Bu yağmurda burnumu bile dışarı çıkarmak istemedim.
Evde otururken, bir haftadır buzdolabını mekan tutmuş bazı meyveler dikkatimi çekti.
Önce, komposto yapmayı düşündüm, sonra, daha neşeli bir faaliyete girişeyim istedim.
Yarım saat sonunda ortaya erikli ve armutlu iki çeşit tatlı çıktı.
Tariflerini ölçülü veremeyeceğim, serbest uçuş halindeydim. Böyle dediğime bakmayın, tatları tam istediğim gibi oldu.
Önce, küçük bir tencereye yarım kilo kadar mürdüm eriğini, bir yemek kaşığı esmer şekeri, bir çubuk tarçını ve birkaç tane karanfili attım. Üstüne de bir küçük şişe kadar beyaz şarap ekledim.
Başlangıçta kapağı kapalı, ardından açık olarak erikler pişine kadar kaynadı.
Erikleri kaşıkla çıkarıp, tabağa aldım, üstlerine bol susam serptim.
Kalan nefis kırmızı sıvı, lıkır lıkır içilecek lezzetteydi.
Armutların da bu lezzetten paylarını almalarına karar verdim. Kaynamayı kolaylaştırmak için sıvıyı çoğaltmak gerekiyordu. Bir kase dolusu siyah üzümle kuş üzümünün suyunu çıkarıp, şaraplı sosa ekledim.
Armutları ortadan kestim, kabuklarını soydum, çekirdeklerini çıkardım. Tencereye bütün malzemeyi yerleştirip, yine önce kapağı kapalı, sonra açık pişirdim. Bu sefer, üzümlü, şaraplı sosu iyice çektirdim.
Armutları tabağa alıp, üzerini kıyılmış ceviz içiyle süsledim.
Meyveleri yerken isteyen bir parça dondurma veya çiğ krema ekleyebilir.
Üşenmezseniz, biraz bitter çikolata eritip daha coşkun bir tat yaratabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Bayramınız şen olsun.
.
Üf ki üf!
YanıtlaSilArmutlarda fena halde gözüm kaldı
YanıtlaSiltatlı sevmeyen bir gıcık şahıs olsam da yaratıcılığınıza bravo demeye uğradım ekmekçikız hanımcığım:))
YanıtlaSilMetin Bey,
YanıtlaSilArmutları, beyaz şarapla pişirseydim renkleri pek soluk olacaktı. Önce erikleri pişirmek biraz hileli bir yöntem oldu. Böylece, o albenili renk ortaya çıktı.
:)
Celeroncuğum,
YanıtlaSilÇok uzun zaman olmuştu, sesinizi duymayalı, sevindim.:))
İkram ederiz efendim, kalmasın gözünüz.
:)
Sevgili Tatlısevmezarkadaşım,
YanıtlaSilNeden gıcık olacakmışsın ki?
Siz de gözbanyosu yaparsınız, olur biter.:))
nefis :D
YanıtlaSilaman efendim, meyvalı tatlılara bayılan bir neolitik olarak pek hoşuma gitti serbest uçuş tatlılarınız, armutlar bitmeden denemeli.
YanıtlaSilsenin de bayramın kutlu olsun.
sevgiler.
Mr. Paradise,
YanıtlaSilAfiyet olsun!
:))
Neocuğum,
YanıtlaSilTatlı yapılabilecek armutlar daha uzun süre bulunur. Sen de keyfine bakabilirsin, böylece.
:))
Neden aklima gelmedi ki meyveliler. Bloguna bakmam gerekiyormus hatirlamak icin bunlari. Firinda nane likoru ve toz sekerle pisirilip dondurma ile servis edilen elmalari hatirladim simdi! Yapmali..
YanıtlaSilEllerine saglik :)
B5ciğim,
YanıtlaSilSahi yahu, bir de o yemyeşil elmalar vardı. Tam mevsimi, yapmalı.
:))
Laf aramızda bugün de kayısılı bir tatlı yaptım, harika oldu.
:)