Onbeş günlük ilk listede sabah kahvaltısında bazen kurabiye, tost ve kek bile yenebilecek.
Doktorumuz "olabilecek en az yağlı ve en sade kek" diyor.
Kurabiye de öyle olmalı, tosta da yağ sürülmemeli. İstediğini ye ve kilo ver diye bir şey yok.
Şöyle söylenebilir, istediğin lezzeti taşıyan ve yağı, şekeri abartılmamış yiyeceklerle beslen!
Bu listede yenebilecek kek olmaya çok uygun bir elmalı kek yaparım yıllardır. Çok sık yaptığım ve her tadanın "bunda yağ yok mu şimdi?" diye hayretini belirttiği lezzetli kekin yapması çok kolay bir tarifi var.
Bir kere kabarması tasa değil, sonra soğuk fırına konularak pişiyor. İçine ekleyeceğiniz kuru meyvelerle her seferinde değişik lezzetler yaratmanız mümkün.
Malzeme:
4 adet orta büyüklükte elma
3 adet yumurta ,
2/3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı iri doğranmış ceviz içi
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulur, komposto yapar gibi doğranır. (Tatlı elma kullanmanızı öneririm, ekşi elma çabuk pişip biraz sulanıyor.)
Şeker ve yumurta 4-5 dakika mikserle çırpılır.
Tarçın ve kabartma tozuyla karıştırılmış un eklenip, 2-3 dakika daha çırpılır.
Doğranmış elmalar ve ceviz içi eklenerek, hepsi beraberce karıştırılır.
Önceden yağlanmış 30x30 luk kare tepsiye veya bu ölçüye uygun başka bir kaba tüm karışım dökülür. Soğuk fırına konularak 35-40 dakika 170-180 derecede pişirilir.
Ilıyınca kesilerek servis yapılır.
Not:
Elmayı 3 tane koyup, yerine kayısı, üzüm, yaban mersini gibi kuru meyvelerden ekleyebilirsiniz.
Ceviz yerine veya yarı yarıya fındık koyabilirsiniz.
İçinde hiç yağ olmadığını ve soğuk fırına koymak gerektiğini tekrar belirteyim.
Sevgili Ekmekçikız, aldım tarifi, bugün yaparım, hem evdekiler yer hem de ben, tabii ki ölçülü...
YanıtlaSilBir sorum olacak dondurucuya koysam çıkartınca kötü olur mu?
Malum az yemem gerek, artanı da ziyan olmasın.
Sevgiler, selamlar.
Sevgili İlknur,
YanıtlaSilBen hiç buzlukta saklamadım, ama iki günden sonraya kalacaksa buzdolabında saklıyorum. Dört gün rahat kalıyor. Buzluğa konursa, çıktığında fazla yumuşamış olabilir, çünkü içindeki un az, sert tutacak bir malzeme yok.
Kalmasın isterseniz, az malzemeli, yarım ölçülü yapılabilir.
30x30 luk bir kapta pişirilince iki parmak kadar kalınlıkta oluyor.
Ben o kaptaki keki 16 parça olacak şekilde kesiyorum.
Bu ölçüleri veriyorum ki, çok büyük ve kalın bir kek olmayacağı anlaşılsın. Sanırım, evde çocuk varsa, ya da komşulara ikram edilebilirse hemen bitecektir.
:)
Sevgili Ekmekci Kiz, benim gibi "elma kompostoluk nasil kesiliyor ?" diyen cikacak mi acaba... :-))
YanıtlaSilMehtapcığım,
YanıtlaSilBir bakalım, bekleyelim ve görelim!
:))
elmalı tatlara bayılıyorum.
YanıtlaSilÇıktı bile !! nasıl doğrayacağız :) ?? tam anlamadım ama ince ince mi??
YanıtlaSilZülal
Özlemciğim,
YanıtlaSilElma, tarçın ve ceviz kadar birbirine yakışan tat pek az.
Ayrı ayrı hepsine bayılırım, biraraya gelince tapıyorum! :))
Sevgili Zülal,
YanıtlaSilPeki o zaman, sana da Sevgili Mehtap'a verdiğim cevabı aynen yazayım:
"kompostoluk şöyle kesiliyor:
elmayı dikine dörde bölüyorsun, çekirdeğini çıkarıyorsun, kabuğunu soyuyorsun.
sonra bir kere daha boyuna kesip, elindeki her bir sekizde birlik parçayı -elmanın büyüklüğüne göre- ikiye ya da üçe bölüyorsun."
Kolay gelsin! :))
ellerinize sağlık,bende o üçlüye bayılıyorum tam bana göre bir kek :)
YanıtlaSil:)) süpersiniz bu ne hız! teşekkür ederim :) ay utandım şimdi ben hiç komposto yapmadım hayatımda annem yapınca yemişimdir ama hatırlamıyorum elmaların nasıl olduğunu zaten çoğunlukla kızılcık,üzüm ve kayısıyla yapar belki ondandır:)
YanıtlaSilsevgiler
Zülal
Bu kekin içine 1 tam dolu bardak ceviz koymaya korkarım.Yağ oranını artırmaz mı acaba....Lezzetli bir kek...
YanıtlaSilEsma
Sevgili EHA,
YanıtlaSilUmarım yapar ve zevkle yersiniz.
:)
Sevgili Zülal,
YanıtlaSilÖğrendiniz işte, ne güzel! :))
Hem, mutlaka ikiye üçe bölmek şart değil, dörde beşe bölün, o zaman elmalar tamamen dağılır ve belki de daha lezzetli olur.
:)
Sevgili Esma,
YanıtlaSilkekte başka hiç yağ yok, sadece kek kabını yağlıyorsunuz, isterseniz onun yerine yağlı kağıt serin.
Porsiyona, orana ve listede hergün üç tane ceviz yemeğe izin olduğuna bakarsanız , bence 1 bardak ceviz çok değil.
Yine de siz yarıyarıya azaltıp da yapabişlirsiniz. Deneyin bence. :)
Elma,tarçın, ceviz üçlüsüne dayanamam ben de. Zaten yağsız olarak yenebilecek tek kek çeşidi de elmalı kektir bence. Kuru üzüm de konursa tadından yenmez. Eline sağlık.
YanıtlaSilBir de şu tarifi beğenmiştim, hamursuz elmalı tart. Denemedim ama çok güzel görünüyor.
http://honestfare.com/a-crustless-pie/
Sevgili Ekmekçi Kiz,
YanıtlaSilellerinize saglik, dun aksam hemen denedim keki super oldu superrrrr. hani demistiniz ya tarifi verirken, yiyenler "gerçekten yag yokmu bu kekin içinde" diye soruyorlar diye. iste o sorularin aynisi bana da soruldu. o kadar alismisiz ki yag tat getirir dusuncesine, insanlarin inanmasi biraz zor oluyor boyle lezzetli bi kekin içinde yagin olmamasina. neyse tesekkurler tekrar bizi bu kekle tanistirdiginiz için. ben de gelecek sefere cevizi birazcik azaltmayi dusunuyorum, bakalim nasil olacak,
simdilik hoscakalin, sevgiyle kalin!!
Sultan
Işıncığım,
YanıtlaSilBaktım o tarife, haklısın, denemeye değer! :)
Sevgili Sultan,
YanıtlaSilAfiyet olsun, beğendiğinize sevindim.
Valla temel malzeme belli, miktarları istediğiniz gibi ayarlayıp, çeşit yaratmak sizin damak tadınıza kalmış.
:)
Kek gerçekten güzel oluyor ,denedim.1 bardak un yarısını yulaf ezmesi koydum.Birde üzerine 2 kaşık pekmez gezdırdim..
YanıtlaSilTeşekkürler
Esma
Sizin ölçülerinizle ama 1 elma , 6 kuru kayısı ve cevizle yaptım,Afiyetle yedik.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık:)
iyi günler diliyorum.bende Mehtapla sağlıklı beslenme maratonuna katıldım ve orada bıraktığınız notla sizin bloğunuza ulaştım tarifiniz harika deneyeceğim.Sizden bir ricam olacak daha önce denediğiniz yine Mehtaba uygun kurabiye tarifleriniz var mı yeni olduğum için soruyorum belki paylaşmışsınızdır.sizden ricam tekrar paylaşmanız..sağlıcakla kalın....
YanıtlaSilSevgili Esma,
YanıtlaSilYulaf ezmesi çok iyi fikir.
Yazın buna benzer şeftalili bir tatlı yaparım, ona yulaf ezmesi eklerim.
Afiyet olsun. :))
Sevgili Enigma Maya,
YanıtlaSilHarika, afiyet olsun.
Fındıkla da deneyin ya da bademle...
:))
Sevgili Çiğdem,
YanıtlaSilKurabiye tarifim var, ama yağsız değil.
Size onun yerine başka bir kek önereyim, bu da yağsız: Portakallı kek. Tarifi aşağıdaki linkte. Orada üstüne çikolata ve krema sürmeyi önermiştim, sürülmezse de olur. :)
http://ekmekcikiz.blogspot.com/2010/02/portakalli-cikolatali-kek.html
Merhaba,
YanıtlaSilTarifinizi denedim,sonuç mükemmeldi.Teşekkürler..
Sevgili Özlem,
YanıtlaSilSonuçtan memnun kalmanıza çok sevindim.
Tuna'ya afiyet olsun. :))
çok teşekkür ediyorum.bende elmalı kekinizi yaptım ve harika bir lezzet oldu portakallıyıda deneyeceğim.tekrar teşekkür ediyorum....
YanıtlaSilÇiğdem hanım,
YanıtlaSilNe güzel, afiyet olsun! :))
süper bir tarif, bende yağsız havuçla olanını yapıyorum, ona şekerde çok az giriyor, bol ceviz saadece kalıbı yağlıyorum o kadar
YanıtlaSilçok çok kuru olmuyor, ama lezzetli güzzel bir alternatif, haa unutmadan birde tambuğday unu kullanıyorum, diyet yaptığı dönemde bol bol kullandım bu tarifi
sevgiler
Darkolive hoşgeldiniz! :)
YanıtlaSilEvet, havuç da olabilir. Kuru olmasın diye önceden havuçlar çok hafif haşlanabilir belki?
:)
keki ben yapmasam kesinlikle yağ olmadığına inanmak benim içinde zor olurdu. Çok lezzetli ve hafif. Keki dün gece yaptım sabah kahvaltısına eşime ve bana birer dilim ayırdıktan sonrasının yarısını onun işyerine yarısını da kendi iş yerime getirdim ve arkaadşlara ikram ettim. Böylece akşam eve gidince çatlayana kadar kek yenmemiş olacak! . Bu sayede yağsız kekin ne kadar lezzetli olabileceğini gördük. hatta bana göre şekeride yarım bardak olabilirmiş. ellerinize sağlık
YanıtlaSilHayatın Tadları,
YanıtlaSilEvet haklısınız, şekeri azaltmış iseniz, yarım bardak şeker yetiyor kesinlikle. Özellikle içinde sadece elma yok ve biraz da kuru meyve varsa.
Afiyet olsun.
:))
Tarifinizi hemen deneyeceğim. Benim en sevdiğim kekler yağsız olanlar. Buna benzer tarifler yapmıştım. Ama şeker ve unu bu kadar az değildi. Ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilSevgili Öğretmenin Mutfağı,
YanıtlaSilHoşgeldiniz! :)
En son yaptığım keki yerken, oğlum, bunca seneden sonra bu kekin yağsız olduğunu yeni öğrendi. Bilmiyormuş ve çok şaşırdı!
Siz de bir deneyin bakalım.
:))
Yaa ben az önce yaptım üstü çok kızardı çıkardım ama 23dk fln olmuştu, hamuru zaten Yok gbi bişey pişti mi pismedi mi sanirim biraz pismedi :( üstü çok kizarsa da 35dk beklenmeli mi ki , ayrıca çıkartmadan kurdan da batirdim hamur gelmiyodu ;)bir de elmalari iyice kucultsek daha iyi mi kaynaşırdi acaba ?? :)
YanıtlaSilProzac,
YanıtlaSilUmarım şimdi cevap veriyor olmam, keki gözden çıkarmanıza neden olmamıştır.
Haklısınız, zaten hamuru yok gibi, pişmiştir o! :))
Sevgili Ekmekçikız;
YanıtlaSilfırına atarken olmayacak galiba bu diyerek attım hamursuzluğundan ötürü ama aşırı beğendim çıkınca:) şeker miktarını biraz azaltacağım damak tadıma uygun olarak.
Daha da yağlı kek yapmam, çooook teşekkürler... :)
Sevgili Işıl,
YanıtlaSilAfiyet olsun, çok sevindim beğenilmesine. :))
Simdi cevizlerimi kirdim ve hemen deneyecegim👍umarim guzel olur
YanıtlaSilSevgili Fatma,
YanıtlaSilUmarım denemiş ve umarım beğenmişsinizdir. :)