EKMEK YAPTIĞIMI GÖSTERİR TAZE FOTOĞRAFLAR HUZURLARINIZDA:
Dün akşam, son üç aydır haftada en az iki kez yaptığım gibi ekmek yapmaya başlamıştım. Birdenbire hiç fotoğraf çekip postuma eklemediğim aklıma geldi. İlk kareyi (ellerim hamurlu olduğu için) oğlum çekti, diğerlerini ben.
Bu fotoğraf, Söke Un'un Ruşeym Katkılı Un'undan 1/2 kg.lık bir paket ve bir tatlı kaşığı maya, bir tatlı kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ile 300 ml. ılık sudan oluşan hamurun yoğurulmasını göstermektedir.
Yoğurulan hamur, mayalanması için üzeri streç filmle kapatılan büyükçe bir kaba alınmış. İkinci kapta, yine Söke Un’un Tam Buğday Un’undan yukarıda anlatılan yöntemle yapılmış olan diğer hamur var.
Bir saati aşkın süre kapalı kaplar, ılık fırının içinde durdu, mayalı hamurlar kabardı.
Sonra kabaran hamurlar biraz yoğrularak gazı alındı ve pişirile
cekleri kaplar yağlandıktan sonra içine yerleştirilip, üstü tekrar kapatıldı. Yarım saat kadar, tekrar kabarmaları beklendi.
Kabaran hamurların üstünü örten streç film kaldırıldı ve 200 derecede ısıtılmış fırına, 30-35 dakika kadar pişip, ekmek olmak üzere yerleştirildiler.
Bunlar da fırından taze çıkmış mis gibi ekmekler.
Pişirme kaplarıdan çıkardım, fırın telinin üzerinde biraz ılındılar.
Sonra, temiz ekmek bezlerime sardım ve sabah kadar beklediler.
Sabah, iki ekmeği de dilimledim, bugün yenilecek olanları ekmek kutusuna, daha sonra yenilecek olanları (zamanı gelince taze ekmek olarak, ıstılıp yenilmek üzere) buzluğa yerleştirdim.
Peki dun bu ekmekler yapiliyor da bize neden verilmiyor?
YanıtlaSilAyy, pardon!
YanıtlaSilAç kapıyı veriyorum!
ohhh, mis gibi kokulari geldi sanki ;)
YanıtlaSilSevgili Sümüklüböcek,
YanıtlaSilKapı komşusuna verilmesi kolay da, size göndermeye kalksam bayatlar, maalesef.
Söz; buralara geldiğinizde yapıp, taze taze vereceğim.
Bakin fotolo fotolu daha guzel oldu bu gunnuk. Dubai'den dondum bu arada:):):)
YanıtlaSilGelir gelmez, fena halde ozledigim Epitaph'i indirip dinlemeye basladim. Msn'e de gelip bakindim size huuuu demek icin, goremedim. Ozlemisim Epitaph'i... Soz aldim Superman'dan blogumuza radyo linki vermeyi ogretecek bize...
ShekerPembe
Ay, aslında bu haberleşme şekli de hiç fena değil! :))
YanıtlaSilVe de hoş geldiniz!
Peki neden eli boş geldiniz?
dikdörtgen cam kalıpları kıskandım, ekmekleri ayrı kıskandım. ve de kokusu burnuma kadar geldi :))))
YanıtlaSilSevgili Nalan,
YanıtlaSilEkmek yapmak öyle zevkli ki, öyle mutluluk veren bir uğraşı ki...
Eminim, kokusu sahiden uzaktan bile gelmiştir.
:))