Pazar, Kasım 16, 2008

ÇÖL PİDESİ

Evimizin fırını, bugün "fırın" gibi çalıştı.
Sabah, aşağıdaki postta tarifi olan ekmeği yaptım.
Öğlen yemeğinde, fırında somon yaptım. Derken, akşam yemeğinde yapacağım fırında kremalı patates için ön hazırlık yapıyordum ki, kızım içerden seslendi, "bunu yapabilir misin, anne?".
Neymiş o, bu?
"Çöl iklimiyle ilgili bir projem var, slayt hazırlıyorum. Bir de çöllerde yaşayanların yedikleri yemeklere örnek vereceğiz, arkadaşlara. Ben bir ekmek tarifini buldum, bak bu sitede. Yapabilir misin?"
Malzemesi varsa, yaparım herhalde.

Malzemesi varmış, üstelik hazırlanıp, pişirilmesi de gayet kolaymış. Hazır ödev için fotoğrafı da çekilmişken, buyrun size "Bedevi Ekmeği".

Tarifin aslı burada. Söylendiğine göre, çok eskiden beri yapılan bir tarifmiş.



BEDEVİ EKMEĞİ (ÇÖL PİDESİ)

Malzemesi:

*30 gr yaş maya
*1 tatlı kaşığı bal
*1 çay kaşığı tuz
*1+1/4 cup su (1 cup=1 kahve kupası)
*3+1/2 cup un

Yapılışı:

*Maya, bal ve suyu karıştırdım. Tuz ve unu ekledim. Hamuru yoğurup, kabarmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım.
*Parçaları, parmağımla bastırarak 12 cm. çapında genişletip, yarım cm. incelttim.
*Yağlı kağıt koyduğum tepsiye (fırın kabınızı yağlayarak da yapabilirsiniz) yerleştirdim.
*Kabarması için yaklaşık bir saat bekleyip, önceden ısıtılmış, 250 derecelik fırına yerleştirdim.
*Pişmeleri 10 dakika bile sürmedi. Fırın çok yüksek ısıda olduğundan, çabucak kabarıp, kızarıyor. Dikkat!



Ekmek diye adlandırılan bu tarif pekala pide işte. Adına kızımın projesinden ilhamla "çöl pidesi" dedim. Sıcakken arasına peynir konularak çok güzel yenirmiş hissine kapıldımsa da, tadı hakkında bir fikrim yok. Yarın sınıfta çocuklar tattıktan sonra, değerlendirmelerini söylerlerse, öğreneceğiz. Pişenler, yarımşar hesabından ancak çocuklara yeter, yarın.
Ya da ilk firsatta tekrar bu pideden yapacağım.


.

8 yorum:

  1. bir an çölde bal ne alaka oldum ama, bu konu üzerinde hiç düşünmediğimden, hiçbir bilgim olmadığından. çölde bal yapacak arı varmıdır ki? ya da çölde arıcılık yapılıyor mudur?
    konunuz iklimler anlaşılan. bizim de:(

    YanıtlaSil
  2. Bak sen! İnan düşünmemiştim, bu bal konusunu.
    Kızım, çok kapsamlı bir Bedevi yaşamı linki bulmuş. Ekmeğin linki de orayla bağlantılıymış. Ben de yazıda verdim, tıkla bak, aynen "honey" işte.
    Bu insanlar develerle ticaret yapıyor. Belki, bal da ticaret konusu olarak elde edilebilen bir maddedir.

    Unutmadan, bu tarif kesinlikle aşağıdaki tencere ekmeğinden de kolay. Dene, yapacaksın.
    :))

    YanıtlaSil
  3. Bu ekmekler cok istah acici. Magrip restoranlarindan birinde benzer tarifli bir ekmek yedirttiler sanki (balsiz) ama kandirildigimi düsünüyorum simdi.

    Bu arada gecen hafta seni andim. Müsli kutusunun üzerinde -ekmek hamurunuza karistirin, söyle böyle cesit ekmek olsun- yaziyordu. Senin gibi yapabilsem kesin denerdim. Icinde cikolata parcalari da vardi cünkü!! :))

    YanıtlaSil
  4. Görmüs de olabilir ama görmedi ise
    kizin icin:

    http://www.guimet.fr/-English-


    http://www.quaibranly.fr/

    YanıtlaSil
  5. B5ciğim,
    Bir denesen müsli kutusundaki tarifi, ekmek kokusundan çok zevk alırsın, inan. Ekmek yapmayı büyütme gözünde, işin içine maya girince bir sır varmış gibi duruyor, ama, değil.:)

    Linkler için çok teşekkürler. Onlar, dün sunumlarını yapmışlar. Baktım ve benim çok hoşuma gitti.
    Bu arada, çöl pidelerim beğenilmiş.
    :))

    YanıtlaSil
  6. İkinci yapışımda, bal yerine bir tatlı kaşığı pekmez ve bir kaşık da tahin yağı koydum. Daha bir lezzetli oldu.

    YanıtlaSil
  7. Hmm, tahin-pekmez=üzüm-susam :) Iyi karisim, bölge yemeklerine de uyuyor :)

    Denesem mi acaba... Yaparsam kesin yazarim... Acemi Asci sagolsun, yemek kitabim gibi. Epey yardimci oluyor bana :) Senden de ekmek ogrensem...

    YanıtlaSil
  8. Haydi B5!
    İnan ki, yapabileceksin. Lütfen, dene.:))
    Önemli not: Hem o kadar aşçılık okullarına felan gönderdik seni, işe yarasın onlar! :P

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!