Pazar, Kasım 16, 2008

YOĞURMADAN EKMEK YAPMAK

Hüthüt Kuşu Elif, haftasonuna girerken yazdığı ekmek tarifiyle, pazar sabahı ekmeği için ilham verdi.
Ekmeğin malzemesini ve tarifini yukarda verdiğim linkten okuyabilirsiniz.
Elif, bu ekmeğin çok kolay yapıldığını söylemiş. Kısmen doğru.
Bu ekmeği kolayca yapmak için, daha önce ekmek yapmayı denemiş, tutturmuş ve kendine göre bir teknik geliştirmiş olmalı.
Hani, çok basit yemek olduğu düşünülen pilavın tane tane oluşunu her babayiğitin tutturamaması gibi birşey, bu.

Neyse, pazar sabahı felsefem sizi yıldırmasın, kararınızı vermek için deneyin ve bu çıtır ekmeği sıcacık afiyetle yiyin.


İlk aşama: Su, un, tuz, şeker, maya karıştı.


İkinci dönemeç: Maya çalıştı, hamur gazlandı, kabardı. Hamur bir kez dütüklenip gazı çıkarıldı, sonra tekrar kabardı.


Fırın ve ısıya dayanıklı tencere 220 derecede yarım ısındı.
Tencere zeytinyağı ile coss sesi çıkarılarak yağlandı, tekrar kabarmış hamur tencere döküldü, kapak kapatılıp fırına verildi.


Pişmenin yirminci dakikasında, kapak açıldı. Yarım saat, kırk dakika daha pişme işlemi sürdü. Fırından çıkan ekmek, soğuması için telin üzerine alındı.

Ilınınca, kesildi ve sofraya taşındı.
O fotoğraf, yan tarafta haftanın ekmeğinde görülebilir.

.

10 yorum:

  1. Cok guzel olmus!

    Korkutmasana milleti! Bence herkesler yapabilir. ;o)

    Tarifte seker neden yok, bilemiyorum. Ben de hep seker koyarim. Bu sefer tarifi tam denemis olmak icin koymadim ama yine de oldu. Demek sekersiz de olabiliyordum diye ogrenmis oldum. :o)

    www.elifsavas.com/blog

    YanıtlaSil
  2. çok özendim. ben de yapıcam. tencere bildiğimiz tencere dimi, sapı yanmayan cins olmalı ama dimi..

    YanıtlaSil
  3. Elifciğim,

    Fotoğraflardan anladığıma göre benim hamur, senin yaptığına göre, daha cıvık oldu. Gelecek sefere unu birazcık artıracağım.

    Şeker, mayanın çalışmasını hızlandırıyor sanırım. Bu tarifteki mayalanma süresi daha uzun tutulduğundan mı, şekersiz dersin?

    Göz korkutmaya gelince, yok yahu korkutmak için değil. Tam tersine yaparken panik olmasınlar diye... Nasılsa maya bildiğini yapıyor ve bir çeşit ekmek çıkıyor sonunda.
    :))
    Sonradan yaptığım pide-ekmek de çok kolay yapılıyor. Beklemesi de kısa.

    YanıtlaSil
  4. Fundacım,

    Evet, bildiğimiz tencere! :)
    Çelik, kalın tabanlı olursa daha iyi. Toprak kap da olur. Pyrex de.
    Hadi dene ve sonucu yaz. Çok zevklidir.:)

    YanıtlaSil
  5. hımmm, super gorunuyor. ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  6. heheheheh, herkes haddini bilecek di mi ama ekmekçikızcığım:))) bir kere maya dendi mi evi uzaylılar basacak telaşına kapılan benim için impossible valla:) elif'te okurken bir an acaba mı, artık yapabilecek miyim acaba falan diye düşündüm, ama ıııh. ben mayadan korkuyorum ya. kompleks bende ki. :)ikinizin de ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Şulecim,
    İlginçtir, çocuklar çok bayılmadı bu çıtır ekmeğe.
    Onlar yumuşak, puf kabarık ekmeklere meftun, daha çok.:))

    YanıtlaSil
  8. Elektracım,
    İnan öyle "yapamazsnız, edemezsiniz" demek istemedim. Teknik bakımından farklı, o nedenle el alışkanlığı gerekir diye düşündüğümdendi, o sözüm.

    Fakat, maya konusunda haklısın. İnsanda "ya, durmaksızın kabarırsa?" endişesi oluyor, ilk başta. Alışınca, uzaylı değil, dost canlılardan olduğuna karar veriyorsun. Hem de gerçek, dost.:))

    YanıtlaSil
  9. Bu aralar tam ekmekçi kız olmuşsun!

    YanıtlaSil
  10. Tijenciğim,
    Arada sırada ismimin hakkını vermem gerek, değil mi?
    :))

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz!