sertleşmiş, eriyebilir herçeşit peynir eklenebilir),
İstenirse az maydanoz,
Bir çimdik karabiber,

Yumurtayı(ları) kırıp, karabiberle çırpın. Peyniri çatalla ezin, yumurtalara karıştırın, maydanozu ekleyin.
Ekmeği dilimleyin (veya dilimleri ortaya çıkarın).
Karışımı ekmeklere malzemenizin miktarına göre yetecek kadar ve dilimlerin üstünü kaplayacak şekilde sürün.
Hazırladığınız ekmekleri, bir fırın tepsisine yerleştirin.
Izgarayı 200 derecenin üstünde ısıtın, tepsiyi fırına sürün.
Başında beklerseniz iyi olur, nerdeyse 5 dakikada ekmeklerin üstü altın sarısı rengini alıyor.
Tepsiyi fırından alıp, nefis cicimamanızı taze demli çay eşliğinde servis yapın.

Afiyet olsun!


Not: gelecek defa cicimama yaptığımda, yenilip bitmeden önce bir dilimini fotoğraflamayı başarırsam, buraya eklerim.



6 yorum:

  1. e ama ben aşağıdaki yazı için müzik bulmaya çalışırken cici mama falan gecenin bu vakti. bugün de temizlik yaptım zaten. ne yesem doymayacak kadar enerji sarfettim. evde de bayat ekmek var zaten. dur bakalım. sıpayı uyandırmadan halledebilir miyim?
    bu arada aile içi yemek ismi faslı doğrudur. hakan'a yaptığım ilk yemeklerimde o bunu dile getirirdi. ben bir isim söylerdim bu gece yemekte ne var sorusuna, o da ' aa, ilginç, hiç yemediğim bir şey ' derdi, sonra çok iyi bildiği bir yemek çıkardı:) bayat ekmekten kıymalı soğanlı yemekiçinin sulandırılmışıyla papara dediğimiz bir yemek yapar annem mesela. bilir misin?

    YanıtlaSil
  2. ben bu "cicimama"yi cok severim, adinin cicimama oldugunu bilmeden :) bizim evde en az haftada bir yapilir bu yuzden, ekmegin bayatlamasi beklenmeden :)

    YanıtlaSil
  3. Elektacım,
    Paparayı bilirim, ancak, bizim evin standart yemeklerinden değildir. Hani vardır ya, her evde bazı yemekler sık aralarla, yemek bulunmadıkça, fazla alengirli yemekle uğraşmak istenmedikçe filan yapılır. Bu kategoriden değil, işte.

    Peki, akşam akşam üşenmeyip, cicimama yaptın mı?
    :))

    YanıtlaSil
  4. Şulecim,
    Demek, sizin evin standartlarından cicimama?:)
    Adına gelince, o tamamen uydurma bence. Muhtemelen çocuk kandırmak için söylenmiş olmalı. "Aaa, bak yavrum ne cici mama! Cicimama bu"... gibi.
    :))

    YanıtlaSil
  5. ekmekçikızcığım, akşam üşendim, ve fekat sabah balkonda yapılan kahvaltıda ne vardı bil bakalım??:)
    bunu yağda kızartmalı yapar, yağ kokusundan haz etmediğim için üşenirdim. bu versiyon kokusuz yağsız pek hoş oldu, teşekkürler:)

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!